De (soms beschimmelde) nootjes van de beuk bevatten oxaalzuur, thiaminase en de zeepachtige stof fagine. Deze stoffen kunnen vergiftigingsverschijnselen veroorzaken wanneer het paard er grote hoeveelheden van binnenkrijgt.
Bovendien is een hoog gehalte aan looizuren uit het beukenblad niet gezond. Ook een belangrijk weetje is dat de beukennootjes giftig zijn, al komen die bijna niet voor in hagen maar natuurlijk wel in beukenbomen.
De beuk wordt door de wind bestoven. De beuk vormt zogenaamde beukennootjes die goed eetbaar zijn. Ze hebben een fijne zoete smaak al is het best wat werk om ze uit de zaadhulzen te krijgen. De nootjes kunnen ook verwerkt worden, ze kunnen worden geroosterd en eventueel worden vermalen tot meel wat te gebruiken is.
U hoeft zich geen zorgen te maken dat de beukenhaag giftig is. U kunt deze plant met een gerust hart planten in een tuin waar nieuwsgierige kinderen of dieren in rondlopen, de haag is namelijk niet gevaarlijk.
Ook groeit de beukenhaag goed blikdicht. Buren of andere voorbijgangers kunnen dus niet zomaar in uw tuin kijken. De bladeren zijn niet giftig voor honden, wat deze haag zeer geschikt maakt voor een gezin met huisdieren.
Haagplanten die giftig zijn voor honden, katten of paarden zijn onder meer de taxus, de liguster, de laurierkers, de buxus en de hulst. Wel geschikt zijn de haagbeuk, de beukenhaag, de sneeuwbal en de meidoorn.
De beuk is te herkennen aan de gladde stam en de brede ronde kroon.Het blad is ovaal en heeft een gave bladrand waar een lichte golf in zit.De takken dragen spits afstaande bruine knoppen.
Niet alleen door de schaduw, maar ook door het gebrek aan water onder Beuken is er in een beukenbos vaak weinig ondergroei. Beukenwortels nemen namelijk bijna alle vochtigheid onder de boom op zodat er nog maar weinig voor andere planten over blijft. Doorgaans groeien alleen enkele grassen en mossen onder de Beuken.
Giftige bomen zijn o.a. de walnoot, kastanje, beuk, de gewone esdoorn en de vederesdoorn en kersen- en pruimenboom. Het beste is om een paard simpelweg geen toegang te geven tot takken, bladeren en vruchten van deze bomen.
Het grote verschil is dat een beukenhaag (Fagus) zijn blad verdord behoudt in de winter terwijl een haagbeuk (Carpinus) zijn blad volledig verliest. Een beukenhaag geeft in de winter dus meer kleur in de tuin en meer privacy. Er bestaat rode Fagus én groene Fagus, maar alleen maar groene Carpinus.
De boom kan goed tegen schaduw, maar niet tegen direct zonlicht als om de boom andere planten worden verwijderd. De Beuk is een zogenaamde climaxsoort, dat wil zeggen dat in de natuur de Beuk in het eindstadium van een loofbos-ontwikkeling in de gematigde streken van nature een der dominant optredende boomsoorten is.
De beuk komt in de rode en groene variant voor en kan zowel een boom als een struik zijn. In de herfst vallen de beukennootjes uit de bomen, deze zijn giftig voor paarden.
Magnolia-bloemen zijn eetbaar en dus niet giftig voor mensen of dieren. Ook voor je hond of kat is magnolia niet giftig.
De beuk schiet wortel over een uitgestrekt terrein maar hoewel sterk vertakt is dit wortelgestel zeer oppervlakkig en dringt het voor het merendeel niet dieper dan een paar tientallen centimeter de bodem in.
Beuken worden niet zo oud. Ze zijn erg gevoelig voor veranderingen in de bodem. Gemiddeld bereiken ze een leeftijd van 150 jaar, soms 200 jaar. Bij Laren in Gelderland staat de oudste beuk van Nederland; deze heeft de uitzonderlijk hoge leeftijd van 400 jaar.
'Een oude beuk heeft per dag 1.000 liter water nodig'
Beuken wordt veel gebruikt bij het maken van meubels, ook in de vorm van fineer op bijvoorbeeld meubelplaat.Verder vindt het toepassing als parket, laminaat en trappen. Het heeft de eigenschap bijna niet te splinteren daardoor is het uitermate geschikt voor de bouw van trappen (blootvoets belopen) en kinderspeelgoed.
De Haagbeuk komt eigenlijk best vaak voor, maar hij valt niet op. Je ziet hem snel aan voor beuk: hij heeft dezelfde soort bast en bladeren. Als je goed kijkt zie je echter dat zijn bast vaak "bundels spieren" lijkt te hebben (in het Engels heet hij dan ook muscle-wood) en zijn bladeren zijn gezaagd.
De beuk ken je natuurlijk ook van beukennootjes! Misschien overbodig om te vertellen, maar een haagbeuk krijgt dus geen beukennootjes, maar wel een soort vrucht: katjes.
In het document Jaarrapport exoten 2009 wordt gifsumak door Stichting VeldOnderzoek Flora en Fauna (VOFF) en Stichting Floron bestempeld als 'giftigste plant van Nederland'.
De Taxus is namelijk super giftig. De bast is giftig, de bladeren zijn giftig, zelfs het stuifmeel is giftig.
Van buxus kunnen de zaden, bladeren en bast van de wortel leiden tot vergiftiging. De gifstof buxine kan koliek, diarree, trillen, een wankele gang en verlamming van het centrale zenuwstelsel veroorzaken. Het eten van buxus kan tot een fatale ademhalingsstilstand leiden.