Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Couscous nét iets gezonder
Al met al zijn de verschillen eigenlijk zo klein, dat het verwaarloosbaar is. Toch kun je zeggen dat couscous nét iets gezonder is dan rijst, omdat het iets lager is in calorieën en koolhydraten, maar wel meer eiwitten en vezels bevat.
Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen. Maar ook met kip, vlees, of vis kun je heerlijke maaltijden bereiden. Warm, of in een salade, de keuze is aan jou! Laat je inspireren door de onderstaande WW recepten met couscous.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Toegevoegd na 10 minuten: Zoals je ziet zijn ze allebei gezond en heeft couscous iets meer kcal om te verbranden. De pasta bevat weer meer vet en suikers máár wel meer vezels, werkt dus goed weg bij de darmen.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Volkoren couscous
Ter vergelijking, volkoren pasta bevat ongeveer twee keer zo veel vezels per 100 gram. Een grotere hoeveelheid vezels is beter, omdat je daarmee bloedsuikerpieken tegengaat en je darmen gezonder houdt. Om die reden kun je ook voor volkoren couscous kiezen.
Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Kies voortaan voor vezelrijke koolhydraatrijke producten en eet er kleine porties van. Bijvoorbeeld volkorenbrood, zilvervliesrijst, quinoa, peulvruchten en volkoren pasta.
De koolhydraten uit zilvervliesrijst worden in het bloed namelijk minder snel omgezet naar suiker dan de koolhydraten uit niet-volkoren producten. Gevolg: je hebt minder snel honger. Dus ook ideaal als je wil afvallen!
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Couscous wordt gemaakt door tarwebloem met water fijn te wrijven. Het is dus een bewerking van (durum)tarwe en lijkt daarom meer op pasta. Couscous valt binnen de productgroep granen. Je kunt couscous prima als vervanger van rijst, pasta of aardappels eten.
Gemiddeld zit je met 75 gram couscous per persoon altijd goed. De couscous neemt tijdens het koken namelijk nog wat vocht op en is daarom een iets zwaarder als het op je bord ligt. Met een hoeveelheid van 75 gram heb je na het koken een mooie hoeveelheid voor een gezonde en gebalanceerde maaltijd.
Quinoa en zilvervliesrijst zijn eigenlijk allebei gezonde opties. Quinoa wint het wel in hoeveelheid eiwit (15,5 gram t.o.v. 7,5 gram per 100 gram) en vezels (5,2 gram t.o.v. 4 gram per 100 gram) en heeft dus ook meer gezonde aminozuren.
Er zitten 264 kilocalorieën in 1 kopje (70 gram) couscous. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'couscous'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Maken koolhydraten dik? Van koolhydraten word je niet dik, als je verder normaal eet. Als je meer koolhydraten eet dan je verbrandt, dan kun je inderdaad aankomen in gewicht. Maar koolhydraten zelf zijn niet de dikmakers.
Minderen met koolhydraten zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Wanneer je minder snelle koolhydraten gaat eten, krijg je minder hoge pieken en dus ook minder diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Het koolhydraatarm dieet is daardoor zeer geschikt voor mensen met diabetes type 2.
Koolhydraten en afvallen: wat jij het beste kunt doen
Haal minstens 40% van je dagelijkse kcal uit koolhydraten, maar kies voor langzame koolhydraten. Kies minder snelle koolhydraten als frisdrank, gebak en ontbijtkoek.
Bulgur. Bulgur is een perfecte vervanger voor couscous en quinoa. Hij wordt gemaakt van tarwe, zit boordevol vezels en is laag in vet. De nootachtige smaak past prima bij salades, grillades en in tabouleh.
Volkoren granen bevatten natuurlijke vezels, maar ook veel vitaminen en mineralen. Vitamine B1, B12 en B6 bijvoorbeeld en vitamine E, maar ook ijzer, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink en selenium. Volkoren granen zijn daarmee gezonder dan rijst, aardappelen of pasta.
Is parelcouscous gezond? Jazeker! Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Langzame koolhydraten
Het zit boordevol met koolhydraten, maar dat is niet per definitie ongezond! Vergeleken met rijst zit er in bulgur 50% minder koolhydraten. En hierbij gaat het om koolhydraten die laag scoren op de glycemische index. Dit betekent dat ze langzamer verteren, waardoor je minder snel honger krijgt.
Alhoewel je couscous en bulgur ongeveer hetzelfde kunt gebruiken zijn er wel verschillen: Couscous is zowel de naam van het product als van het gerecht. Oorspronkelijk komt het uit Marokko maar het wordt ook veel gegeten in Algerije en Tunesië.