Schrijf je uit bij de school of universiteit.Dit doe je via studielink of via de school of universiteit zelf. Studiefinanciering stopzetten. Nadat je je hebt uitgeschreven is het belangrijk om je uitschrijfdatum door te geven aan duo en je studiefinanciering stop te zetten.
Je wilt stoppen met je mbo-, hbo- of wo-opleiding. Dan krijg je onder andere te maken met het uitschrijven bij je opleiding. En het stopzetten van je studiefinanciering en studentenreisproduct. Vul de vragen in en bekijk wat je moet regelen als je wil stoppen met je studie.
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht.
De leerplicht
Als je leerplichtig bent en toch stopt met school, schakelt school een leerplichtambtenaar in. Deze wordt ook ingeschakeld als je teveel afwezig bent. De leerplichtambtenaar gaat samen met jou bekijken hoe je alsnog een diploma kunt halen.
Leerplicht en kwalificatieplicht
In ons land ben je leerplichtig tot je 16 jaar oud bent. Je bent dus tot die leeftijd verplicht om een opleiding te volgen. Maar dat betekent niet dat je daarna zomaar mag stoppen met school. Soms mag dat pas als je 18 jaar bent.
Ja, dat kan! Een havo- of vwo diploma geldt als een startkwalificatie. Als je nog geen 18 bent, heb je zo'n startkwalificatie nodig om een tussenjaar nemen.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
De 1-februari-regeling is een regeling voor studenten die in het eerste jaar van hun studie willen stoppen. Wanneer je voor 1 februari stopt en je studiefinanciering stopzet, dan hoef je je studentenreisproduct en een eventuele aanvullende beurs niet terug te betalen.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Schrijf je uit bij je (hoge)school of universiteit.Dit doe je via Studielink of, bij een mbo-opleiding, via de school zelf. Zet je studiefinanciering en studenten OV stop. Voorkom boetes en terugbetalingen door deze twee dingen tijdig door te geven.
Luxeverzuim en ongeoorloofd verzuim
Is een kind niet op school zonder geldige reden?Dan heet dat ongeoorloofd verzuim en dat is strafbaar. Bij luxeverzuim gaat het om een kind dat bijvoorbeeld de laatste dag voor de schoolvakantie niet naar school komt omdat het gezin eerder op vakantie gaat.
Ben je buiten de schoolvakantie op vakantie gegaan, maar heb je je eerder altijd netjes aan de leerplichtwet gehouden? Dan kun je rekenen op een boete voor het schoolverzuim van ongeveer 100 Euro per dag dat je je kind van school houdt.
De Leerplichtwet is streng.Uitgangspunt is dat alle lessen in het rooster worden gevolgd.Slechts bij hoge uitzondering is geoorloofd verzuim of verlof mogelijk. Aanvraagformulieren voor verlof zijn via de school van uw kind verkrijgbaar en hier te downloaden.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.
In 2020-2021 ging het om 24.385 nieuwe schoolverlaters; 1,88 procent van alle leerlingen. De stijging is het grootst onder leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs. In 2021-2022 hebben 25.217 mbo- leerlingen voortijdig het onderwijs verlaten (6.35 procent van de leerlingen).
In België is er leerplicht tot 18 jaar. Voor wie na 30 juni verjaart, geldt de leerplicht tot 30 juni van het jaar waarin de 18e verjaardag valt. Behaal je je diploma secundair vóór je 18e verjaardag, dan vervalt de leerplicht.
Urennorm per opleiding
Elke leerling moet een programma kunnen volgen van: 3700 uur voor het vmbo;4700 uur voor de havo of. 5700 uur voor het vwo.
Ze begint wanneer het kind 5 jaar wordt en eindigt op de leeftijd van de wettelijke meerderjarigheid: 18 jaar. De voltijdse leerplicht eindigt al op de leeftijd van 15 jaar. Tussen hun 15de en 18de kunnen jongeren deeltijds onderwijs volgen.
Mbo-studenten die op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder waren, betalen lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Als ze voor 1 mei 2022 klaar zijn of stoppen met hun studie, kunnen de studenten soms (een deel van het) lesgeld terugkrijgen of de resterende termijnen stopzetten.
Stopt u met uw opleiding en heeft u al lesgeld betaald? In sommige situaties kunt u dit geld helemaal of voor een deel terugkrijgen.U moet dit zelf aanvragen bij DUO. Op de website van DUO leest u alle informatie over het terugkrijgen van lesgeld.
Heb je het idee dat je huidige opleiding niet de plek is waar je een goede en succesvolle toekomst tegemoet gaat, dan is het inschakelen van hulp een logische, maar vooral verstandige stap. Je kunt in eerste instantie een afspraak maken met je studiebegeleider. Die kan je mogelijk verder helpen.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Een jongere (van 12 tot 18 jaar) die spijbelt, overtreedt de wet: de leerplicht. De jongere is dan strafbaar. Als een jongere veel spijbelt, moet de school dit bij de leerplichtambtenaar melden.
U kunt alleen vrijstelling aanvragen als: uw kind door geestelijke of lichamelijke klachten niet naar school kan. uw kind in het buitenland onderwijs krijgt, maar wel bij een Nederlandse gemeente ingeschreven staat. u met uw kind een rondtrekkend bestaan leidt als kermisexploitant of circusmedewerker.