Je kunt op zijn vroegst vanaf eind juni knoflook oogsten. Als tweederde van het loof van de plant geel verkleurt, is hij gereed om met loof en al te worden gerooid. Doe dat voorzichtig om de bollen niet te beschadigen. Laat de oogst in de wind drogen maar zorg ervoor dat die niet nat wordt.
Om een knoflook te laten groeien wordt 1 teen in de grond geplaatst. Deze teen zal uitgroeien tot een hele nieuwe bol vol tenen. Knofloken kunnen op twee momenten in het jaar worden geplant. Wanneer in oktober-november wordt geplant zal dit over het algemeen grote bollen opleveren.
Knoflook koop je in bollen, net als je een bol Knoflook zou oogsten. Je kunt knoflookbollen uit de supermarkt in de grond steken maar deze zijn dan wel bespoten en soms ook behandeld tegen het kiemen.
In de maand juni kan je de knoflook oogsten. Hoe langer je wacht, hoe groter de bol. Maar let wel op, dat je niet te lang wacht, want de knoflook kan gaan rotten in de grond, vooral als het een vochtige zomer is. Je kunt je eigen oogst een paar weken bewaren in de koelkast.
Pel de knoflook en snijd de “kontjes” van de knoflook af. U hoeft de knoflook niet te wassen. Leg de knoflookteentjes op uw rooster en zet uw voedseldroger op 57 graden. Controleer of de knoflookteentjes voldoende gedroogd zijn voordat u ze opbergt.
Als je gewoon knoflook wilt telen zonder te experimenteren, dan kun je knoflook vegetatief vermeerderen; en dat betekent dat je de tenen van een knoflookbol van elkaar los haalt en die losse tenen plant je weer uit (en elke teen wordt dan uiteindelijk weer een nieuwe knoflookbol).
Knoflook kan in principe op alle grondsoorten groeien, als die maar goed waterdoorlatend is. Een zonnig plekje is voor het knoflook planten heel belangrijk. Splits de bollen in teentjes en gebruik de mooiste en grootste als plantgoed.
De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst. Rond deze tijd heb je vast wel wat ruimte in je bakken. Veel groentes zijn al geoogst en er is niet veel meer wat je kunt zaaien en planten.
Stappenplan Knoflook planten en kweken
De teentjes hebben namelijk minimaal 30 nachten onder de 10°c nodig om tot bolvorming over te gaan. Knoflook kweken is makkelijk en ook leuk om te doen. Het is ook nog eens voordelig, want één teentje knoflook levert een hele bol op. Dit artikel verscheen eerder in STADSTUINIEREN.
Zit het weer niet mee en blijft de zomer nat en koud, dan blijft de bol klein en vormt soms geen tenen. Maar is het een goede zomer, dan kunt u een beste oogst met flinke knoflookbollen verwachten.
Knoflook bloeit met paarse bloemen, de bloemen zijn hermafrodiet, ze bevatten zowel de mannelijke als de vrouwelijke delen, en worden door insecten zoals hommels en bijen bestoven. De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen worden toegevoegd als garnering aan salades.
De knoflook is een meerjarige plant en kan tot een hoogte van 60cm groeien. Knoflook staat het liefst in de volle zon en groeit zowel op droge grond en op vochtige grond. De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst.
Knoflook extract
Een extract met knoflook is dodelijk voor de meeste slakken. Doodt het ze niet, dan reduceert het in elk geval hun eetlust, waardoor uw planten minder aangetast worden. Slakkeneitjes die ermee geraakt worden komen bovendien niet meer uit.
Het meest ideale is natuurlijk om een ui of teentje knoflook te gebruiken dat er nog altijd goed uitziet. Om te voorkomen dat ze schieten, bewaar je ze best in goede omstandigheden: in een droge, donkere ruimte waar het niet te warm is. Laat ze bovendien niet te lang liggen.
Koel bewaren
Leg knoflook nooit in de koelkast, maar bewaar het bij kamertemperatuur. Juist in de koelkast bederft knoflook snel. Als er dan ook nog vocht bij de knoflook komt, kan het snel gaan schimmelen. Bewaar het koel en donker bij een temperatuur rond de 16 graden.
Knoflook heeft weinig mest nodig. De plant is niet dol op stikstof en dat komt mooi uit in de huidige stikstofcrisis. Knoflook houdt van goed doorlatende grond. Op klei, die 's winters vaak lang nat blijft, kun je de plant beter op verhoogde ruggen planten.
Knoflook binnen
Wilt u de bollen binnen in een pot kweken, dan is april daarvoor de aangewezen tijd, want dan kunt u de knoflook in augustus oogsten. Gebruik een ruime (terracotta) pot, hydrokorrels en goede potgrond. Plant de tenen 5 centimeter diep met het puntje naar boven en zet de pot op een zonnige plek.
Doordat het in het voorjaar nogal eens regent, zakt de stikstof naar diepere lagen en omdat knoflook maar Tot hooguit 25-30 cm diep wortelt, kunnen de wortels er dan niet meer bij.
Het is een wortelgroente en die hebben nu eenmaal veel kalium nodig. Knoflook heeft 100 tot 150 g stikstof per 10 m² nodig (komt bijvoorbeeld overeen met 1,3 kg gedroogde organische mest), die het beste in drie keer kan worden gegeven. Dit is eigenlijk niet zoveel in vergelijking met prei of koolgewassen.
Een knoflookvlecht is een nette manier om je knoflook te bewaren. Het vlechten van knoflook heeft echter meer voordelen dan alleen een mooi uiterlijk. Je kunt ook gemakkelijk een teentje of twee pakken wanneer je wat nodig hebt en de knoflook blijft langer vers doordat de lucht er beter omheen kan stromen.
Planten uit de lookfamilie (knoflook, ui, bieslook, prei etc.) maken planten uit o.a. de rozenfamilie (roos, appel, aardbei etc.) namelijk een stuk gezonder waardoor ze meer resistent zijn tegen ziektes en plagen. De lookfamilie schrikt ook nog eens ongewenste bezoekers af (slakken, bladluis en mieren).
Ze is een winterharde vaste plant met een voorliefde voor een zonnig plekje. Ze sterft in de winter af maar vanaf eind februari-begin maart komt ze weer boven de grond en zodra ze weer groot genoeg is kun je de blaadjes oogsten, tot diep in de herfst.