Kort samengevat; voor hout, en hardhout, kan je het beste een zaagblad gebruiken met veel tanden en het liefst ook wisseltanden. De diameter van het zaagblad is puur afhankelijk van het object dat je wilt verzagen.
Voor hardhout te zagen zijn er speciale decoupeerzaagjes. De tanddichtheid is het belangrijkste kenmerk van deze zaagjes. Verkrijgbaar onder de naam “BIM”zaagjes. BIM betekent bimetaal zaagjes.
Ook bij harde materialen werkt minder tanden vaak fijner. Sowieso is de vuistregel dat er tijdens het zagen minimaal 3 tanden in het materiaal zitten. Is een grove zaagsnede prima? Dan is een zaagblad met 24 tanden genoeg.
Gaat u Azobe zagen? Dan heeft u over het algemeen een scherp zaagblad nodig met weinig tanden. Een zaagblad met veel tanden zal teveel wrijven tijdens het zagen en zorgt voor rookontwikkeling en/of brandplekken op het hout. Ook kan de zaag vastlopen in het hout.
Zagen van hardhout
Het wordt aangeraden om hardhout machinaal te gaan zagen. Dit kan met een cirkelzaag of bijvoorbeeld een kettingzaag. Zorg dat je een goed zaagblad hebt, wat bedoeld is om te schulpen.
De levensduur van onbehandeld hardhout ligt rond de vijftien tot vijfentwintig jaar. Hardhout kan op twee manieren worden afgewerkt: geschaafd of fijnbezaagd. Bij geschaafd hardhout kunt u uw hand over de plank wrijven, zonder hier splinters van te krijgen. Deze afwerking zorgt dus voor strakke en gladde planken.
Gaat u het massieve hout afkorten, dan zaagt u in de breedterichting (dwars op de vezel). Hiervoor raden we het gebruik van een zaagblad met fijne vertanding aan. Maar let wel op, des te dikker het te zagen massieve hout is, des te minder tanden er benodigd zijn.
HSS-zaagblad: de afkorting HSS staat voor High Speed Steel. Deze zaagbladen zijn uitermate geschikt voor het maken van zeer exacte en fijne zaagsneden. CT-zaagblad: de afkorting CT staat voor Carbide Tipped, wat betekent dat het zaagblad gemaakt is van hardmetaal en tot wel 5x langer scherp blijven dan HSS-zaagbladen.
Voor een cirkelzaag maakt het namelijk wel uit of je in bijvoorbeeld metaal of hout zaagt. Met het juiste zaagblad is het echter een fluitje van een cent om in hout te zagen. De Kreator Zaagblad voor Hout 216x30x2.2mm 60T is in de ogen de beste keuze.
Zaag dikke balken machinaal omdat dit het snelst en nauwkeurigst gaat. Gebruik hiertoe een ronddraaiend zaagblad met grovere tanden. Het oppervlak van het afgezaagde hout zal ruw worden, maar desgewenst kan dit glad worden gevijld.
De hand ijzerzaag
Deze zaag kan hout, plastic en zelfs metaal zagen. Het zaagblad is geklemd of gemonteerd. Omdat het zaagblad onder spannings taat, zit het klemmechanisme om het zaagblad te spannen aan de achterzijde van de handgreep.
Met een kettingzaag kun je boomstammen en dikke takken zagen. Over het zaagblad van de kettingzaag loopt een ketting, waarvan de schakels bezet zijn met zaagtanden. Met groot gemak kan de zaag door nat hout.
Een HM zaagblad betekent simpelweg een zaagblad van hardmetaal. In het assortiment van Euromec zijn vele zaagbladen te vinden die van dit materiaal gemaakt zijn. Hardmetalen zaagbladen zijn van topkwaliteit en garanderen een nauwkeurige, professionele en effectieve gang van zaken.
Gezien eikenhout een relatief harde houtsoort is, is het aan te raden om een zaagblad met wisseltanden te gebruiken die geschikt is voor 'zwaardere' houtsoorten.
In de basis geldt: met een zaagblad met weinig tanden werk je snel en maak je grove zaagsneden. Heeft een zaagblad veel tanden, dan worden je zaagsneden zuiverder en werk je preciezer. Ga je balken afkorten voor constructie, dan is een grove zaagsnede niet storend en is een zaagblad met 24 tanden genoeg.
Snelstaal ook wel High Speed Steel (HSS) of sneldraaistaal genoemd, is een hooggelegeerd wolfraam-chroomvanadiumstaal, dat tot ca. 600 °C zijn hardheid blijft behouden. Hierdoor is het zeer geschikt voor gereedschap dat warm kan worden, zoals metaal- en steenboren en ijzerzagen.
Toepasbaarheid zaagjes voor decoupeerzaag
Als je gebruik maakt van een gefreesd blad dan is deze geschikt voor grof zaagwerk in zachte en middelharde materialen. Een geslepen blad daarentegen is weer ideaal voor zuiver en nauwkeurig zagen in zachte en middelharde materialen.
Voor snoeiwerk raden wij een HCS reciprozaag aan, door de grove tanden geeft deze een iets minder strakke zaagsnede, maar bij snoeiwerk is dit ook minder van belang. Voor het zagen in kunststof kan het beste gekozen worden voor een Bi-Metalen zaagblad, zowel een grove als een fijne vertanding is hiervoor geschikt.
Diameter van het zaagblad
Hoe groter de diameter, hoe hoger de maximale zaaghoogte. Vraag je dus eerst af wat je precies wil zagen, zodat je qua dikte de juiste afkortzaag kiest. Houd ook rekening met het feit dat de zaaghoogte minder is als je met het zaagblad in een hoek wil werken.
Voor constructiewerk zoals het zagen van balken, spaanplaat gebruikt u een grove vertanding van circa 7 tanden per inch. Voor afwerkingswerkzaamheden zoals het zagen profielen, pvc, vloerdelen en kozijnen gebruikt u een minder grove vertanding van circa 11 tanden per inch.
Het zelf slijpen van een zaagblad kan gewoon eenvoudig met een vijl en bankschroef. In dit geval slijp je eerst de tanden met de vijl en zet vervolgens het zaagblad in een bankschroef. Door de warmte, welke vrijkomt tijdens het slijpen, kunnen namelijk de tanden kromtrekken.
Als het gezaagde hout droogt krimpt het spinthout meer dan het kernhout en gaat het hout kromtrekken. Het droogproces speelt daarin een heel belangrijke rol; als het snel gaat is de kans op kromtrekken groter. Het hout kan door zijn interne structuur bij langzaam drogen voorkomen dat het hout sterk kromtrekt.
Padoek, Afrormosia en Ipé zijn gekend als de beste houtsoorten. Uitgebreide informatie over de houtsoort, zoals bewerkingsmogelijkheden, oorsprong en eigenschappen van het hout vindt u op de pagina's van de houtsoort.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.