Eind augustus, begin september gonst het rond de bloeiende klimop van de bijen, hommels, zweefvliegen, sluipwespen en roofvliegen. Klimop is vanwege deze drukte de meest geliefde plant van talloze spinnensoorten.
Omgeving is belangrijk. Wespen, bijen en bromvliegen vond Maegan Hanekom heel veel. En ook bijvoorbeeld de doodskopzweefvlieg, de stadsreus en de speciale klimopbij vond zij in de klimop. De klimopbij is speciaal voor klimop en die vond ze wel drie keer.
Omdat de bessen van de klimop pas eind februari of begin maart rijp zijn, is deze plant voor bes-etende vogels ook belangrijk. Aan het eind van de winter ontstaat er namelijk bessen-schaarste, ware het niet voor de klimop. Merels, vinken, huis- en ringmussen en houtduiven zijn dol op de bessen.
De taxuskever eet hapjes uit de rand van het blad en bij voorkeur de wat hardere bladeren, de kever is te zien op Rhododendron, Hedera, Azalea, Camelia, Hortensia, Hulst, Viburnum tinus en Prunus laurocerassus.
Voor vogels, insecten en spinnen vormt Klimop een ideale schuilplaats. Bovendien zorgt Klimop tot eind september, wanneer de meeste bloemen al zijn uitgebloeid, nog voor nectar. Vlinders, zweefvliegen en bijen profiteren hier graag van.
Klimop (Hedera helix) is per definitie niet slecht voor het voegwerk of de stenen. Althans bij modern metselwerk. Bij oude zachtere stenen en cement onttrekt de Hedera kalk en kan de muur verzwakt worden. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen.
Vooral de klimop heeft de reputatie invasief te zijn. Wie deze planten in de natuur heeft gezien weet dat dat waar is. Als er planten in de weg staan, groeit de klimop daar gewoon overheen. Op deze manier hebben ze in sommige gebieden al flink wat inheemse planten verdrongen.
Niet de bladeren of bessen eten
De hedera is alleen giftig wanneer het blad of de bessen gegeten worden. Je kunt de plant zonder problemen aanraken. Ook je huisdier kan er gerust aan snuffelen.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
Voor insecten zoals bijen, wespen en zweefvliegen is de klimop een uitstekende bron van voedsel. In deze periode staan er weinig planten meer in bloei. Deze herfstbloeier is dan ook een uitkomst, die menig insect door de winter helpt. Alle insecten hebben een andere tactiek om de winter te overleven.
Doordat klimop bloeit in een periode dat veel andere planten ermee ophouden, is deze plant ideaal voor bijen en zweefvliegen die nog op zoek zijn naar nectar. Maar ook heel veel vlindersoorten zijn blij met deze late bron van nectar. Zo kunnen ze voor de winterrust nog een goede maaltijd nuttigen.
De hele klimopplant, inclusief de bessen, is giftig voor konijnen. Klimop kan huidreacties en hartproblemen veroorzaken, samen met symptomen zoals lethargie en diarree en, in ernstige gevallen, toevallen en verlamming.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Klimop is een zinnebeeld voor trouw (het aanhechten) en eeuwig leven (blijft immer groen).
Vaak wordt gedacht dat hedera (klimop) op den duur de boom zal aantasten. Dat is beslist niet het gval. Ondanks zijn klimkracht is hij niet schadelijk of dodelijk voor een boom. Een hoge boom die helemaal overwoekert is door hedera zal dus niet afsterven.
De bekendste soorten vleesetende planten zijn Dionaea, Drosera, Sarracenia en Nepenthes. Ze lokken insecten met hun geur en kleur, vangen en verteren. Dat vangen doen ze allemaal op hun eigen manier. Dionaea of de Venusvliegenvanger gebruikt vangbladeren, die razendsnel dichtklappen.
Klimop (Hedera)
Klimop is een echte ster in het verwijderen van de schadelijke stof formaldehyde, dat je in ieder binnenklimaat aantreft. Verder filtert hij benzeen en trichloorethyleen uit de lucht, wat in oplosmiddelen zit. Deze efficiënte luchtzuiverende plant is bovendien heel makkelijk om te verzorgen!
De gewone groene klimop is het sterkst. De bonte siervormen zijn iets minder winterhard. Hedera algeriensis. Algerijnse klimop.
Het stekken van alle klimop soorten begint met het kiezen van een goede uitloper van je huidige plant. Een geschikte uitloper is jong en heeft enkele blaadjes. Let er op dat de klimop niet in bloei staat als je deze wil stekken.
Hedera's willen niet te lang droog staan maar ook niet continu met hun wortels in de nattigheid staan. Geen zorgen, Hedera's zijn zeer vergevingsgezind. Een goede balans vinden is niet ingewikkeld. Doorgaans is het genoeg om een keer per week een flinke scheut water te geven.
Hij kan tegen de muur of tegen de schutting, maar u kunt hem ook tegen de gevel aan laten groeien. Wat u ook wilt, de hedera kan het allemaal. De hedera is heel het jaar door groen.
De hedera mag in de zon staan en ook in de schaduw.
Klimop is erg taai en kan bomen of andere planten verstikken. Als een Klimop tegen je muren groeit, is het ook oppassen voor scheurtjes in de stenen of in het cement.
Dat klimop de bomen dood zou maken is een fabeltje; bij een gezonde eik groeit hij nooit tot het uiteinde van de takken.
Terwijl klimop weinig schade toe kan brengen aan de muren van moderne huizen, kan de plant wel nog voor problemen zorgen bij een schutting. Zo kan de plant de verschillende houten onderdelen van de schutting van elkaar duwen en groeit het waar het maar kan.