Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
In Nederland komen verschillende esdoornsoorten voor, maar volgens het laatste onderzoek bevat naast de Vederesdoorn (Acer negundo) alleen de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.) hypoglycine A en is daarmee giftig voor paarden.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Er zijn ook veel planten waarvan veel mensen denken dat ze giftig zijn, maar deze vallen onder de niet giftige planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel. Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden.
Beukenhagen produceren meestal maar weinig beukennootjes, omdat ze rond de bloei gesnoeid worden. De (soms beschimmelde) nootjes van de beuk bevatten oxaalzuur, thiaminase en de zeepachtige stof fagine. Deze stoffen kunnen vergiftigingsverschijnselen veroorzaken wanneer het paard er grote hoeveelheden van binnenkrijgt.
Laurierkers en cotoneaster
Voor paarden is dagelijks 500 g laurierkersblad giftig. Symptomen zijn speekselen, ademnood, oplopen, felrode slijmvliezen en stuipen.
Een kleine note: voer niet onbeperkt bamboe aan je paard, er is een gezonde dosering maar heel grote hoeveelheden kunnen gevaarlijk zijn. Let ook op: er is een plant die 'Hemelse bamboe' heet: dit is geen echte bamboesoort en giftig. De bamboesoort Phyllostachys is ook voor mensen eetbaar!
Denk aan de esdoorn, beuk of eik. Wilgentakken zijn erg geliefd door paarden, deze kun je gerust aan de paarden geven. Ook takken van onder andere de berk of linde zijn geschikt om te eten. Zoek voordat je takken voert aan je paard altijd uit of het gaat om een plant of boom die giftig is voor paarden.
Antwoord: De zwarte walnootboom (Juglans nigra) is giftig voor paarden. Zaagsel of houtkrullen afkomstig van zwarte walnootbomen zijn een gevaar voor paarden en kan leiden tot symptomen van hoefbevangenheid en koliek.
Coniferen groeien overal, in bossen, tuinen, langs weides en als hagen. Vooral de naalden en de takken van de conifeer zijn gevaarlijk voor paarden. Het eten hiervan kan resulteren in benauwdheid, abortus, diarree, hartstilstand, bloedingen, niet- en blaasaandoeningen en nierbeschadiging.
Paarden en koeien eten riet als het nog groen is. Zodra het riet in het volwassenheidsstadium (bruine stengels) komt, dan wordt het taai en onverteerbaar. En dan zullen paarden en koeien dit ook minder snel eten. De rietbladeren kunnen scherp zijn, maar voor de meeste paarden is dit geen probleem en eten het graag.
via de stengel of het blad met het sap van de reuzenberenklauw in aanraking komt, kan zware brandwonden oplopen. Niet enkel mensen, maar ook paarden kunnen er huidirritatie, blaren of zelfs brandwonden aan overhouden.
Laat paarden, schapen en geiten nooit in de buurt van taxussen weiden en voer ze ook geen snoeiafval van deze hagen. Paarden, schapen en geiten sterven na het eten van slechts 100-200 gram taxus.
Zowel de gouden als de blauwe regen zijn erg giftig voor paarden. Wel is het zo, dat deze bloemen meestal in tuinen en langs huizen groeien, waardoor de kans klein is dat paarden er van eten. Dat is maar beter ook, want van het eten krijgen paarden diarree, koliek, ademstilstand en verlamming.
Dit jaar dragen de eikenbomen heel veel eikels. Eikels (vooral groene) en groen eikenblad bevatten tannine. Deze stof kan bij paarden vergiftigingen veroorzaken. Met name groene eikels zijn giftig, maar ook eikenbladeren zijn niet ongevaarlijk.
Duizendblad wordt door paarden over het algemeen graag gegeten. De plant bevordert de spijsvertering, is bloedzuiverend en helpt tegen maag- en darmklachten. Duizendblad is rijk aan etherische oliën, die de plant de karakteristieke kruidige geur geeft.
Lijsterbes Giftig Voor Paarden
Zo ook van de rijpe bessen van de lijsterbes. Het is dus niet zo dat de lijsterbes direct erg giftig is maar te veel vruchten kunnen de paarden wel darmklachten geven en hoefproblemen. Dat geldt voor alle fruitsoorten.
Hulst groeit vaak in tuinen en bossen, het is een typische struik die te herkennen is aan de blaadjes met prikkels. Vooral de besjes en de bladeren zijn giftig. Door deze scherpe prikkels langs de bladen, zal een paard het niet snel eten. Wanneer een paard het toch eet treden vaak nierproblemen en maagontstekingen op.
Bladhoudend. Wintergroene bomen en struiken zijn vaak giftig. Wanneer privacy gewenst is in de winter is het verstandig om te kiezen voor een haagbeuk (Carpinus betulus) het dorre blad blijft aan de boom of haag hangen, paarden kunnen veilig van de haagbeuk eten.
Nee, heide kan geen kwaad bij paarden.
De meest geschikte haagsoorten voor de afbakening van een weide zijn Haagbeuk (Carpinus Betulus) en Meidoorn (Crataegus Laevigata). Je kan met deze soorten ook een gemengde haag vormen. Het is bovendien mogelijk om ook Hondsroos (Rosa Canina) en Eglantier (Rosa Rubiginosa) aan de mix toe te voegen.