Waarom castreren? Hengsten worden in de meeste gevallen gecastreerd, omdat het dier door deze ingreep geschikter wordt voor de sport en voor recreatie. Door de castratie stopt namelijk de productie van testosteron.
Castratie van de hengst
Dit gedrag wordt veroorzaakt door het mannelijk geslachtshormoon testosteron, dat gemaakt wordt in de testikels (zaadballen). Het doel van de castratie is dus niet alleen het uitschakelen van de zaadproductie, maar vooral het uitschakelen van de productie van testosteron.
De beste leeftijd om een hengst te castreren is als hij een jaar is. Bij jongere hengsten zijn soms een of allebei de testikels nog niet ingedaald; de dierenarts controleert dit altijd voor de castratie.
Kosten: €225,- incl. BTW. *Voor hengsten ouder dan 3 jaar adviseren wij een castratie over de lies aan (ook onder algehele narcose en op de operatietafel).
Dit hormoon zorgt voor het typische en ongewenste ' hengstengedrag' (dominantie, dekgedrag, snel afgeleid in het bijzijn van merries, bijten, vechten met andere paarden) en voor het ontwikkelen van de typische lichaamscontouren van de hengst.
Re: blijvend hengstengedrag na castratie
De vruchtbaarheid van de hengst kan zelfs nog langer zijn dan die 2 maanden.
Als je het paard later castreert zal hij meer uiterlijke kenmerken van een hengst hebben ontwikkeld, zoals de brede hals en kaken, maar kan hij ook meer hengstengedrag behouden. Vaak worden hengsten in het voorjaar gecastreerd, omdat er dan minder insecten aanwezig zijn dan in de zomer.
Een hengstveulen wordt tussen de tien maanden en anderhalf jaar vruchtbaar en seksueel actief. Als je het dier jong gecastreerd merk je hier weinig van. De motivatie om te dekken is na de castratie binnen een paar maanden weg. Na een castratie blijft de dan zogenoemde ruin nog ongeveer zes weken vruchtbaar.
Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.
een hengst(of ruin) die regelmatig dekt,houdt zo zijn hele boeltje schoon,waardoor er in normale omstandigheden ook geen problemen ontstaan. er zijn echt veeeel ruinen die nog wel dekken. Als hij haar heeft gedekt komt er wit slijmerig spul hij haar 'jeweetwel' en dit zit ook op haar achterbenen.
Welke hengst? Om een goede match te krijgen tussen merrie en hengst is het verstandig om je goed te verdiepen in het aanbod van hengsten, en niet gelijk te kiezen voor de meest populaire of succesvolle hengst. Blijf altijd in je achterhoofd houden wat voor veulen je wilt fokken.
Hoe groter het paard , hoe langer het duurt voordat alle groeischijven zich sluiten. Ruinen en hengsten lopen iets achter op de ontwikkeling van een merrie. Zij doen er over het algemeen 6 maanden langer over om te vol groeien. Doordat de botten langer worden moeten de spieren, banden en pezen meerekken.
Een ruin kan wel dekken maar is niet vruchtbaar. Maar als een hengst gecastreerd wordt kan hij wel nog een aantal weken na castratie bevruchten. Dus inprincipe hoef je je geen zorgen te maken over evt. veulentjes, maar leuk is het niet altijd.
Een hengst die door mensen is geselecteerd en door het stamboek is goedgekeurd om nakomelingen te verwekken wordt een dekhengst genoemd. Een gecastreerde hengst wordt ruin genoemd. Als een of beide teelballen niet is ingedaald en de hengst daardoor onvruchtbaar is wordt het dier een klophengst genoemd.
Bij een natuurlijke dekking door de hengst zal de geur van een dekrijpe merrie de hengst stimuleren. De hengst snuffelt aan de merrie, krult zijn lip en bijt in haar hals. Als de merrie dekrijp is gaat ze voor hem staan, waarna de hengst haar bespringt. Het sperma blijft nog ongeveer twee dagen vruchtbaar in de merrie.
De cyclus bij het paard is ongeveer 21 dagen en komt in de meeste gevallen pas aan het eind van de winter of het begin van het voorjaar op gang. Voordat een merrie drachtig kan worden moet ze hengstig zijn. De hengstigheid duurt ongeveer 5-7 dagen.
De hengstigheid duurt gemiddeld 5 dagen. Aan het eind van deze 5 dagen vindt de eisprong plaats en is er, als de merrie gedekt wordt, het meeste kans op een bevruchting. Als er geen bevruchting plaatsvindt, worden er nieuwe eiblaasjes gevormd waardoor de cyclus opnieuw start.
Elke cyclus bestaat uit een zeer wisselende oestrusfase van zo'n 7 dagen die eindigt in de eisprong waarbij het eitje uit het eiblaasje komt. De periode daarna, zo'n 14 dagen is de merrie niet meer hengstig. De meeste merries krijgen hun eerste cyclus op een leeftijd van 15 tot 18 maanden.
Herstel en nazorg na de castratie
Moet je hond plassen, voorkom dan dat hij zich bezeert. Geef je hond kleine porties te eten en te drinken tijdens zijn herstelperiode. Bij castratie wordt meestal gebruik gemaakt van onderhuidse hechtingen die vanzelf oplossen.
Zuig nauwkeurig het volume van het product dat correspondeert met het lichaamsgewicht van de merrie (1 ml product per 50 kg lichaamsgewicht) op in de spuit en dien dit oraal toe.
in amerika noemen ze het een spayed mare.. maar idd in nederland zul je dat niet vaak tegen komen.
Ondersteunt de hormoniale prikkelingen bij merries en hengsten. Van oudsher werd het gebruikt om het libido bij mannen te onderdrukken. Gedroogde hele zaden van Monnikspeper heeft hormoon regulerende eigenschappen, houdt de hormonen in balans bij paarden.
In de zaadbal worden zaadcellen en testosteron (hormoon) aangemaakt. De bijbal dient voor opslag van de zaadcellen om verder te rijpen. De testikels worden bij het ongeboren veulen gevormd in de buikholte. Vlak voor of na de geboorte zakken ze door het lieskanaal naar de lies toe.
castreren en was incl verblijf rond de 240 euro kwijt.