De gele courgette bestaat in twee vormen, langwerpig en rond. De schil is diepgeel en het vruchtvlees is lichter van kleur dan bij een groene courgette. De gele courgette heeft dezelfde smaak als de groene variant en is een echte kleurmaker in elk gerecht!
Waarom gebruiken wij de gele courgette? De gele courgette is niet alleen heel lekker, hij is ook nog super gezond. De smaak is bijna identiek aan de groene courgette die we allemaal wel kennen. De vitamines B11 en C in de courgette ondersteunen ons immuunsysteem en helpen jouw lichaam gezond te houden.
De gele courgette is een ander ras én wordt in Nederland alleen in kassen geteeld, omdat hij gevoelig is op de schil. De groene kun je in in de kas én buiten telen. Qua smaak zijn de courgettes precies hetzelfde. Dus behalve de kleur, zijn de courgettes identiek aan elkaar.
Gele courgette heeft, net als de groene courgette, een frisse, neutrale smaak en stevig vruchtvlees. Voor deze groente geldt: hoe kleiner, hoe lekkerder. Je kunt courgettes in plakjes of reepjes snijden, halveren of heel laten.
Je vraagt het je misschien af. En als we het dan toch over rauwe courgette hebben: is het ook gezond? Het simpele antwoord: ja en ja!Je kunt courgette ook prima rauw eten.
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
Geheim 1: Het is je favoriete groente als je wilt afvallen
Dan kunnen we je zeker aanraden om vaker courgette te eten. Deze groente bevat namelijk erg weinig calorieën en extreem veel vezels.
Het lekkerst zijn kleine courgettes, waar net de bloem vanaf is. Die hebben een wasachtige textuur. Ongeveer 10 tot 15 cm lang en enkele centimeters doorsnee. Ze zijn acceptabel tot plm.
Het Voedingscentrum adviseert contact op te nemen met de huisarts, wanneer u na het eten van bittere courgettes klachten krijgt. Die kunnen bestaan uit buikpijn, hevige krampen, braken, diarree, duizeligheid en hartkloppingen.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Het schillen van een courgette is niet nodig.Net als in de rest van de groente zitten er in de schil waardevolle voedingsstoffen. Daarnaast krijg je met de schil extra vezels binnen, die weer goed zijn voor je spijsvertering.
Laat je niet verrassen: courgettes kunnen tot meer dan 1 cm per dag groeien en zijn snel te groot. Als je te lang wacht met oogsten heb je grote melige vruchten waar nauwelijks smaak in zit. De vruchten worden best afgesneden met een mes.
Een goede manier om te weten of een courgette rijp is, is door te controleren op de grootte ervan. Een courgette moet ongeveer 15-30 cm lang zijn voordat deze geplukt kan worden. De huid van een rijpe courgette moet stevig zijn en niet gemakkelijk van de groente afkomen.
Courgettes bevatten veel water, maar niet zoveel als de komkommer. Ze bevatten wel meer vitamines en mineralen dan hun familielid; zo zijn courgettes een goede bron van vitamine C en foliumzuur en bevatten ze kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink.
Courgette schoonmaken en snijden
Was de courgette voor gebruik met water en snijd het kroontje er af. Schillen is niet nodig en de witte zachte pitten kun je gewoon eten.
De vezels in courgette zijn de belangrijkste reden waarom het kan helpen bij de behandeling van darmkanker. De vezels doen meerdere dingen - ze absorberen in de dikke darm het overtollige vocht, houden in de ontlasting voldoende vocht vast en helpen om het soepel uit het lichaam te laten komen.
Groene kruiden zoals tijm, oregano, peterselie, dragon en rozemarijn. Groene kruiden zoals tijm, oregano, peterselie, dragon en rozemarijn zijn over het algemeen ook vergevingsgezind en passen perfect bij courgette. Je hoeft hier niet per se verse kruiden voor te gebruiken; gedroogde kruiden kunnen ook prima.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Courgettes zijn licht verteerbaar en zitten vol met vezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn rijk aan kalium, calcium en fosfor, en bevatten onder andere vitamine B11 (foliumzuur), C en B6.
De courgette heeft verschillende namen in verschillende landen. In Italië heet de courgette zucchini, in Duitsland heet hij ook zucchini, in Engeland en Amerika heet hij squash of summer squash en in Spanje heet hij calabacín.
Courgettes zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Naast de bekende groene langwerpige variant kun je ook ronde soorten (zoals Ronde de Nice), gele soorten (Golden Zucchini), witte soorten (Blanco Medio Largo) en gestreepte soorten (Safari) kweken.
Er zijn bijvoorbeeld verschillende kleuren courgettes: van het bekende donkergroen tot lichtgroen tot knalgeel. Ook zijn er niet alleen langwerpige courgettes maar zijn er ook ronde varianten. Er zijn zakjes zadenmix te koop, waardoor het een verrassing blijft welke soort courgettes je uiteindelijk krijgt.
Het helpt astma te genezen en heeft een hoog gehalte aan vitamine C, koolhydraten, eiwitten en vezels. Dat courgette gezond is komt onder andere door de aanzienlijke hoeveelheden kalium, foliumzuur en vitamine A. Indien je regelmatig courgette eet kan het effectief je homocysteïnegehalte verlagen.
Hele grote exemplaren zijn soms wat vezelig en draderig in de kern: verwijder in dat geval het middelste gedeelte. Vervolgens kun je de groente rauw eten, maar ook grillen, bakken, koken, frituren, vullen, roosteren, stoven of verwerken in een soep of ovenschotel.
Courgette voor je gezondheid
Courgette is namelijk rijk aan ijzer, en daarnaast ook een bron van vitamine C. Per 100 gram courgette krijg je meer dan 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer en 20% van je ADH aan vitamine C binnen.