Tandsteen is hard geworden tandplak. Deze plak bestaat voornamelijk uit bacteriën die al in uw mond aanwezig zijn.Naast ongeveer 80% bacteriën bevat tandplak ook voedselresten en stoffen uit het speeksel. De zachte plak kan door stoffen die in het speeksel aanwezig zijn hard worden en zo wordt tandsteen gevormd.
Iedereen heeft tandplak (ook wel tandplaque genoemd). Tandplak is een laagje van etensresten, speeksel en bacteriën op je tanden. Het verwijderen van tandplak is ontzettend belangrijk om tandsteen te voorkomen en mondproblemen tegen te gaan.
Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten, voedselresten en bacteriemassa (biofilm) op de tanden en kiezen. Tandplak moet iedere dag verwijderd worden om problemen in de mond te voorkomen.
Hoe ziet tandsteen eruit? Tandsteen is dus meestal te herkennen aan een gele of bruine kleur. Deze kleuren ziet u op de tanden, maar het kan ook op het tandvlees voorkomen. Zodra tandsteen op of onder de tandvleesrand gaat zitten, kan het tandvlees ook ontstoken raken.
Het korte antwoord is "nee". Hoewel je tandplak thuis gemakkelijk zelf kunt verwijderen, kan zelf tandsteen verwijderen leiden tot ernstige verwondingen. Dit is dus een taak voor je tandarts.
De voornaamste oorzaak is de persoonlijke mondhygiëne. Door niet de juiste poetstechniek te gebruiken, blijft er meer tandplak achter in de mond. Hierdoor zal er meer tandsteen ontstaan. Ook het eten van zetmeel en suikerrijk voedsel heeft als gevolg dat er meer tandplak wordt aangemaakt.
Wordt het tandsteen onder het tandvlees niet verwijderd dan kan het op den duur kaakbotverlies veroorzaken door een ontstekingsproces. Hierbij kunnen uiteindelijk tanden en kiezen los gaan staan. Met name bij de grote kiezen loopt men hier risico op. Deze ontsteking is gerelateerd aan allerlei lichamelijk ziektes.
De meeste middeltjes bevatten zuren en deze zuren bestrijden niet alleen tandsteen maar beschadigen ook jouw tandglazuur. Dit is namelijk een van de gevaren van zelf tandsteen verwijderen. De middeltjes die je gebruikt bestrijden in sommige gevallen tandsteen maar hebben ook bijwerkingen voor jouw tanden.
Baking soda wordt al eeuwenlang gebruikt om de tanden te reinigen en met een goede reden - het is zeer effectief! Omdat zuiveringszout licht schurend is, verwijdert het tandplak, bacteriën en andere viezigheden van je tanden.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Tandplak is een geelwit plakkerig laagje over de tanden. Dit is een mengsel van bacteriën, speeksel en voedingsresten die zich samenhopen op de plek waar uw tanden grenzen aan het tandvlees. Iedereen maakt de hele dag tandplak aan.
Hoe vaak moet je naar de mondhygiënist om tandsteen te laten verwijderen? Dat is heel persoonlijk. Het ligt eraan hoe goed je zelf je mond kan schoonhouden en hoe gevoelig je bent voor het ontstaan van tandsteen. Maar twee keer per jaar is gebruikelijk.
Tandsteen heeft een andere kleur dan tandplak. Daar waar tandplak bijna dezelfde kleur als het gebit heeft, verkleurt tandsteen naar bruin, grijs of zwart.
Tandsteen ontstaat door kalk dat in opgeloste vorm in uw speeksel zit. De kalk zet zich af op uw tanden. Hierdoor ontstaat er een ruw laagje op uw tanden, waar door er gemakkelijk vuiligheid aan blijft plakken. Als dat laatste gebeurt, loopt u het risico dat uw tandvlees ontstoken raakt.
Gaatje in kies of tand herkennen
De kenmerken van een beginnend gaatje zijn onder andere witte vlekjes, donkere verkleuring, of zwarte puntjes op de tanden. In een vergevorderd stadium van cariës kunnen verschillende soorten pijnklachten worden ervaren.
Tandsteen is meestal zichtbaar als een gele of bruine kleur op de tanden. Tandsteen verwijderen is zeer belangrijk omdat het tandsteen zich onder het tandvlees kan nestelen met ernstige ontstekingen tot gevolg. Tandsteen verwijderen is een kleine ingreep en wordt bij ons in de kliniek uitgevoerd.
Tandsteen is op den duur schadelijk voor de gezondheid van je gebit en tandvlees. Het kan gaatjes (cariës) en tandvleesontsteking veroorzaken. Daarom is het van belang dat tandsteen regelmatig op professionele wijze wordt verwijderd, vooral ook op die lastige plekken waar je zelf niet of moeilijk bijkomt.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Tandpasta's die actief zijn tegen tandsteen kunnen pyrofosfaat bevatten. Dit helpt de vorming van tandsteen op tanden te voorkomen. Een nog effectiever ingrediënt is natriumhexametafosfaat, dat zeer effectief is in het voorkomen van tandsteen en verkleuringen.
Tandsteen is een geel- of bruinkleurige afzetting die gevormd wordt als tandplak op je tanden mineraliseert. Of je gevoelig bent voor opbouw van tandsteen verschilt per persoon.
Een mengsel van zout en citroensap is een goed alternatief voor baking soda. Het zout haalt tandsteen en andere vervelende vlekken weg, en het citroensap zal de tanden witter maken. Een extra tip van tandartsen: wacht na het eten minimaal een half uur met tandenpoetsen.
Witte tanden dragen daar zeker aan bij. Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.
Wanneer je tandplak niet goed verwijdert, zal het op den duur verharden en ontstaat er tandsteen. De een heeft meer tandsteen dan de ander. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Het ene gebit is makkelijker te reinigen dan het ander.
Het verwijderen van tandsteen kan een beetje gevoelig zijn. Dit is echter van korte duur, zodra de behandelaar klaar is zal dit gevoel over zijn. Geef het altijd aan als de behandeling te pijnlijk wordt.