Dit heeft vaak meer tijd nodig, gemiddeld tussen de drie en zes weken. Houd er ook rekening mee dat een net tamme parkiet altijd een terugval kan krijgen waarbij hij ineens weer angst vertoont. Hieronder het stappenplan voor het tam maken van een parkiet.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer). Je kunt ze lerenin de volière naar je toe komen om uit je hand te eten.
Leg je hand aan de buitenkant van de kooi en spreek zachtjes tegen je parkiet. Daardoor zullen ze je hand als niet-bedreigend ervaren, en je kalmerende stem zal helpen hun angst te verlichten. Geef de parkiet ongeveer een week de tijd om eraan te wennen dat je hand buiten de kooi is.
Om een Forpus echt tam te maken gebruik ik altijd een rond stokje van a 30 cm lang en 1,2 cm doorsnee. Dit stokje is het enige middel waarmee het uit en in de kooi wordt gehaald. Nooit met de hand. De hand wordt anders al snel als iets negatiefs gezien waardoor je een “vingerbijter” krijgt.
Omschrijving: De Forpus dwergpapegaai is de kleinste papegaai. Ze beschikken echter wel over de kenmerken van een papegaai en kunnen goed leren praten.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Is het erg stil op je kamer ? dan kan die parkiet zijn aandacht kwijt. Niet dat die de hele dag naar 1 muur zit te kijken. het is een jong, hij komt wel op mijn vinger.., en hij mag ook uitvliegen.
Als je een knuffelige vogel hebt die van menselijk contact houdt, zal het waarschijnlijk helemaal niet veel moeite kosten om je vogel zijn kop te laten zakken om je aan het krabben te krijgen. Sommige vogels, zoals papegaaien, grasparkieten en parkieten, zijn erom bekend om graag en veel met mensen om te gaan.
Veel huisvogels slijten hun leven niet alleen in een beperkte ruimte, maar leven ook nog eens alleen.. Bovendien heeft het individueel houden van vogels geen voordelen. Individueel gehouden dieren worden geestesziek, ze voelen zich alleen en verlaten – tammer worden ze in tegenstelling tot de algemene opvatting niet.
De prijs van een parkiet hangt af van de soort en kleur. De prijzen variëren van 7 tot 250 euro. Een kleine kooi met een nestkast, water- en voerbak, verschillende zitstokken en speelgoed, kost minstens 120 euro.
Het zijn geen agressieve vogels. De koolmees als huisdier is tam te krijgen, hoewel dit enig geduld vraagt. Bij jonge vogels gaat het tam maken makkelijker dan bij oudere exemplaren. Is de vogel eenmaal tam dan kun je hem (binnenshuis) dagelijks uit de kooi laten.
Voor u begint met trainen
Plaats uw vogel op een plek die voor hem veilig en prettig is. Dit kan uw vinger zijn, op z'n kooi of op een vogelstandaard. Laat uw vogel vervolgens zien dat u iets lekkers heeft. Houd de snack bij uw vogel en laat hem even proeven wat het is.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
De oplossing is simpel, gun je vogel tijdelijk even rust. Je vogel zal snel weer de oude worden. Zorg er in ieder geval voor dat je vogel voldoende uitdaging krijgt door regelmatig samen met je vogel te spelen bouw je een goede band met hem op.
Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden.
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.
Het kan zijn dat je parkietje nog erg bang is en dat hij daarom trilt. Het beste is ook om hem eerst een tijdje met rust te laten, zodat hij kan wennen aan zijn omgeving. Als een parkietje ziek is, gaan ze meestal bol zitten.
Een forpus dwergpapegaai eet met name halfrijpe zaden, vruchten en granen. De muspapegaai zoekt met name naar voedsel in de struiken en bomen en zelden op de grond, ze kunnen daarbij flink knoeien op de grond, maar ze eten dit vervolgens niet op.
Leeftijd. De Forpus coelestis kan gemiddeld 10-16 jaar worden. Soms haalt de Forpus coelestis deze leeftijd niet en soms zien we uitschieters die ouder worden. Maar hou er dus rekening mee dat de Forpus coelestis redelijk oud wordt.