Het duurt ongeveer 2 weken voordat de eerste zitting is geweest. Zodra de rechtbank vonnis heeft geveld, overhandigt de rechtbank het vonnis aan beide partijen. Indien de veroordeelde niet tot betaling overgaat kan de gerechtsdeurwaarder bevel tot betaling doen. Vervolgens heeft je klant maximaal 48 uur om te betalen.
Over het algemeen (zonder betalingsregeling) wordt het voortraject in 4 weken doorlopen. Wanneer er wel een betalingsregeling is afgesproken, bepaald het laatste betalingstermijn de duur van het incassotraject.
Een incassoprocedure verloopt volgens de volgende 4 stappen: het pré-incassotraject, het buitengerechtelijke incassotraject, het gerechtelijke incassotraject en de executiefase. Wanneer de betaling in de ene stap niet wordt voldaan, kan een volgende stap geactiveerd worden.
U mag op elk door u gewenst moment een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen. Hiervoor gelden geen wettelijke termijnen of voorschriften. Zo kunt u een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen op het moment dat de betalingstermijn is verstreken, zonder dat uw factuur is voldaan.
Controleer de incassokosten voordat je betaalt. Betaal je ook nu niet, dan schakelt het incassobureau een deurwaarder in. De deurwaarder stuurt je een brief met een laatste termijn om te betalen. Binnen deze periode moet de rekening betaald zijn.
Als de incasso de status 'in behandeling' heeft, zullen wij de incasso van uw rekening afschrijven zodra het saldo op uw rekening weer voldoende is. Dit moet dan wel gebeuren binnen uiterlijk 4 werkdagen (bij SEPA Incasso Algemeen) of 1 werkdag (bij SEPA Incasso Bedrijven) na de oorspronkelijke dag van verwerking.
Een incassobrief heet ook wel een aanmaning of 14-dagenbrief. Het is de laatste waarschuwing van een bedrijf of incassobureau dat u de rekening niet op tijd hebt betaald. U krijgt dan nog veertien dagen om te betalen.
Vraag een betalingsregeling
Klopt de rekening, maar kunt u niet in 1 keer betalen? Neem dan contact op met het incassobureau of bedrijf en vraag om een betalingsregeling. Of stuur onze voorbeeldbrief betalingsregeling. U kunt de rekening dan misschien in delen betalen.
Een incassobureau is een bedrijf dat schulden int in opdracht van een schuldeiser. Zodra je een incassobureau hebt ingeschakeld, gaat het voor je aan de slag om het openstaande bedrag te innen.De schuldenaar heeft dan geen contact meer met jou als schuldeiser en alle communicatie loopt via het incassobureau.
Hoe snel dat is, hangt af van het type schuld. Als u de huur niet betaalt, staat de deurwaarder meestal sneller op de stoep. Na de rechtszaak komt de deurwaarder weer langs om u op de hoogte te brengen van het vonnis, ook als u niet naar de rechtbank bent gekomen.
Een ingeplande incasso kun je nog vooraf weigeren. In je internetbankieromgeving vind je meestal een lijst van ingeplande incasso's. Hier kun je een wijziging aangeven. Als je dat wilt, krijg je 5 dagen vóór de eerste afboeking van een nieuwe incassomachtiging een melding van je bank.
Uw bank controleert eerst of u een geldige toestemming gaf voor de automatische incasso. Gaf u geen toestemming? Dan stort de bank het bedrag terug op uw rekening. Dit duurt meestal een maand.
Een procedure bij de rechtbank duurt in de regel zes tot acht maanden. Soms kan het echter langer duren, bijvoorbeeld omdat uitgebreide bewijslevering nodig is. Dat is het geval wanneer er getuigenverhoren moeten plaatsvinden, of deskundigenonderzoeken. In dat geval is een jaar tot anderhalf jaar geen uitzondering.
Het is verstandig om uw debiteur te blijven herinneren aan uw vordering. Wacht daarom, als de termijn van uw betalingsherinnering is verstreken, niet langer dan drie dagen met het verzenden van een aanmaning.
Het incassotraject is in te delen in twee fases. De eerste fase is de minnelijke of buitengerechtelijke fase.De tweede fase is de gerechtelijke fase. Uitgangspunt is dat de vordering wordt geïnd in de minnelijke fase, omdat in deze fase nog geen rechter, deurwaarder of andere juridische partij aan de orde komt.
Wie een openstaande factuur niet betaalt, ook niet na ontvangst van de 14-dagen brief, loopt het risico dat een incassobureau ingeschakeld wordt. Als dit het geval is, dan komen er altijd incassokosten bij. Die buitengerechtelijke incassokosten moet de debiteur betalen, ook als hij dan alsnog de factuur betaalt.
Voordat de gerechtsdeurwaarder met het exploot en de brief op pad gaat, is de gerechtsdeurwaarder bevoegd en gehouden om de Basisregistratie Personen (BRP) te raadplegen. Door raadpleging van het BRP kan hij het adres van de wederpartij achterhalen, zelfs als dit een geheimadres is.
Een incassobureau moet dus altijd een gerechtsdeurwaarder inschakelen voor het betekenen van een dagvaarding of vonnis. Vervolgens kan alleen een gerechtsdeurwaarder alle door de wet beschikbaar gestelde dwangmaatregelen aan uw schuldenaar opleggen om hem tot betaling te dwingen.
Elk bedrijf bepaalt zelf hoeveel herinneringen hij stuurt voordat hij een vordering -indien nodig- uit handen geeft aan een incassobureau. Hierin zit geen verplichte, vaste volgorde. Wel houden veel bedrijven de volgende volgorde aan: factuur versturen, herinnering, aanmaning en ten slotte een sommatie.
Wettelijke betalingstermijn voor consumenten
U mag als ondernemer de betalingstermijn voor consumenten zelf bepalen. Dat moet wel een redelijke termijn zijn. U zet die betaaltermijn in het contract of uw algemene voorwaarden.
De deurwaarder mag 2 keer per maand voor maximaal € 500 beslagleggen. De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen.
Sinds 1 juli 2022 is deze betalingstermijn maximaal 30 dagen.