Maak een sopje met groene zeep of een mild wasmiddel en neem vervolgens met een doekje alle oppervlakken af. Het makkelijkst is om dit met een doekje te doen, omdat je toilettas natuurlijk doorweekt raakt als je deze in het sopje laat weken.
Vlekken verwijderen
Het sopje kan je maken van water met een mild wasmiddel zoals Robijn. Kun je de voering niet naar buiten halen? Maak dan de doek alleen vochtig met het sopje en wrijf voorzichtig de binnenkant schoon. Zorg dat de buitenkant niet nat wordt.
Ja, je kunt je toilettas in de wasmachine stoppen, behalve als je toilettas van PU, zeg maar imitatieleer, is gemaakt. Maar was ze wel op lage temperatuur (30 graden). Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het wolprogramma. En stop ze niet in de droger daarna.
We raden u dan af om deze tas zomaar in de wasmachine te gooien. Leer kan namelijk niet goed tegen een wasbeurt in een wasmachine en kan er dan minder mooi uit komen te zien. Beter is het om uw leren tas te laten wassen door een professionele stomerij.
Het wordt je wel aangeraden om altijd eerst voorzichtig een klein stukje van de tas schoon te maken. Dit kun je doen met een zeepje (bij voorkeur groene zeep) of met een doekje waar zeep op zit. Je tas kun je het beste met de hand wassen en dus niet in de wasmachine doen. Na het reinigen laat je de tas drogen.
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.
De tas schoonmaken met witte azijn. Maak een mengsel klaar van gelijke delen witte azijn en gedistilleerd water. Breng het mengsel met een spons aan op de tas. Ga enkele minuten lang over de binnenkant van de tas en de beschimmelde plekken aan de buitenkant van de tas.
Doe dat nooit! Want als leer nat wordt en dan meteen met te veel warmte gedroogd wordt, kan uw tas krimpen, uit vorm raken, barsten en uitdrogen. Zelfs als het een paar dagen kost, laat de tas op een natuurlijke manier drogen.
Om je leren tas soepel te houden, kun je je tas zo'n twee tot drie keer per jaar insmeren met wat lederwas of ledervet. Dit helpt ook om de kleur mooi te houden.
Je kunt (bijna) elke Kipling tas gewoon in de wasmachine gooien met het handwas programma. Maar haal wel altijd het aapje er af en doe de tas in een waszak om je wasmachine te beschermen. De uitzondering zijn Kipling tassen die met echt leer zijn afgewerkt. Deze kun je níet in de wasmachine doen.
Schoenen of tassen laten stoomreinigen
Je kunt je schoenen of tas ook bij ons laten stomen. Het stoomreinigen van schoenen of tassen zorgt voor een hygiënische en grondige manier van reinigen van suède, nubuck. Ook sneakers kunnen goed gereinigd worden op deze manier.
Azijn is sterk zuur, waardoor het bacteriën kan doden en ook geuren kan verwijderen. Om geuren van uw bank of stoel te verwijderen, gebruikt u gewoon een schone doek om het oppervlak van het leer met azijn af te vegen. Een verstuiver met azijn kan ook, om het leer te besproeien en vervolgens met een doekje af te nemen.
Watervlekken verwijderen doe je als volgt; je mengt een half kopje schoonmaakazijn met een half kopje(gedestilleerd) water. Dan neem je een doekje en maak je het vochtig met dit mengsel en wrijf je hiermee over de watervlek tot deze effectief verwijderd is.
Leer kan worden gemaakt om water te absorberen, bestand te zijn tegen water of volledig waterdicht te zijn.
je snijdt je sinaasappel in partjes en lepelt of eet het vruchtvlees eruit. Dan ga je met de binnenkant van de schil, de witte kant, over je handtas. Je wrijft hem goed in en dan ga je er even over met een droge handdoek om eventuele stukjes te verwijderen. Voilà, je zal zien dat het leer weer straalt.
Olijfolie is dé oplossing. Scheurtjes worden herstelt, het leer wordt weer soepel en er verschijnt een mooie glans. Doe wat druppels olie op het leer en poets met een doek over de bank of stoel.
Als leren tassen specialist van Groningen zullen wij niet beweren dat leer een leven lang mee gaat. Dat leer met de jaren mooier wordt, wél. Je leren tas goed onderhouden is daarvoor wel heel belangrijk. Afhankelijk van jouw tasverzorging zal de tas nog jaren mee gaan.
Je leren jas drogen na regen
Leer kan wel tegen een stootje en een plensbui is niet iets om je zorgen over te maken. Laat de jas op kamertemperatuur drogen, maar hang hem niet op de verwarming! Probeer je jas ook zoveel mogelijk uit de zon te houden om kleur verschil te voorkomen.
Door het hoge zoutgehalte droogt je leder sneller uit en in combinatie met de zon zou het je leder zwaar beschadigen. Handige tip indien je nog een ritje gepland hebt naar de zee : Je kan op voorhand al een laagje olie of balsem aanbrengen op het leder.
Meng een gelijke hoeveelheid gedestilleerd witte huishoudazijn met een gelijke hoeveelheid water en besproei de jas of wrijf ze hiermee in. De eigen geur van en het zuur in de azijn neutraliseren samen de ongewenste geurtjes. Hang de jas hierna in een goed geventileerde kamer of eventjes buiten voor 10 minuten.
Oorspronkelijk werd groene zeep gemaakt van hennepolie. Deze olie heeft van nature een enigszins groene kleur. Waardoor het groene zeep werd genoemd. Tegenwoordig wordt groene zeep van andere goedkope plantaardige olie gemaakt.
Vetvlekken veegt u weg met een schone, droge doek. Als de vetvlek al is opgedroogd, strooit u er wat zuiveringszout over, zodat het vet uit het leer trekt. Bij erge vlekken laat u het zuiveringszout een paar uur intrekken en gaat u daarna het leer schoonmaken door het vet met een zachte doek weg te wrijven.