Bij tegels van 'keramiek op beton' is deze waterdoorlatende laag eigenlijk al onder de keramische tegel verlijmd. Ook is deze betonnen drager meteen al dik genoeg. Dit zorgt voor voldoende stabiliteit om de tegel gewoon rechtstreeks op het zandbed te leggen.
De keramische bovenlaag wordt gemaakt van klei of leem. Doordat deze erg heet gebakken wordt is de tegel onder andere krasbestendig en kleurvast. Dankzij de betonnen onderlaag kun je deze keramische tegels gewoon op een zandbed aanleggen. Kortom: Gemak met aanleggen, makkelijk onderhouden en vóóral veel genieten!
Echter met het vinden van de juiste verwerkingsinstructies, komen we ook bij de nadelen van keramische tegels: Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed.
Terrastegels leggen op beton vereist een specifieke werkwijze. Na het storten van de betonnen plaat moet je 4 à 5 weken wachten tot die goed uitgehard is vooraleer je de tegels plaatst. Zorg er ook voor dat de betonplaat volledig proper is vooraleer je de terrastegels plaatst.
Wie veel waarde hecht aan kwaliteit en duurzaamheid, kiest het beste voor keramische tegels. Wie een wat kleiner budget heeft en meer op zoek is naar siertegels, kiest het beste voor betontegels. Bedenk wel dat beide tegels een goede basis zijn voor jouw tuin en terras, dus je kunt eigenlijk geen verkeerde keuze maken.
Zijn keramische tegels vorstbestendig? Keramische tegels zijn zéker vorstbestendig!
Keramische tuintegels zijn sterk en gaan een levenlang mee. Dit komt omdat ze worden gemaakt van gebakken klei. Keramische tegels behouden hierdoor hun mooie, volle kleur, ondanks verschillende weersinvloeden. Daarnaast zijn deze tegels onderhoudsvrij en nemen ze geen vocht of vuil op.
Keramische tegels worden nog te vaak in de mortel gelegd. Dit is een snelle manier van plaatsen, de chape en de tegels kunnen op één dag geplaatst worden en het is minder belangrijk dat de chape perfect vlak ligt. De ideale plaatsingswijze voor een natuursteen tegel.
Op zand- en kleigronden volstaat een goed mechanisch verdicht zandbed van minimaal 15 cm metsel- of ophoogzand (bij lichte belasting zoals loopverkeer). De afgewerkte hoogte dient minimaal 8 cm plus de dikte van tegel te zijn onder het maaiveld.
Zorg voor een drainerende ondergrond en maak die stabiel. Dat doe je met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand (0/2-0/5 mm), met maximaal 100 kg cement per kubieke meter (1 deel cement per 11 delen zand). Verspreid dat mengsel gelijkmatig met een dikte van 10 cm en voorzie 15 % overdikte.
Dit kun je beter niet doen bij keramische terrastegels schoonmaken. Keramische tegels schoonmaken met azijn, vinden wij dus niet zo'n goed idee, ook buiten niet.
Bestand tegen water, vocht en stoom. Keramische tegels zijn bestand tegen vocht, stoom en water, omdat ze vrijwel niet-poreus zijn.
U kunt Lithofin Antislip gebruiken om stenen oppervlakken minder glad te maken. Het middel reageert met de silicaten in het oppervlak om deze ruw te maken en is geschikt voor gebruik op (verglaasde) keramiek, email, porcellanato en natuursteen zoals graniet en gneiss.
Belangrijk is verder dat tegels van keramiek heel sterk zijn. Ze zijn maatvast en vorstbestendig.
Dit betekent dat keramische tuintegels steeds in beweging zijn. Heb je de tegels strak tegen elkaar liggen, dan ontstaan scheurtjes.Heb je een voeg, dan wordt deze beschadiging voorkomen.
Door voortdurende schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid kunnen er spanningen ontstaan in de keramische scherf (constante krimp-uitzetting), met barsten tot gevolg. Vooral ongeglazuurde en zeer poreuze stukken zijn hier erg vatbaar voor, net als keramiek met een afwerkings- of decoratielaag.
Tegels in volle laag legmortel of dubbel verlijmd
Werkt u op een laag drainerend gesteentepuin, dan komt er op het gestabiliseerde zandbed een laag legmortel van maximaal 3 cm. Om verkleuring te vermijden, gebruikt u mortel met wit zand (0/2 mm), gemengd met witte cement (verhouding: 9 delen zand voor 1 deel cement).
Geel zand en ophoogzand
STRAATZAND. Geel zand wordt ook wel straatzand genoemd en is vrij van klei of leemdelen. De toepassing van straatzand is als onderlaag onder de bestrating. Omdat er geen verontreinigingen inzitten van klei of leem is het goed af te reien.
Wanneer u nieuwe sierbestrating wilt aanleggen, heeft u daarvoor een zandbed nodig. Hoe dik het zandbed dient te zijn, om wegzakken te voorkomen, is afhankelijk van het type ondergrond, maar vooral ook van de belasting.
Tuintegels hoeven niet heel erg dik te zijn. Voor het gebruik op een terras is een minimale dikte al genoeg. Bij betontegels is dit 4 cm, bij natuursteen 3 cm en bij een keramische tuintegel 2 of 3 cm. De ondergrond waar de tegel op ligt is daarbij wel erg belangrijk.
Tubag trasdrainagemortel (TDM) is een kant-en-klaar trascementgebonden mortel voor de aanleg van water- doorlatende en gebonden dragende lagen voor natuursteen- en keramische tegels. Handig voor keine opper- vlaktes (>5 m2) of moeilijk bereikbare plaatsen zoals bijvoorbeeld een balkon.
De drainagemortel maak je van: fijn split (2 tot 8 millimeter) gemengd met kalkvrij (!) cement (zit er kalk in je cement, dan krijg je kalkuitbloei in de voegen). Wij adviseren Varistone Stabimix.
Let bij het leggen van keramische buitentegels goed op de ondergrond: deze moet vlak en goed gedraineerd zijn om een lange slijtvastheid van de tegels te garanderen. Voor het leggen van keramische tegels moet je rekenen op €80-€145 per vierkante meter, het aanleggen van de ondergrond inbegrepen.
Het advies is dan ook om de trilplaat niet te gebruiken bij tegels breder dan 50 en dunner dan 6 centimeter. Keramische tuintegels mogen bijvoorbeeld nooit getrild worden.
DE ALGEMENE REGEL. Voor een goede hechting moet minimaal 85% van het oppervlak onder de tegel in een droge zone (de meeste vloeren) bedekt worden.In natte ruimtes (badkamer, douches) moet 95% ingesmeerd worden. Kies daarom voor een lijmkam die deze dekking onder de tegel levert.