Hoe ziet de Duitse kakkerlak eruit? De volwassen Duitse kakkerlak is lichtbruin van kleur met twee donkere, bijna parallelle overlangse strepen op het halsschild (pronotum). Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje en heeft een breder achterlijf. De volwassen insecten zijn 10 tot 15 mm lang.
Kenmerken. Op de rug gezien hebben de Kakkerlakken vaak een eirond en verticaal afgeplat lichaam. Ze hebben een breed kopschild en in rust is de kop schuin verborgen onder het lichaam. De kop heeft bijtende monddelen, facetogen en twee meestal vrij lange voelsprieten.
Als je één kakkerlak ziet, betekent dat helaas dat er waarschijnlijk meer zijn. Veel meer. Kakkerlakken verstoppen zich in scheuren en spleten in de buurt van voedselbronnen, en ze leven in groepen.
Kakkerlakken komen 's nachts uit hun schuilplaatsen om voedsel te zoeken. Vinden ze niets, dan kunnen ze je een bezoekje komen brengen als je in bed ligt. Ze kunnen je in je gezicht, mond, vingers of handen bijten, mogelijk omdat ze vooral op deze plekken voedsel kunnen ruiken.
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je een kakkerlak nooit mag doodtrappen. Bij het doodtrappen van kakkerlakken zou er namelijk een geur vrijkomen die andere kakkerlakken aantrekt. Daarnaast zouden bij het doodtrappen een heleboel eitjes vrijkomen, welke enkele maanden later uitkomen. Dit is een fabel!
Overdag verschuilen kakkerlakken zich op warme donkere plekken, bij voorkeur achter de koelkast in de keuken. Daar kun je ook de sporen vinden die duiden op een kakkerlakbevolking: eierschalen, uitwerpselen (hele kleine zwarte stofjes) en afgevallen huid.
Kakkerlakken haten bijvoorbeeld de geur van laurierblaadjes en de geur van kattenkruid. Een eenvoudig huismiddeltje tegen kakkerlakken is dus het plaatsen van gemalen laurierblaadjes in de omgeving van de schuilplaatsen van de kakkerlakken in jouw huis. Je kunt ook wat kattenkruid in je huis rond strooien.
Over het algemeen komen kakkerlakken je huis binnen omdat ze op zoek zijn naar fijne schuilplaatsen die, als het even kan, ook nog in de buurt liggen van plekken waar wat te eten valt. Het gebeurt ook wel eens dat kakkerlakken met mensen meereizen uit verre, exotische oorden, in de koffer.
De kakkerlak heeft kannibalistische neigingen als het voedselaanbod schaars is. Natuurlijke vijanden: o.a. kikkers, hagedissen, slangen, spinnen, mieren.
Kakkerlakken zien er niet alleen vies uit, het zijn ook echt vieze diertjes. Kakkerlakken zijn echt een gevaar voor de gezondheid. Ze dragen diverse ernstige ziekten bij zicht die ze over kunnen brengen op mensen. Enkele van deze ziekten zijn salmonella, dysenterie, gastro-enteritis en tyfus.
Plaats een vochtige dweil
Kakkerlakken houden van vocht, dus de kans is aanwezig dat ze 's nachts in de dweil kruipen. De volgende morgen veeg je de beestjes op: met dweil en al. Trap ze vervolgens dood en verpak de lijkjes in plastic zakjes. Werp die zo snel mogelijk weg!
Uitwerpselen kakkerlak herkennen
Ze zijn dan wat uitgelopen. Dit zie je goed op muren of op andere oppervlakken die recht naar beneden lopen. En hoe groter de kakkerlak, hoe groter de uitwerpselen. Een andere manier om kakkerlakken snel te herkennen is door te zoeken naar vervellingshuidjes.
Kakkerlakken dragen vele bacteriën, schimmels en virussen met zich mee. Onderzoek heeft uitgewezen dan op een kakkerlak soms wel 40 ziekte verspreidende bacteriën meeliften waaronder Polio, E. coli, salmonella en shigella (dysentrie bacteri).
Er zijn voldoende voorbeelden op het internet te vinden die Dubia-kakkerlakken voeren aan hun dieren: zoals aan kikkers, Schorpioenen, tarantulas sommige insectenetende vogels, (waaronder kippen) salamanders enz. Een dubia kakkerlak is een insect en alle dieren die insecten eten, kunnen ze dus eten.
Vul een spuitflesje met 1 deel azijn, 4 delen water en doe er 15 druppeltjes tea tree olie bij. Verstuif alle plekken waar kakkerlakken komen en herhaal dit ook iedere dag. De kakkerlakken zullen razendsnel de pootjes nemen.
- Er bestaan kakkerlakken die geluid maken : Dit is waar. Niet alle kakkerlakken maken geluid, maar sommige kunnen een tjirpend of sissend geluid produceren.
Bovendien zijn kakkerlakken uitstekende klimmers. Dankzij een soort zuignapjes op hun poten kunnen kakkerlakken verticaal naar boven klimmen en zelfs ondersteboven lopen.
Kakkerlakken bewegen zich voort met hun krachtige poten. Hiermee kunnen de kakkerlakken zeer goed sprinten en zelfs springen. Kenmerkend aan de Duitse kakkerlak zijn de donkere strepen op het halsschild en lange antennes die veel in beweging zijn.
Een kakkerlak is klein en heeft een plat lijf, waardoor hij zich overal gemakkelijk een weg doorheen baant en zich snel verspreidt naar andere ruimtes. Hij heeft 2 zwarte lengtestrepen op zijn borstschild en is 1 tot 1,5 cm lang excl. voelsprieten. Ze vliegen alleen bij zeer hoge temperaturen.
Deze neemt echter niet de moeite, want hij kan sneller lopen dan vliegen. Andere veel voorkomende soorten in ons land, zoals de Duitse kakkerlak of de oosterse kakkerlak, vliegen ook niet, maar kunnen wel zweven. Want ja, alle kakkerlakken hebben vier vleugels en met twee daarvan kunnen ze hun zweefvluchten uitvoeren.
Kakkerlakken laten eitjes los
Het doodtrappen op zich maakt dus niet zoveel uit. Het enige waar je op moet letten, is dat je daarna zowel de dode kakerlakken als de gedropte eitjes opruimt. Anders kunnen deze eitjes inderdaad na een tijdje nog uitkomen.
Kakkerlakken komen naar binnen als ze voedsel ruiken. Onderzoek heeft uitgewezen dat kakkerlakken vaak in groepen op voedselbronnen afgaan. In ieder huis zitten wel kleine kieren en spleetjes, cv-leidingen en ventilatiekanalen. Hier kunnen de kakkerlakken met gemak doorheen.
De Amerikaanse kakkerlak is de grootste van de veel voorkomende kakkerlaksoorten en kan een lengte van 50 mm krijgen. Hij is roodbruin van kleur en kan vliegen. De vleugelspanwijdte is gelijk aan de lichaamslengte.