Is je lavendel helemaal uit model of zie je veel kaal hout? Dan kun je proberen om de lavendel helemaal terug te snoeien. Het liefst zo klein mogelijk. Bij deze snoeibeurt knip je dus wel in het kale hout.
Let op: een belangrijke regel bij het snoeien van lavendel is nooit tot op het kale hout te snoeien, want de plant loopt daarna niet meer uit. Zorg er dus altijd voor dat je niet lager snoeit dan waar er nog wat nieuwe scheuten aan de tak zitten.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Zomersnoei lavendel
Dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm. Na de bloei snoei je dus tot ⅓ terug.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Het is wel belangrijk om de Lavendel ieder voorjaar kort te snoeien (ca. 15 cm boven de grond) zodat er vanuit het hart steeds weer jonge scheuten groeien. Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen.
In de periode eind maart-april kun je voor het eerst snoeien, steeds zo diep als er nog scheuten of uitlopers aan de plant zitten en nooit daaronder. Hoe later je snoeit, hoe later de struik gaat bloeien. De tweede snoeibeurt geef je als de lavendel is uitgebloeid, in augustus, uiterlijk september.
Door zijn mediterrane achtergrond is de lavendel een echte zonaanbidder. Plant lavendel op een zonnige plek in kalkrijke grond. Daarnaast houdt hij van goed gedraineerde grond, de grond moet niet te vochtig zijn.
Het is erg goed mogelijk om uw lavendel hetzelfde jaar nog een keer te laten bloeien. Door in het najaar de uitgebloeide bloemen af te knippen (lichtelijk snoeien; bekijk hiervoor de video), stimuleert u de lavendel om nog een keer te bloeien.
Het is dus sterk af te raden om lavendel te bemesten. Gebruik daarvoor kalkrijke grond. Lavendel is een kalk minnende plant die je zowel in het najaar en in de winter als in het vroege voorjaar kalk mag geven. Tip: in je tuin geplante lavendel hoef je geen water te geven.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is.
De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.
Lavendel houdt absoluut niet van vochtige grond, dus 1 x per week (en bij heel veel droogte/warmte 2x per week) een beetje water is ruim voldoende. Liever ze te droog houden dan te nat. Zeker met deze temperaturen is om de dag water geven niet voldoende, en moet je elke dag wateren.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
Deze plant geeft je tuin een mediterraan sfeertje. Maar deze bladhoudende heester heeft nog meer pluspunten. Zo zijn hommels en andere insecten dol op lavendel en is deze tuinplant mooi wintergroen. Als je lavendel goed snoeit, kun je er bollen of haagjes van maken: rustpunten in de tuin.
Lavandula angustifolia
Deze lavendelsoort kan 25 cm hoog worden of tot wel 2 meter. Vaak wordt de lavendel teruggesnoeid, maar als je dat niet doet dan kan de struik dus veel hoger worden. Lavendel angustifolia is winterhard en bloeit van juli tot september.
Lavendel is een kalkminnende plant. Strooi daarom na het planten drie à vier keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid kalk bij de planten. Verwerk een deel van de kalk in de grond. Mesten moet u juist niet doen.
Lavendel houdt van arme, goed doorlatende grond. Knip een stek van 5-8 cm van de plant en haal de top eruit. Verwijder de onderste blaadjes en snij de steel schuin af. Steek de stekjes in de grond tot aan het blad.
De plant krijgt te weinig zonlicht
Lavendel is een plant die van veel zon houdt. Het liefst staat de plant de hele dag in zon, waardoor de plant ook beter gaat groeien en bloeien. Eén van de meest voorkomende oorzaken waarom een Lavendel niet bloeit, is dat deze te weinig zonlicht krijgt.
Kuiflavendel (Lavandula stoechas) 'Anouk' bloeit vroeger in het jaar dan de 'gewone' lavendel (Lavandula angustifolia) en bloeit bovendien langer door: van vroeg in het voorjaar tot laat in de zomer. De meest intense bloeitijd is mei-juli.
Lavendel snoeien doe je best met een snoeischaar met papegaaienbek of dubbelzijdige messen. Dikkere oude takken kan je snoeien met een aambeeld snoeischaar. Alle deze soorten snoeischaren vind je in de webshop.