Propaan is daarentegen niet giftig. Het irriteert de huid niet, is niet kankerverwekkend en niet gevaarlijk bij inademing. Wel kunnen hoge concentraties bedwelmend of verstikkend werken omdat propaan de beschikbaar zuurstof verdringt.
Propaan is vloeibaar gemaakt petroleumgas, in de volksmond ook wel koolwaterstof genoemd. Het is een brandbaar gas, maar niet giftig. Het kookpunt van propaan, het punt waarop het vloeibaar wordt, is ongeveer -42°C.
Propaan– en butaangas zijn net als aardgas geurloos. Om eventuele lekken te kunnen opsporen wordt een sterke, slecht ruikende stof aan het gas toegevoegd. De geur die je dan ruikt is te vergelijken met de geur van rotte eieren.
Een gasfles kan niet zomaar ontploffen. Dat gebeurt alleen wanneer ze blootgesteld wordt aan hoge temperaturen, denk maar aan een brand. Meer voorkomend is een lek waardoor gas uit de fles ontsnapt. Bijvoorbeeld omdat de gaskraan niet goed is dichtgedraaid of omdat er een scheurtje zit in de gasslang.
Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas. Het voordeel van butaangas is echter weer dat het een hogere verbrandingswaarde heeft dan propaan!
De prijzen van propaangas fluctueren praktisch iedere dag. Dit komt doordat de vraag en het aanbod op de vrije -, nationale – en internationale propaangasmarkt voortdurend verandert. Daarnaast hebben internationale marktnoteringen en de Dollar-Euro wisselkoers ook invloed op de gasprijs.
Als u propaangas gebruikt, of wil gebruiken, voor verschillende zaken in uw huishouden, dan is koken op propaangas een gemakkelijke keuze. Alle voorzieningen zijn aanwezig en u kan uw kookplaat aansluiten op uw gastank of gasflessen.
Voor een gasflessenkast in een gebouw (brandveiligheidsopslagkast volgens EN 14470-2) geldt tevens : - Maximaal totale hoeveelheid van aanwezige flessen mag 500 liter zijn.
Ja, gasflessen mogen zeker opgeslagen worden in de open lucht of onder een eenvoudig afdak. Lees de instructies op het etiket. Zorg voor een vlakke, niet–brandbare ondergrond en let op dat je ze buiten bereik van kinderen bewaard.
Gas vermengt zich met lucht, waar zuurstof in zit. Het mengsel dat dan ontstaat, ontploft niet zomaar. Daar is warmte voor nodig, een vonk of een gloeiend voorwerp. Een klein vonkje van bijvoorbeeld de lichtschakelaar of een ander elektrisch apparaat is al genoeg om een explosie te veroorzaken.
Gezondheid. Butaangas zoals dat voorkomt gemengd met propaangas in onder andere aanstekers, kan als dat wordt geïnhaleerd ernstige hartritmestoornissen veroorzaken. Iemand kan daaraan zelfs overlijden. Dit wordt aangeduid met het ”sudden sniffing death syndrome”.
Gas drijft bovenop in een gasfles. Wilt u nu op koken met behulp van een gasfles, zorg er dan voor dat de fles rechtop staat. Mocht een fles omgevallen zijn of op de zijkant liggen bestaat er een kans op lekken. Dit is gevaarlijk, aangezien het kan gaan lekken en er een steekvlam kan ontstaan.
Propaan is een “bijproduct” van de winning van zowel aardgas, als het raffineren van aardolie. Tijdens deze processen komt er n.l. ook propaangas vrij. Ongeveer 60% van het propaangas komt van het winnen van aardgas. De andere 40% van het raffineren van aardolie.
LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas. LPG wordt veel gebruikt als brandstof in mengselmotoren voor onder andere auto's, heftrucks en boten. LPG is een mengsel van propaan (C3H8) en butaan (C4H10). Afhankelijk van de gebruikelijke buitentemperatuur ter plaatse worden de twee gassen in een bepaalde verhouding gemengd.
De nadelen van propaangas
Prijs van propaan : het is duurder dan aardgas en zijn energetische waarde is ook veel lager. Uw zal dus meer energie verbruiken ; Opvolging en voorziening : omdat men voor aardgas verbonden is met het distributienetwerk, is het ook moeilijk om zonder te vallen.
Prijs per gasfles gevuld met 5 kg. propaan € 55,00 inclusief 21% b.t.w.
Butaangas mag niet naar buiten in de winter
Gasflessen gevuld met butaangas zijn niet meer bruikbaar in een ruimte van -0.5 graden of lager. Propaangas daarentegen gebruik je tot een temperatuur van -40 graden.
Bewaar een gasfles altijd rechtop en op een goed geventileerde, koele plaats in de open lucht, zoals de tuin of op het balkon. Nooit op een plek waar de zon er direct op schijnt. Een goed geventileerde schuur is ook een optie, maar niet direct naast een warmtebron zoals een kachel.
Hou er rekening mee dat de keuring ongeveer 3 -5 weken duurt. Wordt de fles goedgekeurd, dan kan deze gevuld worden en heeft u weer een fles met een houdbaarheidsdatum van 10 jaar. Wordt de fles afgekeurd dan betaald u wel de keuringskosten. De kosten bedragen € 42,50 excl.
Tip 2: zet de gasfles niet in de zon of bij warmtebronnen
De druk in de fles zal snel oplopen en dat is niet wenselijk. Er zullen dan namelijk gaatjes ontstaan in de fles. De gasfles zal echter nooit ontploffen, omdat er door de gaatjes gecontroleerd gas vrij komt.
Nooit in de kofferbak
Het grootste risico bij het vervoeren van gasflessen in de auto is dat ze omvallen wanneer je bijvoorbeeld een keer hard moet remmen. De gasfles kan dan niet alleen je auto beschadigen, maar ook de fles zelf kan beschadigd raken. Bijvoorbeeld de gaskraan.
Plaats een gasfles waar mogelijk buiten of in een goed geventileerde, daarvoor ingerichte opslagplaats. Controleer of alle kranen van de gasflessen (zowel volle als lege) goed dicht zijn en voorzie alle gasflessen van goed aangedraaide beschermkappen.
Door de temperatuur zal butaan niet overgaan in gasvorm en zo ontstaat er geen/onvoldoende druk. De mix van butaan en propaan wordt bijvoorbeeld in autogas gebruikt, in warme landen zal er dan meer butaan gebruikt worden dan in landen zoals Nederland.
Conclusie. In principe zijn alle gas terrasverwarmers en gasbarbecues geschikt voor zowel butaan- als propaangas.
Je mag een lpg installatie gebruiken om op te koken, zolang deze tank maar niet gebruikt wordt voor de aandrijving van het voertuig. Je hebt dus een aparte gasdamptank nodig om op te koken (en/of te verwarmen).