Varkens zijn roedeldieren en hebben echt soortgenootjes nodig. Mensen of andere huisdieren kunnen niet vervangen wat een varkentje nodig heeft. Varkens die alleen worden gehouden, kunnen agressief naar mensen worden en je woninginrichting is niet meer veilig.
Varkens zijn zeer nieuwsgierige, sociale groepsdieren, die in de natuur grote gebieden bewonen. Hou ze dus nooit alleen en geef ze een ruim hok.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Varkens moeten altijd de beschikking hebben over een warm, droog en tochtvrij hok. Het hok moet voldoende groot zijn om languit in te kunnen liggen, hou daarbij een afmeting aan van ongeveer één tot zes vierkante meter per varken, dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de varkens.
Minivarkens voeren: geef ze niet te veel
Voorzie ook altijd in vers water: een grote waterbak of emmer is daarvoor zeker geschikt. Hoeveel droog voer je het best geeft, hangt af van het formaat van je varkentje. 1,5 à 3,5% van het lichaamsgewicht per dag is een goede leidraad.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Varkens kunnen héél goed tegen de kou, veel beter dan tegen de warmte.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Varkens en kippen is geen goede combinatie, als de biggen groter worden eten ze de kippen op. Beste, Dat ligt eraan. Wij houden Kune Kune varkens en die lopen ook samen met kippen en konijnen en laten deze ook volledig met rust in tegenstelling tot andere varkensrassen.
Varkens gillen bijvoorbeeld als ze angstig zijn, om zo andere dieren van hun situatie op de hoogte te brengen, of steun te bieden. Varkens knorren onder alle omstandigheden, maar in het bijzonder tijdens het zoeken naar voedsel om de kuddegenoten te laten weten waar ze zijn.”
Verblijft het varken zomer en winter buiten dan moeten ze een goede schuilhut hebben. 's Winters hebben ze dan beschutting tegen de kou en regen, in de zomer hebben ze dan beschutting tegen de felle zon. De schuilhut kan worden opgestrooid met stro of hooi , maar wanneer er voldoende stro, takjes, riet etc.
Uit onderzoek blijkt dat varkens het meest lang geïnteresseerd blijven door iets aan een ketting, wat ze rond kunnen bewegen. Een emmer met een aantal gaten erin waar soms wat lekkers uitvalt of een bal aan een ketting waar ze met hun hoofd tegen aan kunnen zwaaien.
Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag. Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Varkens kunnen buiten goed gehouden worden met andere dieren, ook al blijft het opletten geblazen met dieren die van hetzelfde voedsel houden. Kippen bijvoorbeeld pikken graag letterlijk een graantje mee van het varkensvoer en soms accepteert het varken dit niet.
De kosten voor een half varken zijn € 6,50 -/per kg. Vacuum verpakt € 7,50- /per kg. Gewicht half varken is ong. 45 kg.
Het Gottinger minivarkenHet Gottinger minivarken is een klein blijvend varken, ze zijn heel slim en je kunt ze dus veel kunstjes leren. Minivarken als huisdierMinivarkens zijn, in tegenstelling tot wat veel fokkers zeggen, veel moeilijker te houden dan een hond of een kat.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
In verhouding tot zijn lichaam heeft een varken kleine ogen, kraaloogjes. Daarmee kan een varken redelijk zien, ook in het donker, maar niet echt goed. Een varken kan wel ruim rondom zich heen zien, zo'n 310 graden en ziet dan vooral contrasten op een beperkte afstand. Varkens houden van schemering.
Bij niet-drachtige zeugen varieert de waterbehoefte tussen 8 en 12 liter per dag. Tijdens de lactatie hebben ze meer water nodig, ongeveer 1,5 liter extra per big. Een zeug met tien biggen heeft daarom zo'n 25 liter water per dag nodig.
Weetjes. Mensen vinden varkens vaak vieze beesten, omdat ze in de modder rollen, maar ze houden hun slaapplaats juist heel schoon. Varkens zijn slimme dieren.
Ze hebben dit gedrag ontwikkeld omdat hun keutels darmbacteriën en vitaminen bevatten die goed zijn voor de spijsvertering. Zonde om die zomaar weg te kakken!
Varkens kunnen zo'n 17,5 kilometer per uur rennen en hebben een enorm goed richtingsgevoel! Als varkens in een groep leven slapen ze graag neus aan neus.
Een big van een hobbyvarken hoeft niet zo snel te groeien en mag zo'n 1% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag eten. De hoeveelheid is afhankelijk van de leeftijd en het ras. Je kunt het voer opsplitsen in ruwvoer en brok: 1/3 ruwvoer en 2/3 brok.
Varkens gebruiken hun neus om de grond om te woelen, op zoek naar wormen, insecten en ander eetbaar spul: gras, wortels, knollen, zaden, fruit en bessen. De wroetschijf van het varken is gevoelig, maar ook sterk. Een mooie grasmat is binnen de kortste keren omgeploegd.
Vleesvarkens worden na 6-8 maanden al geslacht en zeugen vaak al na 2 jaar, omdat ze dan economisch niet meer rendabel zijn. In het wild worden varkens echter makkelijk 10-15 jaar en zijn er gevallen bekend van 20-25 jaar.