De smaak is vrij neutraal. Je kunt de aubergine daardoor eindeloos variëren met andere groenten. Door de neutrale smaak is aubergine te combineren met tal van kruiden en andere smaken. Die kruiden en smaken worden uitstekend opgenomen in het sponzige vruchtvlees.
De smaak is bitter tot neutraal en zit voornamelijk geconcentreerd in de schil. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met 'stevige' smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden als marjolein en basilicum.
Aubergines bevatten veel meer gezonde vezels dan courgette. Goed voor de darmflora en stofwisseling dus! Al hebben courgettes ook veel andere goede voedingsstoffen. Aubergines bevatten meer vocht dan courgettes.
Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten. Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.
Rauwe aubergine is giftig, daarom moet de aubergine altijd bereid worden als je het wil eten. Als je rauwe aubergine eet kun je maagpijn, diarree en andere symptomen krijgen, zoals braken, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ook paprika is familie van de nachtschade en kan gevoeligheid veroorzaken.
Goed voor je darmstelsel
Vaak last van je darmen? Aubergine zit tjokvol vezels, waardoor je spijsverteringskanaal én darmstelsel beter gaat werken. Het water en de antioxidanten in de aubergine voorkomen bovendien het risico op ontstekingen.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de door het Voedingscentrum geadviseerde dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Gezonde vleesvervanger
Een aubergine telt slechts 25 kcal/ 100 gram en is daarmee één van de minst calorierijke groenten, daarnaast is een aubergine vezelrijk, bevat veel antioxidanten en is ze rijk aan vitamine C. In combinatie met een eiwitrijk product dus een ideale vleesvervanger!
De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
Tegenwoordig zijn de aubergines helemaal niet meer bitter, maar zouten blijft een ding. Door de aubergine vooraf te zouten, onttrek je er vocht uit en minder vocht is meer smaak. Bovendien zout je de aubergine zo van binnen en meer zout is ook meer smaak.
Snijd het kroontje en een dun plakje van de onderkant af, spoel de groente goed af en voilà: je bent klaar. Het is namelijk niet nodig om aubergines te schillen.
Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
Weet je niet hoe je een aubergine het best kunt eten? Maak eens deze heerlijke salade. Zowel lauwwarm als koud heel lekker.
De meeste vleesvervangers hebben sojabonen als belangrijkste grondstof, vaak in combinatie met eiwitten uit bijvoorbeeld tarwe of ei. Veel kant-en-klare vleesvervangers zijn rijk aan eiwitten, maar bevatten ook veel verzadigde vetten en zout. Net als bewerkt vlees maakt dat veel vegaproducten minder gezond.
Aubergine groeit van origine niet in Nederland, maar in warme landen en dat is ook meteen een van de redenen dat het niet de makkelijkste groente is om hier te kweken. Maar het is zeker niet onmogelijk. Ook als je geen kas hebt, kun je prima een succesvolle aubergine-oogst hebben.
Aubergines hebben een korte bereidingstijd, maar je kunt ze niet rauw eten! Dit komt omdat aubergines 'solanine' bevatten, een natuurlijke stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Al na 2 minuten verhitten is deze stof geheel verdwenen en is de vrucht goed verteerbaar.
Aubergine kruiden is een eitje; ze zijn erg neutraal van smaak en kunnen daarom veel smaakmakers hebben. Het is heel verleidelijk om hier zout bij te gebruiken, maar dat is absoluut niet nodig. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidenmengsel van paprikapoeder, basilicum en oregano. Succes gegarandeerd!
Het kan maag-darmklachten en hoofdpijn veroorzaken. Ook kan dit stofje solanine de symptomen van reuma versterken. Soms is aubergine wat bitter. Deze bittere smaak is afkomstig van de pitjes, waar de meeste solanine in zit.
Aubergines bevatten het stofje solanine, wat maag- en darmklachten kan veroorzaken. Eenmaal verwerkt, wordt het solaninegehalte een pak lager wat het risico op klachten quasi tot 0 herleidt.
Teveel tomaat heeft z'n keerzijde
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.