Antwoord: Geschifte melk, samengeklonterd melkvet, hoeft niet bedorven te zijn, zoals Jacqueline zelf ook al heeft vastgesteld. Wanneer er veel calcium in de melk zit, kan het spontaan gaan schiften (Utrechts melkgebrek) en als je een zuur toevoegt aan melk, dan schift het sowieso.
Is de geur heel muf, zuur of overheersend, drink het dan niet. 3. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet drinken.
WAT IS SCHIFTEN
Meestal komt dit door te grote temperatuursverschillen tussen de gemengde ingrediënten. Het water en vet in je mengsel scheiden zich vervolgens van elkaar, doordat het eiwit ze niet langer kan binden. Die alom gehate korrelige, lichte puntjes die je in jouw geschifte mengsel ziet, zijn dus eiwitten.
Het drinken van melk is in de westerse wereld zelden een oorzaak van ziekte, behalve bijvoorbeeld bij een koemelkallergie. Melk kan in zijn rauwe vorm echter wel degelijk ziekmakend zijn. De ziekte die hierdoor ontstaat wordt ook wel 'die Amelander Krankheit' genoemd.
Waarom is zure melk nou zo gezond? Als het échte zure melk is, met bacteriën en al dus, en je hebt die bacteriën niet doodgemaakt door ze te verhitten, dan vullen ze je darmflora aan. Dit zijn namelijk melkzuurbacteriën, de bekende families Lactobacillus en Bifidobacterium die ook in je darmflora voorkomen.
Voedselvergiftiging. Hoewel we allemaal proberen te voorkomen omdat we bedorven producten eten, kan het maar zo dat je in je enthousiasme melk toevoegt aan je eten. Helaas doet het drinken van bedorven melk niet veel goeds voor je lichaam. In de meeste gevallen zul je namelijk voedselvergiftiging krijgen, stelt Sonpal.
In hun onderzoek kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat de kans om een voedselinfectie op te lopen bij het drinken van rauwe melk wel 100 keer zo groot is als bij het drinken van gepasteuriseerde melk.
Maak je niet te veel zorgen. Door de 'verkeerde' smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek. Neem even contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.
Rauwe melk drinken kan gevaarlijk zijn
Verse melk is dus geen steriel product meer. De meeste micro-organismen zijn ongevaarlijk maar er kunnen ook pathogene bacteriën tussen zitten zoals Campylobacter, Salmonella, Escherichia coli, Listeria monocytogenes en de enterotoxine producerende Staphylococcus aureus.
Het Voedingscentrum raadt het niet aan om rauwe melk te drinken, omdat er risico's aan verbonden zijn. Dit heeft ermee te maken dat er ziekmakende bacteriën, zoals listeria en salmonella, in de rauwe melk kan zitten. Rauwe melk kun je wel drinken wanneer je het van tevoren eerst kookt.
Als je saus schift, scheidt het vet zich van het vocht en breekt de saus als het ware weer. Zonde. Zo blijf je niet over met een mooie saus, maar met een substantie die er niet uit ziet en zorgt voor een vettig mondgevoel. Bah.
Pas net aan het schiften
Gebruik zo'n twee tot vier theelepels water, wijn, azijn of citroensap en klop dit met een garde goed en voor je het weet ziet je saus er weer uit zoals-ie eruit hoort te zien. Deze methode werkt bijvoorbeeld goed bij een geschifte mayonaise of Hollandaise saus.
Is je saus nog maar net aan het schiften -dit kun je zien aan kleine druppels vet die zich aan de randen van je kom verzamelen- dan kun je je saus redden door te stoppen met het toevoegen van vet en door er een klein beetje vocht aan toe te voegen.
Maar bedorven melk hoef je eigenlijk niet gelijk in de prullenbak te mikken. Je kunt er namelijk bést nog wat mee. Zo kun je er bijvoorbeeld je vlees mee marineren. Je kunt je stuk vlees daarom prima in een badje van zure melk leggen, want de melkzuren zorgen ervoor dat het vlees mals en sappig blijft.
Verse melk kan in de koelkast, na openen, nog een dag of 2 tot 4 goed blijven. Bij een gesloten pak moet je goed op de THT-datum letten, Normaliter 4 tot 5 dagen na aankoop nog houdbaar. Er wordt gezegd dat deze melk nog een paar dagen na overschrijding van deze datum goed kan zijn.
Plaats lang houdbare melk na opening en gebruik meteen terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast kan de houdbaarheid inkorten met een dag. Een geopende fles of karton melk kan je zo'n 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast.
Daarom adviseren het diverse organisaties zoals het Voedingscentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) rauwe melk eerst te koken. Want rauwe melk kan ziekteverwekkers bevatten zoals Salmonella, Campylobacter, E. coli en Listeria.
Een eerste smaak, die proef je zodra de melk in je mond komt, en een afdronk. Zeg maar: de nasmaak. Rauwe melk heeft tussen die twee smaken in soms nog wel twee of drie andere smaken. Het is als een glas goede wijn: er gebeurt van alles en nog wat in je mond.
Melk die je gekoeld bewaart, kun je een paar dagen na de houdbaarheidsdatum vaak nog prima drinken.
Melk wordt over het algemeen beschouwd als een voedingsmiddel dat snel bederft. Hoe dat komt? Het hoge eiwit- en watergehalte is nu eenmaal een vruchtbare voedingsbodem voor bacteriën, gisten en schimmels. Bij warmere temperaturen vermenigvuldigen ze zich bijzonder snel.
Melkzuurbacteriën vormen melkzuur bij gisting, wat voor de zure smaak zorgt van onder andere verzuurde melk. Daarnaast worden ze gebruikt bij de bereiding van melkproducten zoals yoghurt, kaas en kefir, evenals bij de bereiding van fermentatieproducten zoals zuurkool en andere vergiste zetmeelproducten.
Rauwe melk
Deze melk is beperkt houdbaar: ongeopend 48u in de koelkast. Rauwe melk kan (gevaarlijke) bacteriën bevatten. Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, is het risico voor infectie door rauwe melk verwaarloosbaar.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Boter maken van rauwe, ongepasteuriseerde melk is een leuke manier om zelf zuivel te maken. Neem rauwe melk, laat de room naar boven drijven en schep die vervolgens in een potje. Kies er eventueel voor om de boter te kweken, waardoor hij een beetje pikant gaat smaken.