Welke watergedragen aflakken zijn geschikt voor binnen? Sikkens Rubbol BL Rezisto producten zijn de meest verkochte watergedragen aflak van Sikkens. Sikkens Rezisto zijn kras en slijtvast en kunnen uitstekend tegen huidvet, vandaar ook de naam rezisto.
Watergedragen Verf en Acrylverf
Alkydverf is gewoon net wat sterker en kan beter tegen UV straling. Het verwerken hiervan is ook wat makkelijker en de levensduur een stuk langer. Kies bijvoorbeeld voor de Favorit LGX Gloss of de Sikkens Rubbol SB voor een optimaal resultaat.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: de ondergrond is niet goed ontvet of er is niet geschuurd. Het kan ook zijn dat er geen grondverf is gebruikt of dat het hout te warm is geweest of nog vochtig is. Wat ook kan is dat de grondverf of 1e verflaag nog niet goed waren uitgehard.
Je kunt een watergedragen verf over een verflaag op terpentine basis aanbrengen. Allereerst goed ontvetten en schuren, en vervolgens een hechtprimer op waterbasis aanbrengen voor een goede hechting. Daarna kan je 1-2 lagen aflakken met een watergedragen verf.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Zoals je ziet wordt watergedragen lak vooral binnen gebruikt en dat heeft met één van de voordelen te maken én met de eigenschappen van de tegenhanger: verf op terpentinebasis. Doordat watergedragen verf is gemaakt op basis van water is de verf geurarm en droogt hij lekker snel.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Nee, helaas niet! Je kunt eenmalig de overstap maken van watergedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Bij verf op waterbasis kunt u de kwasten met water en zeep schoonmaken. Is er al iets hard geworden, gebruik dan een schuurspons. Bij een roller is het handig om de dikke verflaag met een houten roerstaaf af te schrapen. Daarna kan hij worden gewassen in water en zeep.
Een schilder die al jaren met Sigma werkt zal niet overstappen op Sikkens. Toch hebben deze merken onderling kleine verschillen. Zo heeft bijvoorbeeld de Sikkens rubbol XD een UV filter, zodat hij beter tegen de zon kan en de glans langer zal blijven. De Sigma S2U heeft als grote voordeel dat hij slijt- en krasvast is.
De Sikkens is duurder dan die best goede Flexa verf. Maar wat nu als je net als in deze video de verf zoveel beter is dat je maar 1 keer hoeft te verven. De vraag rijst dan of die duurdere Sikkens verf ook echt duurder is als je een muur maar 1 keer hoeft te verven in plaats van twee keer.
Een hogere glansgraad voorkomt meer vuilaanhechting, waardoor de verflaag mooier blijft. Een hoogglans-verf biedt op die manier betere bescherming dan een zijdeglans-verf. Een betere dekking van de verf voorkomt extra lagen die je moet aanbrengen.
Kan ik de radiator met watergedragen verf verven? Ja, je kunt binnen gebruik maken van watergedragen verf voor een radiator. Je voorkomt daarmee dat de radiator na verloop van tijd zal vergelen, ook als die vaak in de zon staat. De meeste watergedragen verfsoorten zijn goed geschikt voor de radiator.
Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken voor het schuren tussen verflagen. Middel schuurpapier (korrel 120) kun je gebruiken voor het goed opschuren van intacte verflagen. Hiermee schuur je het oppervlak even goed ruw, maar hoef je niet helemaal door te schuren.
Watergedragen lak breng je aan met een kortharige lakrol (5-8 mm). Voor solventgedragen lakken gebruik je een zeer kortharige rol (3 mm). Een schuimrol kan je enkel gebruiken voor watergedragen lakken. Je neemt best een rol met fijn schuim, zonder al te grote poriën.
Heb je gewerkt met verf op waterbasis? Leg de kwasten dan in een bak met warm water. Laat de kwasten weken voor ongeveer twee uur. Droog vervolgens de kwasten af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Wil je een deur verven met roller zonder strepen? Met een schuimrollertje heb je bijvoorbeeld altijd wel een beetje een sinaasappelschil-structuur in de verflaag. Wanneer je kiest voor een viltroller, zal het resultaat veel strakker zal zijn. Breng voldoende verf aan, verdeel goed en laat drogen.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.