In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Wat is een americano? Een americano is dus eigenlijk niets meer dan een espresso aangelengd met een gelijke hoeveelheid heet water. Door het water bij de espresso te schenken, wordt de koffie wat minder sterk maar behoud je wel een volle smaak.
Lungo betekent in het Italiaans namelijk lang. Deze koffiesoort is als het ware een lange espresso. Voor de bereiding van een lungo gebruik je dan ook dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso. Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die je gebruikt.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Lungo is Italiaans voor 'lang'. De koffiesoort heeft deze naam te danken aan het langere extractieproces dan bij een espresso. U kunt een caffè lungo dus zien als een uitgerekte espresso. Voor de bereiding van een caffè lungo gebruikt u dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als een espresso.
Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt. En dat is precies wat deze koffie is. De macchiato - ook wel espresso macchiato genoemd - is een espresso met een klein vleugje melk bovenop. Qua smaak best een stevig bakkie, maar met een heerlijke zachte nasmaak.
De Gran Lungo in het perfecte formaat voor als je lekker lang wilt genieten van je kopkoffie. In deze koffies van 150 ml Nespresso koffie, kom je de vertrouwde Nespresso kwaliteit tegen, in een groter formaat. Met de speciale centrifuge technologie ontstaat een smaakvolle kop koffie.
'Lungo' betekent langere koffie, afgeleid van langere doorloop tijd maar is bereid onder dezelfde druk van een espresso. Het is een zwarte koffie zonder melk en dus minder sterk dan een espresso. Het voordeel van de espresso is dat hij voller van smaak is en zachter in afdronk dan bijvoorbeeld filterkoffie.
Een lungo is dus minder sterk maar bevat wel meer bitters. Er loopt extra water door de gemalen koffie waardoor er meer stoffen worden opgelost die normaal niet zouden worden onttrokken. Dit wordt overextractie genoemd. Overextractie komt de smaak vaak niet ten goede.
De lungo (lange koffie) is een normale espresso, maar dan aangevuld met meer water. De hoeveelheid van het totaal ligt tussen de 70 en 95 ml, ongeveer een gewoon koffiekopje dat net niet vol geschonken is (Haags bakkie). Doordat de espresso is aangelengd/verdund met water is deze minder sterk van smaak.
Het verhaal gaat dat Amerikaanse soldaten die na de Tweede wereld oorlog gestationeerd waren in Italië een espresso te sterk vonden. Daarom bestelden zij vaak een espresso met heet water, zodat de koffie wat meer leek op wat zij thuis gewend waren. Deze koffievariatie heeft daarom de naam americano gekregen.
Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De Latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk.
Americano-koffie is de ideale warme drank als u zin hebt in een heerlijke espresso, maar u de smaak ervan te sterk vindt. Want een Americano is niets meer dan een espresso aangevuld met heet water – om precies te zijn: een koffie die uit exact gelijke delen espresso en water bestaat.
De flat white heeft namelijk net als de latte een melklaag op de koffie. Wat maakt een flat white dan zo speciaal? De kleine, sterke espresso en de textuur van de melk: een zijdezachte schuimlaag bovenop de koffie. Een heerlijke koffie met gestoomde melk, zonder bubbeltjes.
Bij een cappuccino schenk je eerst espresso in en daarna de melk met het melkschuim. De melk gaat zich mengen met de espresso en het melkschuim vormt een laag bovenop. Hierdoor ontstaan twee lagen. Bij een latte macchiato begin je met de melk en het melkschuim, en voeg je daar de espresso aan toe.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Een latte macchiato is een koffiesoort die voor het grootste deel bestaat uit warme melk en melkschuim, waar een espresso aan wordt toegevoegd. De letterlijke vertaling van Latte Macchiato is “gevlekte melk”.
Het lijkt op een cafébonbon maar wordt zonder koffie geserveerd, maar een mix van zoete, gecondenseerde melk en warme slagroom. De verhouding gecondenseerde melk tot hete melk is 1: 1.
Een latte macchiato heeft Italiaanse roots. Latte is Italiaans voor melk en macchiato betekent bevlekt. Bevlekt verwijst naar de vlek die op de drank ontstaat doordat je eerst de opgeschuimde melk in een glas schenkt en hier vervolgens een kopje espresso aan toevoegt.
De Philips serie 2200 EP2221/40 is de beste koffiemachine volgens de consumentenbond. Daarnaast heb je met deze volautomatische espressomachine de beste prijs- en kwaliteitsverhouding. Met slechts één druk op de knop kun jij genieten van een heerlijk kopje koffie, cappuccino of espresso van verse bonen.
Een goede koffiemachine met bonen gaat zo'n 3 – 6 jaar mee met uitzonderingen van 6 – 8 jaar. De levensduur hangt af van de volgende aspecten: Het gebruik: hoeveel kopjes koffie zet je. De bouwkwaliteit van het koffiezetapparaat: welke materialen zijn er gebruikt en hoe stevig is het apparaat in elkaar gezet.