Pluk alleen de aardbeien die aan alle kanten rood zijn. Pluk met twee handen. Je mag de steeltjes ook doorsnijden of doorknippen, daarmee voorkom je dat je aan de plant trekt. Duw met je handen het blad opzie, dan zie je de vruchten beter hangen.
Wanneer je je aardbeien oogst, is het een goed idee om ze met een schaar van de stengel af te knippen in plaats van ze met de hand te plukken. Als je ze met de hand plukt, riskeer je de plant te beschadigen door te hard te trekken.
Waarom zie je vaak stro of worteldoek onder aardbeien liggen? Dat is om rot tegen te gaan. Aardbeienplanten groeien laag bij de grond en de aardbeien hangen dus nogal snel op de grond. Doordat je stro of worteldoek rondom je planten hebt, raken de aardbeien niet direct de grond.
Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten.Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
De meeste suiker zit bij aardbeien in de punt. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van suikers. Maar een aardbeienplant heeft maar een beperkte hoeveelheid suiker te verdelen. Dus hoe minder aardbeien aan de plant laat zitten, hoe zoeter de resterende vruchten van nature zullen smaken.
Wanneer je je aardbeien niet wilt vermeerderen, is het beter de uitlopers regelmatig te verwijderen. Je doet dit simpelweg door de uitlopers af te knippen op circa 1 à 2 cm vanaf de plant. De uitlopers kosten de planten anders onnodig veel energie, waardoor de moederplant zwakker wordt.
Onder begeleiding plukken en niet hollen! Pluk alleen de aardbeien die aan alle kanten rood zijn.Pluk met twee handen. Je mag de steeltjes ook doorsnijden of doorknippen, daarmee voorkom je dat je aan de plant trekt.
Aardbeien, bessen, druiven, pruimen en kersen produceren geen ethyleen. Ze kunnen dus niet meer narijpen als je ze geplukt hebt.
Het is belangrijk om je aardbeien minstens één keer per week te oogsten. Als de vruchten overrijp worden en aan de plant blijven hangen, zorgt dit voor bederf en ziekte.
Zorg voor voldoende water en zonlicht
Zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt, anders zullen de planten en vruchten niet goed groeien. In de winter is het echter belangrijk om te voorkomen dat de planten te nat staan, om rotting te voorkomen. Daarnaast hebben aardbeien veel zonlicht nodig om goed te rijpen.
Hoe ouder de plant wordt, des te kleiner worden de aardbeien. Meestal wordt na 3 jaar met nieuwe planten begonnen. De planten blijven dus 3 jaar op dezelfde plaats staan. Daarna rooi je ze op en begin je op een andere plek met nieuwe planten.
Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.
De juiste manier van oogsten van pluksla om schade te voorkomen. Pluksla dient voorzichtig worden geoogst om de bladeren niet te beschadigen. Pak de bladeren bij de basis van de plant vast met één hand en knip ze voorzichtig af met een scherpe schaar of mes met de andere hand.
In de kas kun je aardbeien al vanaf mei plukken, in openlucht is dat vaak vanaf juni en juli, afhankelijk van de rassenkeuze. Pluk de vruchten met het steeltje en pas wanneer ze helemaal gekleurd zijn.
Een rijpe aardbei is volledig rood.Ook rondom het kroontje.Daarnaast moet ze een lekkere, zoete geur hebben.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Aardbeien bevatten ontstekingsremmende eigenschappen
Net als alle bessen, zoals kersen, frambozen en bosbessen, bevatten aardbeien anthocyanen, een pigment dat helpt ontstekingen te bestrijden en ziekten zoals jicht helpt te tegen te gaan. Ze helpen de botten te versterken en stimuleren het immuunsysteem.
Extra voeding voor je aardbeien
Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Het beste geef je 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m².
Omdat aardbeien planten door de tijd heen genomen minder productief worden, moet je je aardbeienplanten vervangen na twee tot drie jaar vervangen. Uiteraard kun je nieuwe kopen, maar je kunt ook zelf stekken nemen van je oude planten.
Plant 3 – 5 aardbeiplanten in de pot. Geef voldoende water en regelmatig DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit voor een hogere opbrengst en lekkere zoete aardbeien.
Wanneer aardbeien bemesten
Het bemesten van aardbeien doe je bij voorkeur in het vroege voorjaar (maart-april).
dek de planten die in de grond staan af met een stukje acryldoek of plastic folie. zet de bakken of potten op een plek waar het vorstvrij is of waar het minder hard vriest.
Juli is een prima maand om aardbeien te stekken. Soms gaat dit vanzelf en kan je ze gewoon uitsteken en verplanten, maar wanneer je aardbeien in een bak teelt, of wanneer je meer stekken wilt, dan kan je ze het best even helpen.
Voor de beste oogst verwijder je dus alle uitlopers. Maar misschien wil je wel stekken. Redenen daarvoor kunnen zijn: voor een nieuw aardbeienbed want dat vernieuw je bij voorkeur eens per 3 of 4 jaar. Of omdat je meer aardbeienplanten wilt.