Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten.Het zou de aanmaak van maagzuur enigszins remmen. Tegenwoordig zijn er echter veel effectievere maagzuurremmende medicijnen op de markt.
Dat drop geen onschuldig snoepgoed is, was al een tijdje bekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dat duidelijk bij mensen die een zelfgebrouwd mengsel van een apotheek in Heerenveen gebruikten tegen maagklachten. Het drankje, met daarin het zoethoutextract dat de basis vormt van drop, hielp prima.
Het eten van meer dan anderhalf ons drop per dag isvooral riskant voor mensen met een trage stoelgang. Zij hebbenvolgens de Utrechtse toxicoloog Bart Ploeger een relatief grotekans om last te krijgen van vochtophoping, hoge bloeddruk en optermijn ook van hart- en vaatziekten.
Glycyrrhizol A bijvoorbeeld, die bacteriën die gaatjes veroorzaken remmen. Er zijn verder natuurlijk ook positieve effecten van drop waar een mens in het dagelijks leven meer van merkt; zo werkt drop bijvoorbeeld heel goed tegen verkoudheid of keelpijn.
Een volwassen man of vrouw kan veilig op een dag ongeveer 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 20 tot 25 dropjes of 3 tot 4 glazen zoethoutthee. Als iemand zowel drop als zoethoutthee neemt, is dit natuurlijk minder. Bijvoorbeeld 10 dropjes en 1 tot 2 glazen thee.
Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie.
De zoetstof glycyrrhizinezuur in drop is volgens Van den Bergh een probleem doordat het zich voordoet als een ander stofje. “Het doet zich voor als aldosteron, een hormoon dat in de nieren wordt aangemaakt. Het lichaam denkt dat er veel aldosteron is en verhoogt de bloeddruk.
Een dropje met zoetstof bevat gemiddeld zes calorieën, eentje met suiker heeft er rond de dertien. Dus zolang je geen hele zak drop in één keer op eet, word je ook van suikerhoudende drop niet heel dik.'' Bovendien kan het eten van drop effect hebben op de bloeddruk.
Vetten krijgen vaak 'de schuld', terwijl juist geraffineerde koolhydraten (suiker) de LDL-waarden verhoogd. Bij een verhoogd cholesterol kun je die dus beter mijden. Denk daarbij aan koek, snoep, drop, zoet beleg, ontbijtgranen, vruchtensappen en frisdranken.
Glycyrrhizine. De boosdoener is een overdosis glycyrrhizine, de zoetstof die in drop zit. Ondanks dat zij de drop twaalf jaar geleden heeft afgezworen, werden twee jaar geleden weer lage kaliumwaarden geconstateerd.
Juist van de zoete zachte dropjes eet je snel een zak (van gemiddeld 250 gram) leeg. Wees serieus bij je advies bij mensen met hoge bloeddruk: 'Gebruik niet meer dan 2 zoete of 6 dubbelzoute dropjes per dag. ' Wees wat strenger bij zwangeren en bij kinderen, die extra gevoelig zijn.
Het zuigen op een dropje, zuurtje of keelsnoepje kan je keelpijn tijdelijk wat verzachten. Er worden veel zuigtabletten verkocht die zeggen keelpijn of keelontsteking te kunnen verminderen, maar de werking daarvan is niet wetenschappelijk bewezen. Een simpel dropje of zuurtje werkt dus even goed.
Gezondheid
Engelse drop is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Engelse drop kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Eet regelmatig en kauw het eten goed • Begin de dag met een goed ontbijt, bijvoorbeeld 2 volkoren boterhammen met halvarine en beleg of havermoutpap met fruit en noten Page 6 6 • Vermijd erg grote en/of vette maaltijden • Eet niet te laat 's avonds • Vermijd voedingsmiddelen die maagklachten kunnen geven Bijvoorbeeld ...
De stof maltitol kan klachten veroorzaken als diarree en winderigheid. Daarnaast kan het een opgeblazen gevoel geven in de buik. Naast maltitol zijn er nog enkele 'niet-intensieve zoetstoffen' die deze klachten kunnen veroorzaken.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Het is geen goed idee om extra zout of drop te eten bij een lage bloeddruk. Dit is niet goed voor je nieren en bijnieren. Ben je vaak duizelig? Gebruik dan een normale hoeveelheid zout.
Drop is een snoepgoed dat wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra (vlinderbloemfamilie). De zuivere vorm heet blokdrop. De blokdrop wordt dan gebruikt als ingrediënt voor de snoepjes.
Ingrediënten. Suiker, gemodificeerd Zetmeel, Melado, Glucosestroop, Gelatine (Sulfiet), Zoethoutwortelextract, Plantaardige olie (Kokos, Palm), Anijsolie, Glansmiddel (Bijenwas), Tarwebloem.
In Nederland (13de eeuw) werd in de natuurencyclopedie van Jacob van Maerlant drop aanbevolen als middel tegen hoest en aandoeningen van de luchtwegen in het algemeen. Tot op de dag van vandaag wordt zoethoutwortelextract nog steeds gebruikt in geneesmiddelen tegen hoest en keelverzachting.
Het is verleidelijk om die hele zak drop in één leeg te eten, maar volgens de FDA kun je dat beter niet doen. Hun onderzoek toont aan dat wanneer je gedurende twee weken lang elke dag meer dan 50 gram drop eet - zo'n tien dropjes -, je in het ziekenhuis terecht kunt komen met hoge bloeddruk en een kaliumtekort.
Heb jij dus drop tegen kriebelhoest of juist drop voor keelpijn nodig? Probeer onze laurier- of honingdrop. Naast het verzachten van de keel, is het natuurlijk ook gewoon ontzettend lekker!