Zeewater heeft een zeer hoog chloridengehalte en daarom kan roestvast staal slechts onder bepaalde condities in zee worden toegepast. Onder meer zal de stroomsnelheid voldoende hoog moeten zijn en er mogen geen spleten aanwezig zijn; bovendien moet de temperatuur lager blijven dan ongeveer 50°C.
Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van zout water, enkele RVS legeringen zijn hier niet tegen bestand en dienen daarom ook niet gekozen te worden.
De nikkellegeringen en roestvast staal als groep zijn zeer goed bestand tegen uniforme corrosie en tegen aantasting bij hoge stroomsnelheden in zeewater.
Rvs is watervast
Eén van de grootste voordelen van rvs is het feit dat roestvast staal watervast is. Dat wil zeggen dat rvs zeer bestand is tegen de invloeden van water. De stevigheid en beschermende eigenschappen van rvs worden niet snel aangetast door water en corrosie zien we dan ook niet snel.
Soorten corrosie. Putcorrosie: Roestvaste staalsoorten zijn zeer gevoelig voor chloor. Zwembadwater, bleekwater en zoutzuur zijn zeer agressief op roestvast staal.
zure regen, staaldeeltjes, zeelucht en andere omgevingsfactoren tasten het oppervlak van RVS aan. Ze leiden tot corrosie en maken het oppervlak dof en vuil. Roestvast staal is een gelegeerde staalsoort die o.a. bestaat uit ijzer, nikkel, chroom en molybdeen.
Met name de roestvaste staalsoorten AISI 316 en AISI 316L zijn in hoge mate corrosie- en zuurbestendig. Vanwege hun weerstand tegen chloriden worden beide materialen vaak gebruikt in de scheepsbouw of in de maritieme sector, in zwembaden en in licht alkalische omgevingen.
RVS is bestand tegen alle weersomstandigheden
Roestvast staal heeft een hoge weerstand tegen corrosie en roest, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel binnen als buiten in vochtige en corrosieve omgevingen.
Roestvrij staal is een duurzaam metaal dat bestand is tegen blootstelling aan water en gechloreerde zwembaden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat alle metalen na verloop van tijd kunnen aantasten bij blootstelling aan water en chemicaliën.
De vele toepassingsmogelijkheden van RVS
Denk hierbij bijvoorbeeld aan schakelkasten en afvalbakken die in een buitenruimte staan en dus goed bestand moeten zijn tegen allerlei weersinvloeden. Ook in de rederij is RVS een prima toe te passen metaal. Het is namelijk goed bestand tegen zowel zout, als zoet water.
Rioolwater heeft in het algemeen een lage temperatuur en het chloridengehalte varieert normaal gesproken tussen 50-300 mg/l. Over het algemeen voldoet een AISI 304 type goed als inderdaad de temperatuur laag blijft.
RVS is een legering van circa 80% ijzer met een aantal toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen. Door deze toevoegingen wordt een roestvaste 'huid' op het materiaal gevormd. Daardoor gaat roestvast staal jarenlang mee!
Vliegroest ontstaat door ronddwarrelende en neerslaande ijzerdeeltjes uit de lucht.Deze deeltjes kleven zich vast aan het RVS product, gaan roesten en zo ontstaat vliegroest. Vliegroest ziet er uit als een iets ruwere oppervlakte met een oranje/bruine kleur.
Het verschil tussen 304 en 316 zit in de samenstelling. RVS 316 bevat 2% molybdeen, waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Voor buitentoepassingen of toepassingen waar het materiaal in contact kan komen met chloren of andere zuren bevelen wij RVS 316 aan.
Door het wereldwijde tekort aan molybdeen, de extra chemische elementen en het hogere nikkelgehalte (Ni), zijn fittingen en koppelingen in RVS 316 duurder dan RVS 304.
Feitelijk is er maar een type roestvast staal redelijk goed bestand tegen zwavelzuur mits de temperatuur niet te hoog wordt (liefst kamertemperatuur) en dat is het koperhoudende EN 1.4539 (904L).
Er bestaan verschillende soorten stainless steel, en het type waar sieraden van zijn gemaakt is niet geschikt voor contact met zeewater. Zeewater is natuurlijk zout en dit kan bijtend werken.
Voor zwembaden van RVS wordt RVS316 gebruikt. Bovendien wordt het oppervlak van deze baden tot hoogglans gepolijst. Het oppervlak lijkt daardoor iets spiegelend en wordt soms aangeduid met chroom of chroom-look.
In principe mag je overal in Nederland in het buitenwater zwemmen, behalve daar waar het expliciet verboden is: bij vaarroutes en bij bewegende bruggen en dergelijke. De grotere meren en plassen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. In kleinere sloten kun je beter niet zwemmen.
Verschil tussen RVS en verzinkt? Er zijn eigenlijk twee grote verschillen tussen RVS en verzinkte schroeven: de sterkte en bestendigheid tegen roest. Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken.
De dempende waardes van aluminium zijn beter dan die van roestvaststalen buitenbehuizingen. Aluminium heeft daarmee een streepje voor.
Vervuiling van het oppervlak van RVS kan de vorming de beschermende oxidehuid verstoren en daarmee de corrosie weerstand nadelig beïnvloeden. Op termijn begint het RVS zelf te corroderen of te roesten. Zonder juiste behandeling kan dit de mechanische sterkte van de RVS constructie sterk verzwakken.
Als voorbeeld: demiwater geproduceerd door een RO installatie is naast andere stoffen voornamelijk vrij van zouten, voor dergelijk water is gietijzer uitgesloten en dient minimaal roestvaststaal (RVS) 316 (1.4408) toegepast te worden.
Ongevoelig voor klimaatomstandigheden
Ook is RVS bestand tegen hoge temperaturen tot zo'n 400 graden Celsius.
Stainless steel, ook wel roestvast staal (RVS) of inox genoemd, is de laatste trend in de mode sieraden. Stainless steel is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Het eerste roestvaste staal werd in 1913 gegoten, dit naar aanleiding van een onderzoek voor de wapenindustrie.