Wat zijn de voordelen van een gasbarbecue
U kunt de temperatuur eenvoudig in de gaten houden en hoger of lager zetten. Gezonder grillen: een goede gasbarbecue voert het vet uit het vlees af. Bij een houtskoolbarbecue valt het vet in het vuur, verbrandt en er kunnen ongezonde stoffen in het vlees terecht komen.
Ook is het wat rommeliger omdat er meer as bij komt kijken dan wanneer je met gas werkt. Houtskool barbecues zijn in aanschaf een stuk goedkoper dan gasbarbecues. Wil je dus voor de eerste keer een barbecue aanschaffen maar heb je maar een klein budget? Kies dan voor een mooie houtskoolbarbecue.
Het aantal personen waarvoor je barbecuet, bepaalt welke maat gasbarbecue je nodig hebt. Gril je bijvoorbeeld vaker voor grote groepen, kies dan voor een gas bbq met een groot kookoppervlak. Vergeet geen rekening te houden met hoeveel vlees je tegelijk wilt grillen en de grootte van je te bereiden producten.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Vind je het belangrijk om overal te kunnen barbecueën dan is een elektrische barbecue iets voor jou, omdat je hem vrijwel overal kunt aansluiten. Ben je er meer voor om toch de gezellige barbecue sfeer te hebben, maar gezonder te barbecueën en snel aan de slag te kunnen dan kun je beter kiezen voor een gas barbecue.
De elektrische barbecue
Doordat er geen rookontwikkeling is, is een elektrische barbecue prima geschikt om op het balkon van een appartement te barbecueën, bijvoorbeeld. Je kunt de temperatuur makkelijk instellen, en de toestellen zijn meestal zeer simpel en makkelijk te reinigen.
Houtskool barbecue
De ultieme barbecue-ervaring. Een houtskool barbecue is makkelijk te verplaatsen, omdat je niet afhankelijk bent van gas of stroom. Bovendien is de houtskool barbecue licht van gewicht. Ideaal om mee te nemen dus!
Gebruik je een gasfles om te koken voor vier personen, dan verbruik je ongeveer 70 gram per uur. Een propaanfles van 10,5 kg gaat zo dus ongeveer een half jaar mee. Gebruik je de fles alleen om te barbecueën, dan kan de fles wel jaren meegaan.
Boretti Addizio Gasbarbecue
We hebben dit jaar weer een uitgebreide test gedaan met de beste gasbarbecues, en de gas bbq van Boretti is als winnaar uit de test gekomen. Onder andere doordat deze bbq alles kan.
Een gasbarbecue met lavastenen ontwikkelt ook de populaire barbecue-aroma's van een houtskoolbarbecue. Het vermindert ook de vorming van schadelijke stoffen.
Op een gasbarbecue kan u koken zoals u dat binnen ook kan: grillen, wokken, roosteren, bakken, braden... Alles kan. Buiten koken is net zo gemakkelijk als binnen koken en heeft evenveel mogelijkheden.
Voor een standaard gasbarbecue (39,5 cm diameter, voor max. 4 personen, 1 brander van 4,3 kW/u) betaal je een prijs van ongeveer 120 euro. Een eenvoudige compacte gasbarbecue voor onderweg of voor op tafel heb je al vanaf 60 euro. Een compact model van hogere kwaliteit kost al snel 150 euro.
Verhit de gasbarbecue, til het rooster op en leg de rookzak op één van de branders met hoog vuur. Leg het rooster daarna weer terug en wacht tot er rook verschijnt. Stel de barbecue in op de gewenste temperatuur en leg het vlees of vis erop.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
Handig wanneer je een klein balkon hebt en geen woedende bovenburen wil. Ben je van plan elk weekend volop gebruik te maken van je barbecue? Kijk dan eens naar de gasbarbecue. Deze is misschien wat duurder in aanschafwaarde, maar hij is wel binnen een paar minuten opgewarmd en makkelijk schoon te maken.
Een gasbarbecue en de bijbehorende gasflessen zet je het beste buiten of in een goed geventileerde ruimte, zoals een veranda. Dit is veiliger vanwege de hoge brandbaarheid van het gas.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Weber gasbarbecue
Wil je gemak om aan het eind van de dag even snel de barbecue aan te steken zonder gedoe met houtskool of briketten? Dan ga je voor een Spirit of Genesis II gasbarbecue. Neem in ieder geval een uitvoering met minstens 3 of 4 afzonderlijke aanstuurbare branders en een zijbrander.
Een barbecue (afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als "barbeque" geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd.
Voordeel met een elektrische barbecue
Geen vieze handen van houtskool en geen gedoe met gasflessen. De temperatuur is met een knop in te stellen, dus gerechten worden gecontroleerd bereid. Ook is een elektrische barbecue nog eens milieuvriendelijk, omdat er geen luchtvervuilende stoffen vrijkomen.
De hamvraag blijft: is de smaak hetzelfde als bij een houtskool-barbecue? Ja, en nee. Barbecuefanaten zullen stellen dat een elektrische barbecue bij lange na niet in de buurt komt van een houtskoolbarbecue. Geur-wise zal het eten op een elektrische barbecue inderdaad geen 'rooksmaak' meekrijgen.
U kunt op elke barbecue een gerecht roken, het maakt dus niet uit of u een gas-, elektrische of houtskoolbarbecue gebruikt. Wel is het van belang dat uw barbecue een deksel heeft. Rook kan namelijk alleen maar smaak afgeven als het niet goed kan ontsnappen.