Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke Guppen is heel makkelijk te zien. De vrouwen komen vooral voor in wildkleur zoals brons, goud of grijs op het lichaam. De staart kan wel kleur bevatten, maar is veel minder vibrant dan bij de mannetjes. Ook worden de vrouwtjes een stukje groter dan de mannetjes.
Eén mannetje per twee tot vijf vrouwtjes werkt het beste. Zorg ervoor dat de watertemperatuur tussen de 23 en 25 graden ligt. De pH-waarde (zuurgraad) van het water hoort tussen zeven en acht. Guppen hebben het liefst water met een hardheid tussen 9 en 20 DH.
Daar lijken soms vrouwtjes in mannetjes te veranderen. In de regel wordt echter aangenomen dat het gaat om "late" mannetjes. Daar wordt mee bedoeld dat deze mannetjes pas laat de karakteristieke zwaardvin ontwikkelen.
Wat je vooral niet moet doen is je baby guppy's beschermen. Gewoon in je bak laten zonder bescherming. Als een volwassen gup een baby te pakken krijgt en opeet, dan is dat geen probleem. Het is juist gezond voer voor je volwassen vissen!
Wat je zou kunnen doen, is de guppen invriezen. Bakje met wat ijsblokjes en water en daar de vissen in doen. Dan zijn ze in 1 klap dood, zo gebeurd het in de gedragsbiologie ook met zieke vissen. Mannetjes kun je gerust zonder vrouwtjes houden.
Het is aan te raden de guppies twee keer per dag te voeren. In dat geval moet er echter niet meer dan een klein beetje voer in het water worden gedaan. Het voeren kan maximaal worden teruggebracht naar vijf keer per week. Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding.
Ze moeten rustig door het water kunnen zwemmen zonder te moeten vechten tegen de stroming. Planten zijn geen must voor guppy's, maar ook deze worden wel gewaardeerd. Wat echter wel belangrijk is, is dat er schuilplaatsen zijn. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om te kunnen ontsnappen aan het gejaag van de mannetjes.
Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Ze kan een behoorlijk opgezette buik krijgen, maar heeft er geen hinder van. Laat haar met rust als ze gaat afzonderen van de rest.
Er kan makkelijk een cichlide koppel bij hoor en die eten ook gewoon jonge platy's en guppen op. Wel zorgen voor voldoende bodem schuilplaatsen door bv halve kokosnoot neer te leggen.
Ervan uitgaande dat per guppy gemiddeld 6 liter water nodig is, kunnen in een aquarium van 60 liter ongeveer 6 tot 8 guppy's. Een aquarium zal nooit tot de rand met water worden gevuld, en daarnaast nemen planten, decoratie en de bodem ook ruimte in beslag.
Aan de andere kant is het wel zo dat je de guppen een belangrijke natuurlijke gedraging onmogelijk maakt.. namelijk paren. Het is dus ook niet verwonderlijk dat het houden van alleen mannetjes 'kan' leiden tot enige frustratie bij de vissen. En zelfs dat mannetjes proberen met elkaar te paren..
Mannelijke guppy's hebben doorgaans een slank, langwerpig lichaam, terwijl vrouwtjes een stuk ronder en groter (soms wel twee keer zo groot) zijn dan de mannetjes. Als je vrouwelijke guppy zwanger is, kan haar lichaam er vierkanter, opgezwollen en zelfs bobbelig uitzien.
Als je guppen in de bak zitten kun je om de 2 weken een kwart van je water verversen. Dit is zomaar een richtlijn, het verversen hangt ook af van de hoeveelheid vissen die je in je bak hebt. Filter en verwarming zijn nodig.
Je guppy's zouden idealiter ongeveer 8 uur duisternis per dag moeten krijgen. Te veel of te weinig duisternis kan leiden tot misvormingen tijdens hun groei. Je kunt een lamp boven het aquarium installeren en een timer instellen om te verzekeren dat je guppy's de juiste hoeveelheid licht per dag krijgen.
Reacties. Met een goed werkende filter en ruime beplanting en matige voedering mag je toch wel rekenen op 20 mannetjes of 10 vrouwtjes en 5 mannetjes. Ofwel deze vuistregel: zoveel guppies als de lengte v.h. aquarium, dus bij een lengte van 60 cm 20 vissen van 3cm.
Zorg ervoor dat ze groter zijn dat de bek van de volwassen vissen voordat je ze in het normale aquarium zet. Anders zouden de grotere vissen ze alsnog kunnen opeten. Je vissen zullen blijven groeien totdat ze 6 maanden oud zijn, ze zijn dan volwassen.
Guppen zijn gemiddeld vier weken zwanger, maar afhankelijk van de temperatuur en waterkwaliteit kan dit variëren tussen drie en zes weken.
Guppy's vallen in de categorie van levendbarenden en leggen daarom geen eitjes. Tijdens de bevruchting worden de eitjes in het moederlichaam bevrucht en zullen deze zich ontwikkelen tot baby guppy's. Tijdens de bevalling komen de jongen levend naar buiten, vaak wel nog voorzien van een dooierzak.
Na een tijd bevalt ze en krijgt dan afhankelijk van het hoeveelste nest zo een 10-70 guppen per keer. Deze zijn nog zeer klein, ongeveer 4 a 5 mm. De eerste paar dagen leven ze nog van hun dooierzakje wat aan hun buik zit. Maar dan moet je ze gaan voeren.
Wacht ook niet op eitjes want guppen zijn levendbarend. Dat wil zeggen, de baby Guppies worden levend geboren. En in goede hoeveelheden, per worp meer dan 25 stuks. Het vrouwtje kan ook nog eens het zaad van een mannetje bewaren, en daardoor continu zwanger zijn van die paring.
Wij hebben aangehouden: 1 cm vis per liter water.
Het vechten is geen privilege van de mannetjes, want als er concurrentie in het spel is, doen ook de vrouwtjes er aan mee. Gevechten tussen twee verschillende soorten worden soms ook gezien, wanneer de ouders hun jongen verdedigen of als een holbewonende soort indringers uit zijn omgeving verjaagt.
18 graden is echt het minimum voor guppy's ze worden dan vatbaar voor ziektes enz en leven duidelijk korter. Ook is een kamer niet overal boven de 18 graden dus als je het beste met je dieren voor hebt verwarm je de bak wel, anders blijven de visjes jou leergeld betalen.