Spanje heeft op dit moment 5 kerncentrales met 7 reactoren die actief zijn en 3 centrales die niet meer actief zijn. De kerncentrales die nog in gebruik zijn: Almaraz I en II (Extremadura), Asco I en II (Catalonië), Vandellos II (Catalonië), Cofrentes (Comunidad Valenciana) en Trillo (Castilla-La Mancha).
Spanje telt, net als België, 7 kernreactoren. In 2019 produceerden ze maar liefst 55.824 GWh, wat neerkomt op 21,41% van de totale elektriciteitsproductie van het land.
Er zijn in Nederland drie werkende kernreactoren: de Kerncentrale in Borssele (KCB) (elektriciteitsproductie) de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten (voor onderzoek en productie van medische isotopen) de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) in Delft (voor onderwijs en onderzoek)
De kerncentrale Zaporizja (Oekraïens: Запорізька атомна електростанція, Russisch: Запорожская атомная электростанция) ligt bij de stad Enerhodar op ongeveer vijftig kilometer van Zaporizja direct aan de rivier de Dnjepr en is Europa's grootste kerncentrale.
Het land met de meeste kerncentrales in Europa is Frankrijk. Daar staan 58 van de in totaal 126 Europese werkende kerncentrales. Zo'n 70 procent van de elektriciteit in Frankrijk komt uit kernenergie (2018). Onze buurlanden Duitsland en België hebben allebei 7 kerncentrales.
Kernrampen. Kerncentrales kunnen beschadigd raken of, zoals in Fukushima gebeurde, zelfs exploderen. De gevolgen van vrijkomende radioactieve straling kunnen catastrofaal zijn – hele landstreken kunnen voor duizenden jaren onbewoonbaar worden.
De kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa (Japans: 柏崎刈羽原子力発電所, Kashiwazaki-Kariwa genshiryoku hatsudensho) is de grootste kerncentrale ter wereld en is gevestigd tussen de stad Kashiwazaki en het dorp Kariwa in de prefectuur Niigata op het eiland Honshu in Japan.
Verschillende (Europese) landen doen het zonder kernenergie. Onder andere Denemarken, Oostenrijk, Ierland, Portugal en Griekenland hebben besloten om af te zien van nucleaire energie. Dat deden zij vooral onder druk van de maatschappij, maar ook omdat kernenergie voor hen geen noodzaak is.
Vorig jaar is het aandeel van hernieuwbare stroom in Portugal gegroeid naar 48% van alle behoeften. De rest komt uit kerncentrales en centrales met fossiele brandstoffen. Dat is indrukwekkend tegen de achtergrond van de zware besparingen en de crisis in Portugal.
In 2011, na de ramp in Fukushima, was een meerderheid van de Duitsers tegen kernenergie. De regering besloot de 17 kerncentrales die er toen nog waren een voor een stil te leggen. De oudste vrijwel meteen al, de nieuwste uiterlijk in 2022.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 150 microgram. Waarom deelt de overheid gratis jodiumtabletten uit? De regering wil de bevolking beter beschermen bij een eventuele kernramp.
De lijst van kerncentrales in Spanje heeft vijf kerncentrales die kernenergie produceren met in totaal zeven kernreactoren die 21% van de nationale elektriciteit produceren . In Spanje is de bouw van nieuwe energiecentrales sinds 1984 opgeschort als gevolg van een moratorium .
Spanje moet de energie die het verbruikt echter grotendeels importeren vanwege het gebrek aan overvloedige aardoliebronnen. Over het algemeen wordt in Spanje actief gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, wind- en zonne-energie, kernenergie en hydro-elektrische energiebronnen.
Frankrijk beschikt over 58 kernreactoren verdeeld over 19 locaties. In Flamanville wordt een reactor van het type EPR (European Pressurized Reactor) gebouwd. Op het vlak van kernreactoren staat Frankrijk op de tweede plaats achter de Verenigde Staten.
Vier kernreactoren zijn operationeel in Finland. Twee op de site van Loviisa en twee op de site van Olkiluoto. Het is ook in Olkiluoto wordt momenteel de vijfde Finse kernreactor gebouwd.
Rusland beschikt over 35 functionerende kernreactoren, samen goed voor een capaciteit van 27 900 MW. Ter herinnering, het Belgische nucleaire park bestaat uit 7 reactoren, goed voor een capaciteit van bijna 6 000 MW. De Russische kernreactoren zijn verdeeld over 10 sites.
België telt 7 kerncentrales, verdeeld over 2 sites, 4 centrales in Doel en 3 centrales in Tihange.
De meeste reactoren op de wereld zijn al meer dan 30 jaar oud. Nederland heeft nog 1 kerncentrale, in Borssele, Zeeland. Die kerncentrale is al sinds 1973 in bedrijf en had een verwachte levensduur van 30 jaar. Toch mag die centrale openblijven tot 2033.
In landen zoals Zweden, Frankrijk, Slowakije en België bestaat de elektriciteitsmix voor meer dan 50% uit kernenergie. Landen zoals Duitsland, Denemarken en Polen produceren het grootste deel van hun stroom door middel van fossiele bronnen.
Een molen van 150 meter hoog met een rotordiameter van 120 meter heeft een maximaal vermogen van ongeveer 4 MW. Dan wordt het sommetje: 4 MW x 0,35 x 8765 uur = 12,3 GWh per jaar. Dan heb je dus 341 windturbines nodig om een kerncentrale te vervangen.
Van de radioactieve stoffen die bij Tsjernobyl zijn vrijgekomen merken we in Nederland vrijwel niets meer. In totaal leverde het ongeval in 1986, het jaar van de ramp, bij ons een extra stralingsblootstelling op van 2,5%.
Door de ontploffing kwam er veel radioactieve straling vrij, die aan vele duizenden mensen het leven heeft gekost. Meer dan 35 jaar na de ramp is het stralingsniveau in het gebied rond Tsjernobyl nog altijd gevaarlijk hoog. Er ligt dus nog een hoop radioactief materiaal in het gebied.
het falen van een kernreactor met als direct gevolg een kernsmelting, een explosie of een brand, het weglekken van radioactief afvalmateriaal uit opslagtanks, het onbedoeld vrijkomen van radioactieve materialen door onoplettendheid.