Een koppeltje van een voedster en een (gecastreerd) mannetje zal bijna altijd goed gaan. Twee vrouwtjes samen slaagt meestal ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed.
De beste combi is altijd voedster + ex-ram. In een groepje konijnen is het het belangrijkst dat de karakters van de konijnen matchen en een vuistregel is één of meerdere voedsters met één of net zoveel ex-rammen. Maar meer ex-rammen dan voedsters in één groep gaat vaak minder goed. Al zijn er altijd uitzonderingen.
Hoe lang duurt het? Het is moeilijk om aan te geven hoe lang een koppeling duurt omdat dit per geval verschillend is. Het kan in een paar dagen voor elkaar zijn, maar het kan ook een paar weken duren. Het is belangrijk om uw geduld te bewaren en niet sneller te willen dan het gedrag van de konijnen aangeeft.
Een konijn dat een buigende beweging maakt naar een ander konijn, vraagt om verzorgd te worden. Het dominante konijn zal een ander konijn frontaal benaderen. De neuzen raken elkaar en de oren staan omhoog. Het dominante konijn zal soms tegen de kin van het andere konijn duwen om aan te zetten tot verzorging.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
Wanneer een konijn van een koppel overlijdt, is het belangrijk om het achtergebleven maatje afscheid te laten nemen. Wat je kan doen, is het overleden konijn even bij het maatje neerleggen. Een konijn weet wel dat het andere konijn niet meer leeft en hij heeft dan de tijd om afscheid te nemen.
Mochten de konijnen gaan vechten, dan kun je ze snel uit elkaar halen zonder jezelf te bezeren. Vaak werkt het verbaal ingrijpen of in de handen klappen voldoende om de konijnen af te leiden, dus haal ze niet te snel helemaal uit elkaar.
Ze kunnen samen opgroeien, maar zodra de puberteit begint kunnen ze gaan vechten. Zodra je dit ziet moet je ze uit elkaar halen en laten castreren/steriliseren. Eenmaal vechtende konijnen kunnen slecht weer samen, ze blijven dan namelijk vaak vechten.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Konijnen hoor je niet alleen te houden
Maar van nature zijn konijnen sociale dieren. De kans dat een konijn alleen gelukkig is, is ongeveer even groot als de kans dat een willekeurige mens opbloeit in een isoleercel.
Zoals eerder beschreven kunnen zowel mannetjes als vrouwtjes rijden om de dominatie vast te leggen. Wanneer allebei de konijnen dominant willen zijn, zullen ze zich verzetten tegen het rijden van de ander. Ze 'steigeren' om het andere konijn van hun rug te krijgen, of gaan bijten.
Het zijn immers groepsdieren. Echter, het is niet zo dat alle konijnen zomaar bij elkaar kunnen worden gezet. Konijnen moeten gekoppeld worden, dat wil zeggen dat ze de tijd krijgen om langzaam aan elkaar te wennen en dat we alle omstandigheden zo gunstig mogelijk houden om de koppeling goed te laten verlopen.
Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Zowel cavia's als konijnen nemen als ze sterven een uitgestrekte positie aan, waarbij ze op hun zij gaan liggen. Meestal zoeken ze daar ook de ruimte voor op. Deze houding ziet er heel anders en veel stijver uit dan dat van een dier dat in zijn kooi ligt te slapen.
Een heel jong konijn koppelen aan een ouder konijn kan leiden tot problemen, omdat het oudere konijn dan flink zal overheersen. Wacht tot het jonge konijntje minstens 3 maanden oud is. In het wild bestaat een groep meestal uit 1 mannetje samen met 1 tot 5 vrouwtjes.
Een konijnenhok is niet snel te groot voor een konijn. Let wel op wanneer u meerdere konijnen in een konijnenhok gaat houden. Elk konijn heeft minimaal 1 vierkante meter nodig, maar dat is eigenlijk al heel erg weinig. Het is beter om minimaal 2 vierkante meter per konijn aan te houden, maar liefst nog wat groter.
Zet je konijntje in de kooi, en laat hem dan 1 of 2 dagen aan de kooi, en aan het huis wennen, dus niet uit de kooi halen. Houd kleine kinderen een poosje bij de kooi weg. Kleine kinderen willen hun handje of vingertjes door de tralies steken, en daar kan je konijntje angstig van worden.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Het slaapritme van konijnen is niet zoals dat van mensen. Mensen slapen de hele nacht door (als ze geluk hebben ten minste), terwijl konijnen 's nachts regelmatig wakker worden en overdag juist langer aaneengesloten slapen.