Het leidingwater in België is zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. Toch vinden veel Nederlanders het drinkwater thuis lekkerder, dat komt door de lichte chloorsmaak wat heeft water kan hebben in België. Er zijn restaurants waar je gratis kraanwater kunt krijgen in plaats van de dure fles mineraalwater.
Kraantjeswater is veilig
Heel wat Vlamingen denken dat kraanwater onveilig is. Maar dat is een hardnekkig misverstand. Je kan op twee oren slapen: het is helemaal veilig. De Vlaamse watermaatschappijen controleren kraanwater élke dag.
Het drinkwater dat via de waterleiding in uw woning binnenkomt, is absoluut veilig en gezond. Wel verschilt de hardheid (de opgeloste hoeveelheid kalk in het water) sterk van streek tot streek. Zacht water, dat helemaal geen kalk bevat, komt in België niet voor.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
In België wordt drinkwater uit twee bronnen geput. Enerzijds oppervlaktewater dat uit rivieren, bronnen en meren komt.Anderzijds grondwater dat in de ondergrond zit. Als we het hebben over oppervlaktewater, is het leeuwendeel in Vlaanderen afkomstig uit het Albertkanaal, dat op zijn beurt water onttrekt uit de Maas.
Conclusie. Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
In 2021 bedroeg het conformiteitspercentage 99,5 %. Dat betekent dat de kwaliteit van het drinkwater in Vlaanderen in heel grote mate voldoet aan de opgelegde kwaliteitseisen. Lood is een toxische stof die al in kleine concentraties een impact kan hebben.
Volgens een internationaal onderzoek uit 2022 (Engelstalig) heeft Finland het beste kraanwater. Nummers 2 en 3 zijn IJsland en… Nederland.
Gewoon water geniet de voorkeur. Het maakt meestal niet uit of je daarbij kiest voor plat water, bruiswater of kraantjeswater. Meer water drinken heeft géén nadelige gevolgen voor de gezondheid.
Mineraalwater en kraanwater zijn even gezond
“Water bevat geen calorieën en tast je tanden niet aan. Maar het beeld dat mineraal- of bronwater gezonder is dan kraanwater is niet juist. Dat idee bestaat wellicht vanwege de mineralen, die soms in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in kraanwater.
Het magnesium dat van nature aanwezig is in Hépar® water zorgt ook voor een toename van het volume en het gewicht van de ontlasting. De consumptie van natuurlijk mineraalwater met een hoge concentratie aan magnesium en calcium heeft dus een positieve invloed op de darmtransit van mensen die aan constipatie lijden.
Voldoende water drinken (ongeveer anderhalve liter per dag) is essentieel voor je gezondheid, maar in het bijzonder voor het goed functioneren van je stoelgang. Neem de gewoonte aan om elke ochtend een groot glas water te drinken, meteen na het opstaan. Kies daarvoor bij voorkeur water met een hoog magnesiumgehalte.
In die zin is neutraal water wel nuttig. Voor de spijsvertering is het echter beter dat de pH van het water iets lager ligt dan 7. Als de pH hoger is dan 7 (alkalisch water), zal het water de zuurtegraad in de maag die nodig is voor een goede spijsvertering neutraliseren.
Gratis kraanwater: niet verplicht
Momenteel is er geen enkele wet of richtlijn die u als horeca-uitbater verplicht om gratis kraanwater aan te bieden. Doet u dat wel, dan is dit uit welwillendheid om uw klanten een extra service aan te bieden.
Het drinkwater van de Belg bevat dus tussen 0,8 en 1,4 mg fluoride/L. Er moet evenwel op gelet worden dat de wettelijke vermeldingen wel degelijk aangegeven staan op het etiket (Vandevijvere et al., 2009). Het mineraalwater dat in België wordt verkocht bevat tussen 0,1 en 5 mg fluoride/L.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
Ze houden het vochtgehalte in je lichaam op peil. Wanneer je teveel vocht in je lichaam hebt (bijvoorbeeld doordat je veel hebt gedronken) zorgen je nieren ervoor dat je dat teveel aan vocht kwijtraakt door meer urine te maken. Je moet dan vaker plassen en je plas ziet lichter van kleur.
In het kort, met evian water maak je een van de beste keuzes voor flessenwater vanwege de zuiverheid, smaak en gezonde mineralen. Bovendien draagt het merk bij aan een duurzamere wereld door het minimaliseren van de impact op het milieu.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
Dit zijn de landen met het schoonste drinkwater ter wereld: Oostenrijk. Finland. Griekenland.
Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
Het is bewezen dat Fins grondwater het zuiverste water ter wereld is.
Het leidingwater in België is zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. Toch vinden veel Nederlanders het drinkwater thuis lekkerder, dat komt door de lichte chloorsmaak wat heeft water kan hebben in België. Er zijn restaurants waar je gratis kraanwater kunt krijgen in plaats van de dure fles mineraalwater.
De oorzaak van de hoge prijzen in Duitsland en België in vergelijking met andere industrielanden zijn de subsidies die in andere landen worden uitgetrokken voor de waterfactuur, bevestigt ook De Bruyne.
Gemiddelde prijs, gemiddeld verbruik
In Vlaanderen betaal je ongeveer tussen 4,7 en 6,7 euro voor 1 kubieke meter (m³) water, inclusief BTW. Een alleenstaande persoon gebruikt ongeveer 106 liter water per dag. Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 315 liter water per dag. Dat is 115 m³ per jaar.