Symptomen. Bij kinderen met een groeiachterstand begint de puberteit vaak later dan gemiddeld. Tieners met een groeiachterstand zijn vaak te licht en waren altijd al klein voor hun leeftijd. Een kind dat langzaam groeit zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, moet worden onderzocht.
Artsen gaan de groei van het kind na bij ieder gepland routineonderzoek, zoals bij Kind en Gezin, en later bij de schoolarts. Door op meerdere tijdstippen de lengte en het gewicht van het kind te meten, krijgt de arts een beeld van de groeicurve die het kind volgt.
Op een röntgenfoto (van de hand en de pols) kan de arts bekijken in hoeverre de groeischijven al zijn dichtgegroeid.
Als de jeugdarts of huisarts denkt dat uw kind misschien een groeistoornis heeft, dan verwijzen zij uw kind naar de kinderarts. Deze zoekt of er een oorzaak is voor de vertraagde groei. Heel soms wordt overwogen een kind groeihormoon te geven. Dit kan helpen de groei weer geheel of gedeeltelijk in te halen.
Uw kind kan zwaarder worden en beter groeien door meer te eten, vooral voeding waar veel energie en eiwit in zit. Daarom is het belangrijk dat uw kind genoeg eet en de juiste voedingsmiddelen eet of drinkt.
Tijdens de puberteit vindt over het algemeen een groeispurt plaats. Bij meisjes treedt deze op als zij een jaar of 11 zijn en bij jongens als zij een jaar of 13 zijn. Deze groei vindt plaats onder invloed van de geslachtshormonen samen met groeihormoon die door het lichaam worden geproduceerd..
Naast voldoende voedingsstoffen is het van belang de lichaam met genoeg vitamines en mineralen te verzorgen. Vitamines en mineralen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.
De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.
Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Groente, fruit, volkoren graanproducten, vis, peulvruchten, eieren: de Schijf van Vijf staat vol met gezonde producten die je kind helpen om goed te groeien.
Na het starten van de puberteit (bij meisjes bij gemiddeld 10,7 jaar, bij jongens bij 11,5 jaar) groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm (Schönbeck et al., 2013). De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar en bij meisjes op 12-13 jaar.
Wanneer de verwachting is dat een kind erg lang zal worden, kan de groei door middel van een operatie worden afgeremd. Bij kinderen met een erg grote schoenmaat kan daarnaast ook de groei in de voet worden geremd. Aan de uiteinden van de botten zitten groeischijven.
Minder vlees, meer noten
De grootste winst valt te halen door het eten van meer noten, peulvruchten en volkoren granen, en juist minder rood en bewerkt vlees. Zo krijgt een 30-jarige er 1,8 jaar aan levensverwachting bij als hij stopt met het het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag.
Nederland, Denemarken en Noorwegen zijn de beste landen om als kind op te groeien. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de kinderrechtenorganisatie Unicef naar de fysieke en mentale gezondheid van minderjarigen in de 41 meest welvarende landen.
Te weinig eten of eenzijdige voeding.Bepaalde geneesmiddelen.Chronische ziektes, zoals nierziektes of longziektes.Emotionele, psychische en sociale factoren.
Groeihormoon mag alleen worden voorgeschreven door een arts die ervaring heeft met dit middel. In de regel is dat een hormoonspecialist: een kinderarts-endocrinoloog of (bij volwassenen) een internist-endocrinoloog. Er is een aantal voorwaarden verbonden aan het gebruik van groeihormoon.
Onderzoek door de kinderarts als uw kind te klein is
Het is goed om de reden te weten. Soms is een kind klein door een ziekte of een aangeboren afwijking. Het is dan belangrijk dat uw kind een behandeling krijgt. Soms kan een behandeling ervoor zorgen dat een kind een 'normale' lengte krijgt.
De groei van kinderen wordt weergegeven in een groeicurve. Deze geeft aan wat de lengte is voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Een lengte is gemiddeld voor een bepaalde leeftijd als die zich in de groeicurve op de 0 SD-lijn (= gemiddelde lijn) bevindt.
Alleen maar aan krachttraining doen is niet voldoende. Om groter te worden en meer spiermassa te krijgen, zal je ook dieet moeten aanpassen om de brandstof te leveren welke je lichaam nodig heeft om te groeien.
Symptomen zijn onder andere gewichtsverlies, vermoeidheid en een gebrek aan energie, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen. Bij kinderen kan ondervoeding groeiachterstand in zowel lengte als gewicht tot gevolg hebben.
Gezond leven en langer worden
Behalve je genen heeft je gezondheid ook invloed op hoe lang je wordt. Als iemand gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek is (geweest), kan hij of zij langer worden. Bijvoorbeeld stress, ongezonde voeding en bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat iemand kleiner blijft.
Naast de (voedings)toestand van de bodem en het voorkomen van ziekten en plagen zijn temperatuur, straling en vocht de belangrijkste factoren die de groei beïnvloeden.
Een van de grootste nadelen: het risico op kanker. HGH stimuleert de groei van weefsel in het lichaam en kan daardoor ook een groeispurt betekenen voor een tumor. Ook kunnen er metabolische problemen ontstaan. Als je lichaam vet omzet in brandstof doordat je sport, dan is dat normaal.
Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op.Hier tel je 13 centimeter bij en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun zoon volgens deze berekening 181,5 cm groot.
Wanneer die groeispurt begint en ophoudt, hangt helemaal af van de genetische aanleg. Gemiddeld hebben jongens hun groeispurt tussen hun 14e en 15e, meisjes tussen hun 12e en 13e. Het groeien stopt bij jongens als ze twintig zijn, meisjes zijn op hun 18e uitgegroeid.