Er zijn maar enkele paarden die dit niet doen en dat heeft meestal te maken met het feit dat ze niet goed kunnen opstaan. De ruimte van de stal is bijvoorbeeld te klein voor ze waardoor ze niet of nauwelijks gaan liggen.
Geef hem tijd en ruimte. In een krappe stal is het voor een paard lastiger om op te staan. Heeft hij daar een slechte ervaring mee, dan zal hij angst krijgen om te gaan liggen. Dat kan ertoe leiden dat hij zo moe wordt, dat hij staand slapend omvalt, met alle nare gevolgen van dien.
Deze diepe slaap is alleen mogelijk wanneer het paard zich veilig voelt. Tijdens deze slaap zijn alle spieren volledig ontspannen, hierdoor heeft het paard geen controle meer over zijn houding. De kenmerkende houding hierbij is volledig 'plat'. Ze liggen languit op hun zij en alles rust op de grond.
Een paard slaapt tussen de 3-5 uur per dag en gedurende de nacht zal het meerdere keren korte periodes van 20-30 minuten slapen. Het spanzaagmechanisme in het achterbeen maakt het mogelijk dat een paard staand kan slapen. Een paard kan namelijk tijdelijk zijn knie op slot zetten, waardoor hij zijn been fixeert.
Een natuurlijke connectie
Paarden (wilde of gedomesticeerde) zullen alleen maar gaan liggen als ze zich veilig genoeg voelen, ook in hun groep. Als ze neerliggen en er komt een paard of een ander dier waar ze zich niet veilig bij voelen of vertrouwd mee zijn, dan zullen ze opstaan.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Ik vind een paard op z'n blijst als hij soortgenoten aan het kroelen is, of rustig staat te eten. Als je paard bij je komt staan en je krijgt een gratis poetsbeurt, dan weet je heul zeker dat hij het naar z'n zin heeft.
Ze slapen verreweg het meest staand met hun ogen open. Dit is om snel te kunnen vluchten als er gevaar dreigt. Ze slapen dan ook nooit lang achter elkaar. Als een paard zich echt veilig voelt, slapen ze ook liggend, met hun benen onder zich.
Voor de aankoop van een pony moet je rekenen op 1.000 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro. Voor paarden die al (hoog) in de sport zijn uitgebracht, is 'the sky the limit'.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Gedrag en houdingen: veranderingen in gedrag en houdingen die een paard met pijn aan kan nemen zijn: minder bewegen, rusteloos, het hoofd laten hangen, onrustig, proberen te vluchten, rollen, met een hoef over de grond schrapen of een stijve houding aannemen.
Stampen = irritatie
Stampen is het optillen van het been en deze met een krachtige beweging op de grond stampen. Stampen is een manier om irritatie aan te geven. Vaak is het een kleine irritatie zoals een vlieg. Maar in sommige gevallen zie en hoor je paarden meerdere keren per uur stampen.
Onderzoekjes laten zien dat paarden één tot drie uur (alle slaapperioden bij elkaar opgeteld) in een periode van 24 uur gaan liggen, zowel in sternale als laterale (helemaal plat) liggende houding. Paarden zullen gemiddeld in een periode van 24 uur, niet meer dan een uur in REM-slaap zijn.
Fusaichi Pegasus is in 2000 verkocht voor maar liefst ruim €59.000.000 aan Coolmore Stud in Ierland. De volbloedhengst draagt nu de titel “duurste paard in de geschiedenis”, geboren in 1997 en getraind door Neil Drysdale.
Eén rustdag per week is meestal wel toegestaan, maar meer zeker niet. Dat is slecht voor het paard, of dan kan je voordeliger op een manege gaan rijden. Een gitaar kun je makkelijk een hele week in de hoek laten staan zonder dat ie er onder lijdt.
Een paard kan ongeveer 30 jaar oud worden.” ,,De meest voorkomende terugkerende kosten zijn huisvestingskosten, voeding en voedingssupplementen, medische zorg zoals ontwormen, zeg eens per 3 maanden. Dan zijn er jaarlijks vaccinaties, de hoefsmid iedere acht weken, en de tandarts.
De diepe slaapfase van paarden is vergelijkbaar met de REM-slaap (Rapid Eye Movements) bij mensen waarin wordt gedroomd. Het is volgens wetenschappers waarschijnlijk dat paarden ook dromen, maar gedragsspecialisten denken dat de dieren er geen besef van hebben.
Als ze staand rusten zijn ze aan het dommelen, dit is een lichte vorm van slapen. Hierbij staat het paard met zijn hoofd en hals laag en staat één van de twee achterbenen op rust, zo ontlast hij de achterbenen. De oren hangen ontspannen opzij, de ogen zijn half tot helemaal gesloten en de onderlip hangt ontspannen.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Uiteraard staat een ongelukkig paard er niet alleen stijfjes bij, vertoont het soms ook specifiek gedrag. Ongelukkige paarden zijn vaak lusteloos en ongeïnteresseerd. Ze vertonen dikwijls stereotiep gedrag – zoals weven, kribbebijten, luchtzuigen, schrapen, schudden met hun hoofd – en kunnen agressief zijn.
Een paard spiegelt niet alleen emoties, maar ook ons gedrag en onze bewegingen. Dit spiegelen zie je vooral aan het gedrag van het paard. Een paard loopt bijvoorbeeld van je vandaan, komt juist naar je toe of doet precies wat jij ook doet.