Vermijd warmte: zoals het wassen van ondergoed op 60 gradenEen bh moet je nooit in de droger stoppen! Laat ze altijd lekker drogen op een wasrek. Zo gaan de bh's veel langer mee en kunnen we er langer van genieten. Als je bh's in de droger stopt wordt de stof slap door de hitte.
Gebruik het liefst een wasmiddel voor fijne was en stel je machine in op een was programma voor fijne was. Hanteer ten alle tijden de wasvoorschriften zoals vermeld op het label van je bh. Bh's mogen bijvoorbeeld niet boven de 30 graden gewassen worden.
Bh's wassen
De meeste bh's mag je tot zo'n 30 of 40 graden wassen.
Kies een speciaal wasprogramma dat geschikt is voor het wassen van een bh en let op de wasvoorschriften. Was altijd met koud water, nooit warmer dan 30 graden. Wassen met andere kleding is oké, maar altijd met vergelijkbare materialen. Zoveel mogelijk wassen met vergelijkbare kleuren.
Handwas is het allerbeste
Als de stof nat is wordt deze zwaarder en als jouw mooie bh of bikini dan een uur in een wasmachine wordt rond geslingerd, dan worden de stoffen continue uitgerekt. Ook hierdoor slijt een bh veel sneller en verliest zijn elasticiteit.
Gemiddeld gaat een BH 6 tot 9 maanden mee bij 2 à 3 keer per week dragen. Maar alleen als je de BH goed onderhoudt. Na 6 tot 9 maanden is het elastiek in je BH dusdanig uitgerekt dat hij niet meer voldoende ondersteuning biedt.
Als je er zeker van wil zijn dat jouw onderbroeken helemaal hygiënisch schoon worden, kun je ervoor kiezen om ze één keer per maand op 60 graden te wassen. De rest van de tijd is op 30 graden voldoende. Dat is goed voor de stof en zo draag je met het wassen van je onderbroeken ook nog iets bij voor het milieu.
Wassen op 90°C
Handig om af en toe te doen, want hiermee verleng je de levensduur van de wasmachine en laat je vieze geurtjes verdwijnen. Die hoge temperatuur voorkomt namelijk de nesteling van zeepbacteriën, schimmels en vetluis. Wel goed om te weten: een was draaien op 90°C is vijf keer zo duur als op 30°C.
Wassen op lage temperaturen: zuinig en goed voor je kleding
Met een wasje op een lage temperatuur (20 of 30 graden) bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt. Zelfs het verschil tussen 40 graden en 30 graden is groot.
Wanneer je je beha te weinig wast, kan er onder andere olie, viezigheid, lotion, micro-organismen, schimmel en zelfs geurtjes in de stof trekken. En daar wil je natuurlijk niet mee rondlopen. Daarom geven experts aan dat je je beha gemiddeld na twee of drie keer dagen zou moeten wassen.
Elke zes maanden een nieuwe bh is geen overbodige luxe. Als je onderstaande tekenen herkent, dan doe je er goed aan om eens even langs de Hunkemöller te gaan en een nieuwe bh te scoren.
U hoeft uw beha niet na elk gebruik te wassen. Het is voldoende om hem na zo'n drie keer dragen te wassen. Beha's met siliconeband (vaak aangebracht op de binnenzijde van cups met kant of op beha's zonder schouderbandjes) moeten vaker worden gewassen. Transpiratievocht kan namelijk de silicone aantasten.
Maar je kunt het altijd proberen natuurlijk. Hier een voorbeeld. Is de BH nog draagbaar, dan kun je ze inleveren in een kledingbak, of bij een kringloopwinkel. Is je BH niet meer draagbaar dan kun je ze inleveren bij je gemeentelijke afvalbrengstation.
De beste manier om uw bh te wassen is het wassen met de hand. Dit is namelijk de meest voorzichtige manier om uw lingerie onbeschadigd schoon te krijgen. Vul een teiltje met handwarm water, dit is een temperatuur van rond de 37°. Wanneer u de bh warmer dan dit wast kan de stof en het elastiek aangetast worden.
Soda maakt jouw grauwe witte was weer een stuk witter. Ideaal bij verkleurde of doorgelopen witte was. De soda kun je gewoon in het bakje van de wasmachine doen of toevoegen aan de wastrommel. Tip: laat de witte kleding eerst even weken in een emmer water met soda.
Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden.
Kan kleding krimpen op 60 graden? Ja, kleding kan zeker krimpen als je het op 60 graden wast. Zoals we ook al aangaven in deze blog, vooral natuurlijke vezels zoals katoen hebben de neiging om bij hogere temperaturen te krimpen.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
De volgende omstandigheden zijn hier ideaal voor: Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Je kunt je ondergoed gerust samen wassen met je sokken of handdoeken.
Wanneer je stopt met een beha dragen, lijken je borsten in eerste instantie te gaan hangen. Maar doordat je de spieren rondom je borsten nu meer gaat aanspreken, zal je dus merken dat ze juist steviger worden en niet gaan hangen. Je kan zelfs gerichte oefeningen doen om deze spieren aan te sterken.
Als je vrouwen vraagt hoeveel goede bh's zij in de kast hebben, komt daar een gemiddelde uit van tussen de 5 en 6 bh's per vrouw . Mannen schatten het aantal 'goede bh's' dat hun vrouw heeft beduidend hoger. Zij komen uit op bijna 8 bh's.
Als je geen focus wilt leggen op het feit dat je geen bh draagt, draag dan tops of T-shirts met prints erop. Deze prints trekken de aandacht weg van je borsten.