De meeste muggen zitten in het noorden van Zweden, in Lapland. Aan de kust vind je minder muggen dan in het binnenland. Reisexpert Elsbeth: “In Nederland woonde ik aan het water en daar had ik altijd erg veel last van muggen. In Zweden is dat veel minder.
Van muggen kunt u behoorlijk last hebben tijdens een vakantie in Noorwegen, vooral in Noord- en Oost-Noorwegen. De grootste lastposten zijn het kleinst: knutjes! Noorwegen is het land van water en meren.
IJsland is het thuis van zo'n 300.000 mensen, veel schapen, prachtige vogels en paarden, maar insecten zijn er maar weinig te vinden. Slechts 1300 soorten tegenover ongeveer 20.000 soorten in Nederland. Geen dagvlinder vliegt er rond, zelfs geen mug.
Het muggenseizoen loopt van begin juli t/m half augustus. Omdat muskieten van water en berkenbos houden, zijn ze minder in de bergen (boven de boomgrens) te vinden. In het noorden is de mug, mygg in het Zweeds, het meest talrijk.
Muggen. Muggen komen het meest voor in de zomermaanden op vochtige, windstille plekken bij meren en rivieren, in moerasgebieden en in bossen. In het noorden van Noorwegen (Lapland) komen naast veel muggen ook piepkleine knutten (midges) voor.
Op IJsland zul je geen last hebben van muggen. Deze irritante beesten komen op het eiland simpelweg niet voor. In het noorden ligt wel een 'muggenmeer', maar deze kleine beestjes doen geen vlieg kwaad.
Kraanwater is overal in Noorwegen veilig om te drinken. Flessenwater uit Noorse bronnen wordt steeds populairder ten koste van frisdranken. Flessenwater wordt voornamelijk verkocht aan mensen die onderweg zijn, niet zozeer als vervanging van kraanwater thuis.
De Mouskito Tropical spray is een zeer effectieve insectenwerende spray en is op dit moment de beste muggenspray met deet. De spray bevat maar liefst 50% DEET. Hiermee biedt de spray een effect ter preventie van vliegen, muggen en diverse andere insecten.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Hoewel die vooral vogels treffen, zijn er ook gevallen bekend waar mensen besmet raken. Om de muggen te vermijden, kan men de bergen in trekken: muggen gaan niet erg hoog en blijven bovendien in de buurt van water. Of men kan nog even wachten: het muggenseizoen is nu op zijn hoogtepunt maar eind juli is het voorbij.
De mug dient als voedsel voor andere dieren, de larven houden het water waarin zij opgroeien schoon en de wetenschap ontwikkelt medicatie door van muggen te leren. Steekmuggen kunnen dodelijke ziekten overdragen, zoals malaria en het westnijlvirus. Dat zijn ziekten die jaarlijks miljoenen mensen treffen.
Waar zijn muggen goed voor? Muggen (en zeker muggenlarven) eten bacteriën op die in vocht voorkomen. Op hun beurt zijn deze insecten voer voor verschillende diersoorten, zoals vissen, vogels en reptielen. En ze worden ook wel door andere insecten gevangen, zoals wespen of spinnen.
De beste kansen geef ik je voor Nepal. Op het noordelijk halfrond -ter hoogte van ergens tussen Frankrijk en Nederland zelfs - hooggelegen, gematigd klimaat ; de kans op allerlei vliegend en kruipend gespuis is daar statistisch gezien het kleinst.
Een besmette tijgermug draagt de ziekteverwekkers zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya in de speekselklieren. Als de vrouwtjesmug (het mannetje steekt geen mensen) een mens steekt, kan het virus op die manier worden overgedragen.
De tijgermug en de gelekoortsmug zijn dieren die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze kunnen verschillende virusziekten verspreiden bij mens en dier, zoals knokkelkoorts, zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking.
Wanneer je door een tijgermug gestoken wordt bestaat de kans op ziektes als dengue, chicungunya en West-Nijlziekte. Neem dus contact op met de huisarts wanneer je hevigere klachten krijgt dan alleen jeuk na een beet, en je denkt een tijgermug te hebben gezien.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
Bij baby's jonger dan 2 maanden wordt vaak gebruik van DEET afgeraden omdat de kans op huidirritatie groter is.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Het voordeel in Noorwegen is dat kraanwater gratis geschonken wordt en van prima kwaliteit is. Als je 's avonds uit gaat eten dan mag je voor twee gangen rekenen op 300 tot 600 kronen.
De kleur van het fjord is opvallend blauw/groen. Dit komt door het smeltwater van de gletsjer. Het fjord wordt omgeven door de bergtoppen van de Jotunheimen.