Mensen die voedingssupplementen gebruiken waarin zilverkaars zit, kunnen last krijgen van pijn in borst of buik, diarree, misselijkheid, of zelfs bloedingen en leveraandoeningen krijgen. Een aantal gevallen van ernstige levertoxiciteit is toegeschreven aan de inname van zilverkaars.
Hoeveel zilverkaars kun je veilig slikken? Slik niet meer dan 40 mg zilverkaars per dag en gebruik het maximaal 6 maanden. Uit onderzoek van Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO) blijkt dat je dan geen verhoogd gezondheidsrisico loopt. Wil je het langer slikken, neem dan contact op met een arts.
De volgende groepen lopen een gezondheidsrisico bij gebruik van zilverkaars en gebruik van zilverkaars wordt afgeraden: zwangere en lacterende vrouwen. kinderen. patiënten met (een geschiedenis van) leveraandoeningen.
Cimicifuga racemosa (L) Nutt., rhizoma, ook bekend onder de namen Actaea racemosa, zilverkaars, vrouwenwortel en in het Engels black cohosh (blackcohosh) behoort tot de familie van de ranonkelachtigen.
Is Ymea gevaarlijk? Nee, Ymea is niet gevaarlijk. Wel wordt geadviseerd het aanbevolen gebruik niet te overschrijden. Alle producten van Ymea zijn geschikt voor langdurig gebruik.
Lichaamsbeweging is belangrijk om de overgangsklachten te beperken. Sport regelmatig, pak de fiets of ga lekker wandelen. Probeer ook vaak buiten te bewegen, want zonlicht heeft een goede invloed op je botten en je lichaam. Een sport waar je aan zou kunnen denken, is yoga.
Zilverkaars(extract) zorgt vermoedelijk mede voor verlichting van overgangsklachten door beïnvloeding van het endogene opiaatsysteem en de serotonerge, dopaminerge, noradrenerge en GABA-erge neurotransmissie. Tevens heeft zilverkaars antioxidatieve en ontstekingsremmende effecten.
Er is een onderzoek gedaan naar het effect van salie op opvliegers bij 71 vrouwen na de overgang. De ene groep kreeg dagelijks een supplement met 280 mg salie voor 8 weken en de andere groep kreeg een placebo (nepmedicijn). De vrouwen die salie kregen hadden na 8 weken minder last van opvliegers dan de placebogroep.
Ymea Silhouet brengt op een natuurlijke manier de schommelingen in het lichaam in balans en helpt dat je je prettig blijft voelen tijdens de overgang. Het natuurlijke extract yam helpt bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers, nachtelijk transpireren, wisselende stemmingen en rusteloze gevoelens.
Racemosa betekent "met een tros" en duidt op de bloeiwijze. De plant kan verward worden met Cimicifuga simplex. Deze is echter kleiner en heeft meerdere vruchtbeginsels.
Krampstillend, spierontspannend, pijnstillend: Cimicifuga racemosa werkt spierontspannend bij baarmoederkramp en rugpijn. Isoferulazuur, ferulazuur en salicylzuur en andere bestanddelen in Cimicifuga racemosa hebben een ontstekingsremmende en pijnstillende werking.
Soja isoflavonen kunnen helpen bij opvliegers en prikkelbare gevoelens. Dit kan een goede ondersteuning zijn voor vrouwen in de menopauze. Ze kunnen bijdragen aan het behoud van botmassa. Vooral bij vrouwen in de overgang en de jaren daarna.
De overgang is een aantal jaren rondom uw laatste ongesteldheid. U merkt dat er meer of minder tijd komt tussen uw ongesteldheid. Ook kunt u erger ongesteld worden met meer bloedverlies. U kunt het opeens heel warm krijgen en zweten.
De overgang is een aantal jaren rondom uw laatste ongesteldheid. U kunt bijvoorbeeld dit merken: minder vaak ongesteld, meer bloedverlies. warmte-aanvallen (opvliegers)
A. Vogel Famosan gewichtsbeheersing (2*) helpt om op gewicht te blijven (2*), bij het behoud van het figuur (2*) en bij overgangsverschijnselen (1*) Het helpt de vetverbranding (2*) en draagt bij aan een normale stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten (3).
Zo werken salie, fenegriek en zoethout hebben stimulerend. Ook groene thee helpt bij dit kwaaltje. Rusteloosheid, angst en prikkelbaarheid zijn enkele vaak voorkomende klachten tijdens de menopauze. Kies daarom voor kalmerende infusies op basis van kamille, citroenmelisse, passiebloem of valeriaan.
Tijdens de overgang vinden immers heel wat hormoonschommelingen plaats, waarvan een daling in het oestrogeengehalte een van de belangrijkste is. Omdat oestrogenen een rol spelen bij het regelen van de temperatuur in je lichaam, is de verminderde productie ervan de aanleiding voor nachtelijk zweten en opvliegers.
Kunnen opvliegers op oudere leeftijd nog steeds voorkomen? Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.
Verergeren van typische overgangsklachten
De klachten kunnen erger worden door het eten van suiker. Het verergert vooral de typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten. Niet alleen heeft suiker invloed op de hevigheid van de opvliegers, maar ook op de frequentie.
Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen we de overgang. Dit is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. De overgang is geen aandoening, maar u kunt zich er wel ziek door voelen.
De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.
Waar zit oestrogeen in? Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.