Kun je bruin worden achter glas? Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas.
Ook in de schaduw kun je verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Niet alle parasols zijn gemaakt van uv-werend materiaal. Smeer je kind dus ook in de schaduw goed in met zonnebrandcrèmes. Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de zon.
Alle soorten glas houden uv B-straling tegen
Uit dit experiment bleek dat je voor uv B-straling niet hoeft te vrezen als je binnen zit. Die werd namelijk volledig tegengehouden door glas.
Plek op aarde
Waar je op dat moment bent op de wereld heeft invloed op de sterkte van de UV straling, in Australië bijvoorbeeld is de ozonlaag heel dun en is de UV straling het sterkst, want er wordt minder UV straling gefilterd door de dunne ozonlaag.
Aluminiumfolie houdt straling tegen. Wikkel de antenne van uw router in folie en test of u nog steeds bereik heeft op de plekken waar u WiFi nodig hebt. Is dit het geval, dan heeft u een gedeelte van de overbodige straling geëlimineerd.
De bruining van de huid door de vorming van pigment (melanine) is in feite een verdedigingsmechanisme tegen verdere verbranding. Dat bruine kleurtje is dus een eerste teken van beschadiging van de huid. Daarom: zelfs wanneer je nooit verbrandt, kun je te veel uv-straling opstapelen en huidkanker krijgen.
Je zult begrijpen dat een spijkerbroek daarbij veel meer uv-straling tegenhoudt dan een dunne omslagdoek. Maar bedenk dat je ook met een shirtje aan nog kunt verbranden in de zon. Vooral als het een wit T-shirt is, dat bovendien nat is.
Het ultraviolette licht van de zon is verantwoordelijk voor de bruine kleur. Voor de verbranding ook, trouwens. De golflengte van de straling varieert tussen 100 en 4000 ångström (een ångström is 1/10 van een miljardste meter). Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström.
Glas houdt een groot deel van UVB-straling tegen, waardoor je achter glas zelden een zonverbranding oploopt, al is het wel mogelijk. Ook al voelt het niet als verbranding, er komen wel degelijk schadelijke processen op gang. Glas houdt namelijk géén UVA-straling tegen.
Houd baby's altijd uit de zon. Kies minimaal beschermingsfactor 30 voor de tere kinderhuid in de zomer. Smeer je kind ook in als ze achter glas in de auto zitten, achter glas zorgt UVA voor onzichtbare schade aan de huid. Wees niet zuinig met zonnebrandcrème, smeer royaal!
Als je toch bruin wil worden, is het natuurlijk goed nieuws dat je met een zelfbruiner ook gewoon zélf bruin kan worden door de zon.
Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
"Nou, een keertje verbranden beschadigt ook huidcellen. Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk te voorkomen dat het zover komt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je een verhoogde kans hebt op huidkanker op latere leeftijd wanneer je als kind bent verbrand.
Verbranding doet pijn, maar het zorgt er ook voor dat je later een grote kans hebt op huidkanker. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, heb je later meer kans op huidkanker op latere leeftijd.
'Het is veel te veel', reageert Thoonen. 'We weten dat één verbranding als kind de kans op huidkanker al verdubbelt. ' Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.
Huidkanker komt het meest voor op plekken van het lichaam die veel in de zon komen. Zoals het gezicht, de romp, de handen, de armen en de benen. Elke soort huidkanker ziet er anders uit. Maar het gaat om een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal.
Symptomen. De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit.
Met een radonmeter meten mensen zelf hoeveel radon in een gebouw of woning zit. Als de concentratie boven de referentiewaarde komt, kunnen ze maatregelen nemen zoals ventileren om de concentratie te verlagen.
Je lichaam kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 uur per dag melanine aanmaken. Als je 2 tot 3 uur in de zon bent geweest, zal je huid die dag niet meer bruiner worden. Ga op het juiste tijdstip van de dag in de zon. De zon is het sterkst tussen 12 en 15 uur, maar dat is ook het moment waarop de zon het meest schadelijk is.