Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren. Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen.
Het herstel van de huid waarvan de barrière beschadigd is geweest, duurt minimaal vijf dagen. In die tijd verliest de huid een grote hoeveelheid vocht waardoor de huid erg droog wordt. Bij een droge huid is er sprake van een beschadigde huidbarrière.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Dé manier om een beschadigde huidbarrière te herstellen is: dagelijks meerdere malen insmeren met een crème, zodat je je huid hydrateert. Want dát heeft je huid nodig om mooi te helen: water. En laat water nou juist datgene zijn wat je beschadigde huid niet meer vast kan houden.
Eczeem, te veel zon, lang en heet douchen en/of verkeerde huidverzorgingsproducten zijn veroorzakers van een beschadigde huidbarrière. Gelukkig kan je meestal de huidbarrière herstellen.
Zinkoxide wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij het kan worden toegepast zijn eczeem, jeuk, koortslip, wondverzorging, zoals bij doorligwonden en herpes genitalis en bij kapotte mondhoeken.
Gebruik lauw of warm water. Gebruik weinig zeep. Zeep droogt de huid uit. Smeer uw droge huid in met een vette zalf of crème.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Bij een verstoorde huidbarrière is de huid niet in tact, je huid verliest meer vocht en droogt uit. Daarnaast bestaat de kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen, ook bacteriën die acne kunnen veroorzaken. De huid voelt vaak ruw aan, is rood, geïrriteerd en kan jeuken.
Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang. Het ontbreken van een goede voeding kan de genezing van een wond belemmeren, waardoor de genezingsduur toeneemt.
Reinig de wond van vuil, bacteriën en zichtbare deeltjes met de Hansaplast Wondspray om infecties te voorkomen. De tweede stap is om de wond te beschermen tegen vuil en bacteriën om een ongestoorde genezing mogelijk te maken. Bedek de wond met een pleister, steriel wondverband of een kompres van Hansaplast.
Wellicht vraag je je af hoelang wondgenezing duurt. Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren. De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming. Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
Het bovenste laagje van de opperhuid, je huidarts zou zeggen 'epidermis' of beschermende 'huidbarrière'. Daaronder ligt de lederhuid of 'dermis'. Die lederhuid maakt je huid stevig en sterk. En daar weer onder een dikke bindweefsellaag.
De huid is één van de belangrijkste barrières die ons beschermt tegen de buitenwereld. Vetten of lipiden zijn een essentieel onderdeel van deze barrière. In de buitenste laag van de huid, de hoornlaag, vormen deze lipiden een goed georganiseerde structuur die afhankelijk is van de samenstelling van de lipiden.
Natte washandjes waarop dode huidcellen zijn achtergebleven, vormen namelijk een perfecte broedplaats voor bacteriën en schimmels. Zeker als ze ook nog in een warme, vochtige ruimte hangen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Uit ander onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks koud douchen 29% minder vaak ziek worden (2). Of in ieder geval: ze meldden zich minder vaak ziek op het werk of op school. Aan het onderzoek deden ruim 3000 mensen mee.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Sudocrem kan kleine wondjes helpen genezen
Zoals we al zeiden, ondersteunt Sudocrem het herstellend vermogen van de huid; het zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen. De benzylbenzoaat en benzylcinnamaat in Sudocrem hebben sterke genezende eigenschappen.
Liesschimmel wordt veroorzaakt door een van de vele schimmels of gistsoorten die op de huid leven. Schimmels en gisten houden van vochtige, warme plekken. In de huidplooien bij de liezen kunnen ze zich dus prima uitbreiden. Soms dringen ze dieper door in de huid.
Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten. Zinkpasta koekt snel aan en is daardoor moeilijk aan te brengen en te verwijderen. De huid onder de pasta is vervolgens moeilijk te observeren.