Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout.
Na het schuren is opnieuw ontvetten niet nodig. Wel even de schuurstof weghalen met een stoffer of een doekje!
Het is beter om eerst alles goed schoon te maken en te ontvetten. Dit kan met Universol. Als je eerst schoonmaakt schuur je niet het eventuele vuil in de ondergrond. Verder schuurt een schone ondergrond veel mooier en makkelijker.
Ontvet je pas na het schuren, dan loop je het risico dat je het nog aanwezige vuil in de ondergrond schuurt.Dit vergroot juist de kans dat de verf zich niet goed kan hechten op het oppervlak. Daarom is de juiste volgorde: eerst ontvetten, dan schuren.
Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek.
Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
St Marc laat een dun filmlaagje achter wat de hechting van de verf kan beïnvloeden en daarom is het afnemen met water na het ontvetten belangrijk. Op onze pagina meubels met Chalk Paint van Annie Sloan kunt u zien wat onze klanten allemaal wel niet maken met veel mooie voorbeelden met Annie Sloan Chalk Paint.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
U ontziet uzelf van intensief schuurwerk doordat HG verven zonder schuren zorgt dat het oppervlak vet- en vuil vrij wordt. Verf hecht hierdoor eenvoudig en snel. Een veelvoorkomende fout bij het schuren is te veel, te lang of onnodig hard schuren. Bij te veel schuren gaat u namelijk al snel door de oude verflaag heen.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
De droogtijd van muurverf hangt grotendeels af van de laagdikte van de aangebrachte verflaag en de temperatuur. Let dus goed op of de verf echt droog is geworden, voordat u een tweede laag muurverf aanbrengt. Let op: bij 20 graden is de muurverf na 24 uur uitgehard, bij 10 graden is dit pas na 48 uur.
Onbehandeld hout: vettige houtsoorten vooraf ontvetten. Schuren met schuurpapier nr. 120 in de nerfrichting van het houten daarna het stof verwijderen. Bestaande verflagen: reinig het oppervlak met ammonia opgelost in water of ander reinigingsmiddel.
Schuur een ruw oppervlak eerst op met schuurpapier met een korrelgrootte van 90. Schuur daarna nogmaals met fijner schuurpapier met een korrelgrootte van 120. Voor het licht opschuren van een verflaag is een korrelgrootte van 180 of 220 het meest geschikt.
Om het hout te ontvetten brengt u ammonia, verdund met water, op de Wypall doek aan en wrijft u het meubelstuk helemaal schoon. Neem na het ontvetten het hout af met een vochtige doek om de restjes ammonia van het hout te verwijderen.
Maak een sopje van lauw water met groene zeep. Het laatstgenoemde middel is niet schadelijk voor het hout en het milieu. Desondanks raden wij u aan om zo min mogelijk van het middel te gebruiken. Het tast namelijk ongezien de beschermlaag van het hout aan.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout. Ook siliconen van kitranden moeten eerst ontvet worden om onthechting te voorkomen.
Houten oppervlakken kunnen door soda beschadigd worden, aangezien het de beschermlaag van het hout aantast en verkleuring of beschadiging kan veroorzaken. Houten oppervlakken dienen te worden schoongemaakt met een specifieke houtreiniger of een milde zeepoplossing.
Terpentine wordt soms ook als ontvetter gebruikt. Het is echter niet geschikt om een oppervlak mee te ontvetten voordat je gaat lijmen of schilderen. Terpentine is al redelijk vettig van zichzelf. Gebruik dan bijvoorbeeld wasbenzine.
Het onbehandelde hout ontvetten
Dat hangt af van de houtsoort. Zachte houtsoorten, zoals vuren en grenen, ontvet je met verfreiniger. Harde houtsoorten, zoals mahonie, ontvet je met thinner. Afzelia ontvet je met water en ammoniak.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de verflaag die erop zit 'dood' schuren zoals dat heet. Door te schuren met verschillende schuurpapieren van grof naar fijn. Zo schuur je huidige verflaag weg.
Ja, het is mogelijk om te schilderen zonder dat je hoeft te schuren. Je hebt een aantal speciale primers die direct kunnen worden aangebracht. Omdat je niet hoeft te schuren ben je een stuk sneller klaar met je verfklus. Je hoeft hierbij alleen de ondergrond heel goed te ontvetten (gebruik hiervoor Universol).