Waarvoor dient een warmte-koude kompres? Bij toepassing van een koude kompres verlicht het kompres de pijn bij zwellingen, kneuzingen en lichte ontstekingen aan spieren en gewrichten.
Kou zorgt juist voor minder herstel en groei van de spieren
Hierdoor komen er stoffen vrij in het lichaam die ervoor zorgen dat er nieuw weefsel wordt aangemaakt zodat het lichaam de volgende inspanning beter aankan. Deze stoffen en spiereiwitten worden minder gemakkelijk aangemaakt in kou.
Kook 1,5 liter water. Stop met verhitten en voeg 0,5 liter koud water toe. Vermeng het koude water goed met het hete water. Verdeel de gel gelijkmatig over het kompres en leg het kompres 2 minuten in het water.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
Warmte helpt je spieren ontspannen. Eens de pijn is afgenomen kan je ze opnieuw soepeler bewegen. Een warmtebron is dan ook aangewezen bij pijnlijke spieren, maar ook bij bijvoorbeeld een stijve nek of schouders. Goede hulpmiddelen om je stijve spieren te behandelen zijn onder meer een warmtezalf of warmtekussen.
In de meeste gevallen is het aan te raden om de huid 10 tot 20 minuten te koelen. Een spray werkt slechts enkele minuten, dus dit is niet aan te raden. Het beste is om een ice pack te gebruiken, bijvoorbeeld een Instant Coldpack (eenmalig gebruik) of een ice pack welke je eerst in de vriezer moet hebben gelegd.
Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat koelen een positief effect heeft op herstel bij een blessure. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat ijs juist averechts werkt op zowel het herstel als de sportprestatie bij blessures!
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Koudetherapie kan helpen bij pijn waarvan je onmiddellijk de oorzaak kent, zoals ontstekingen, zwellingen, kneuzingen of bloeduitstortingen. Koudetherapie is dus ook aangewezen bij tandpijn, migraine, insectenbeten of een bloedneus. De koude vertraagt de weg van de pijnprikkel naar je hersenen.
Wanneer je immuunsysteem moet vechten tegen een ontsteking, kunnen je hersencellen beschadigd raken. Een gênant korte aandachtsspanne, geheugenproblemen of zelfs de ziekte van Alzheimer kunnen het gevolg zijn van aangetaste cognitieve functies door een ontsteking.
Dit doet de kou met uw lichaam
Als het kouder wordt, vernauwen de bloedvaten zich en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar de ledematen. Hierdoor voelt de huid ijskoud. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de vitale delen van het lichaam.
Bij toepassing van een koude kompres verlicht het kompres de pijn bij zwellingen, kneuzingen en lichte ontstekingen aan spieren en gewrichten. Een warmte kompres verlicht spierpijn, krampen, menstruatie-, nek- en rugklachten.
Hoe werkt een WKO? In de winter wordt het gebouw verwarmd met een warmtepomp die warmte onttrekt aan het opgepompte grondwater uit de warme bron. Het grondwater koelt af en wordt weer teruggepompt in de koude bron. In de zomer wordt dit afgekoelde water weer opgepompt en gebruikt als passieve koeling.
Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Uit Brits onderzoek komt naar voren dat het nemen van een ijsbad geen effect heeft op het herstel van de spierkracht of de spierpijn binnen 24 uur na afloop van de inspanning. Een gering effect was merkbaar op het herstel binnen 48 uur of op de creatinekinase waarden in het bloed.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig. VERWARMEN: Uw spieren werken hard om te herstellen van een blessure en kunnen daardoor stijf worden.
Kou heeft een positief effect op de weerstand en het stimuleert de bloedsomloop. Ook activeert het bruin vet, wat kan helpen om af te vallen. Maar misschien het allerbelangrijkste: kou maakt gelukshormonen vrij die je een fijne roes en een mentale boost geven.
3) Koelen van kniegewricht
Dan kan koelen prettig zijn. Je kunt dit doen door een theedoek op de knie te leggen en daarop een coldpack uit de vriezer. Maar ook een washandje gevuld met ijsklontjes is een prima optie. Koel 3 keer per dag niet langer dan 15 minuten, zo luidt het advies van artsen.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
Naast bessen behoren citrusvruchten tot de krachtigste immuunboosters, met topscores in de categorie vitamine C. Ook ananas hoort thuis op de lijst van natuurlijke ontstekingsremmers. Ananas bevat het enzym bromelaïne, dat ontstekingsbevorderende neurotransmitters vernietigt.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen. Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste.
Ga bij acute pijn op bed liggen om te ontspannen. Op de plek waar u de pijn voelt legt u, niet langer dan 20 minuten, een ijskompres. Een ijskompres is bijvoorbeeld een doek gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes of een kant-en-klaar ijszakje. Dit doet u verschillende malen met tussenpozen van minimaal 2 uur.
In geval van een letsel is het vooral in de eerste week van belang dat u uw ingegipste arm of been omhoog houdt. Hiermee voorkomt u dat zwelling toeneemt en zorgt u ervoor dat de reeds bestaande zwelling afneemt.