Doorslapen kan al vanaf 6 weken
Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
6 weken oude baby wil niet in eigen bed slapen
Zorg dat je baby zich veilig en geborgen voelt in zijn bedje. Inbakeren kan hier ontzettend bij helpen en zorgt er soms voor dat het slapen gemakkelijker gaat. Ook white noise is een tip wanneer je baby van 6 weken maar niet wil slapen.
Dit kan je doen door gebruik te maken van een veilig bed, stevig matras, rustige kleuren en zacht licht. Maak onderscheid tussen dag en nacht. Dit doe je door 's nachts licht en geluid te beperken tijdens de voedingen. Overdag kan je de kamer waar je kindje slaapt de eerste drie maanden juist licht houden.
Vanaf een week of zes gaat je baby wat langer doorslapen, maar meestal nog niet de hele nacht. Over het algemeen zie je wel dat kinderen bij flesvoeding eerder doorslapen dan bij borstvoeding.
Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig. Bovenstaand is dus echt een gemiddelde, sommige kindjes zijn snel en andere kindjes doen er wat langer over.
Dat komt na 2-3 maanden, wanneer ze duidelijk meer 's nachts slapen dan overdag. Van de acht maanden oude baby's is 60-70 procent in staat zichzelf weer in slaap te krijgen nadat ze 's nachts wakker geworden zijn. De meeste ouders denken dat hun zes maanden oude baby 's nachts doorslaapt.
De eerste 6 weken
Vervolgens de andere borst zolang je baby wil. Begin afwisselend met de linker- of rechterborst. Bij voorkeur niet korter dan 2 uur en niet langer dan 4 uur tijd tussen de voedingen. Bij te veel tijd tussen de voedingen bestaat de kans dat je baby 's nachts de voeding gaat inhalen.
Op een gegeven moment heb je geen zin meer om de avondfles te geven en wil je ermee stoppen. Je wilt ook eens lekker met je partner op de bank zitten zonder dat je de wekker moet zetten voor de avondfles. Als je merkt dat je kindje oud genoeg is (vanaf 7 a 8 maanden) dan kun je beginnen aan het afbouwen.
Een voorbeeld van een voedings- en slaapschema met 2 maanden. Bij 6x voeden, waarvan 5x tussen 120-140 ml voeding en een nachtvoeding (03.00 uur) rond 90 ml: 07:00 uur: 1ste voeding. Tussentijds slaapje van ongeveer anderhalf uur.
Het gaat dus om de Engelse namen van het ritueel. In het Nederlands zijn de stappen als volgt: slaapomgeving klaarmaken, inbakeren, zitten, sh-en en kloppen.
6 Weken oud: kijken en brabbelen
Hij kan ook al kleine brabbelgeluidjes maken. Rond de acht weken zul je zien dat je baby echt belangstelling krijgt voor wat er om hem heen gebeurt; hij kan zich goed focussen op bepaalde dingen die hij ziet!
Sommige baby's slapen na 6 maanden de hele nacht door.
Een kindje krijgt overdag heel wat indrukken te verwerken.Ook dat kan ervoor zorgen dat hij 's nachts niet doorslaapt. Je merkt dat kinderen ook bij de zogenaamde 'sprongetjes' minder goed slapen. Telkens ze iets nieuw leren (bijvoorbeeld rollen, zitten, staan, kruipen, …) kan dit resulteren in onrustige nachten.
Baby wakker maken voor laatste voeding
Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Vanaf 1 jaar kun je gewone melk (koemelk) geven in plaats van opvolgmelk. Als je het idee hebt dat je kind aan de smaak moet wennen kun je het eerst half om half mengen. Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.