Waspoeder werkt over het algemeen het beste voor je witte was. Dit komt doordat het waspoeder een beetje bleekmiddel bevat. Witte lakens en overhemden worden hierdoor extra schoon. Je doseert waspoeder eenvoudig met een schepje.
Toch is het niet heel slim om de verschillende wasmiddelen voor een andere kleur te gebruiken. In wit wasmiddel zit namelijk een beetje bleek aan toegevoegd om de witte kleuren zo lang mogelijk wit te houden. Als je dit gaat gebruiken voor je bonte of zwarte was, zullen deze kleuren dus juist vervagen.
Uit de meest recente test op bonte was kwam Ariel Kleur & Stijl poeder het beste uit de test. Dit wasmiddel is het beste in het wegwassen van vlekken en voorkomen van vergrauwing. Ook houdt dit middel kleuren lang mooi. Wel blijven er resten achter op de kleding.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Gebruik dezelfde hoeveelheid wasmiddel als je normaal doet voor een lading wasgoed van deze omvang. Het wasmiddel helpt om al het vuil uit je kleren te krijgen. Doe het wasmiddel in het wasmiddelbakje of in een wasbol in de trommel van de wasmachine. Meet 180 ml bleekmiddel af.
Voor witte was selecteer je het katoen programma maar pas je de temperatuur en de centrifuge aan. Zet de wasmachine op 30 graden en de centrifuge een tandje lager, ergens tussen de 800 en 1000 toeren. Het katoenprogramma duurt langer dan de andere wasprogramma's.
Je gebruikt waspoeder voor alle temperaturen, maar het lost het beste op in heet water. Als de temperatuur te laag is, lost niet al het poeder op en blijft dit achter in je wasmachine en op je wasgoed.
Wat is beter voor je wasgoed: vloeibaar wasmiddel of wasmiddel in poedervorm? 'Je wast witter met wit waspoeder, en je kleuren blijven beter beschermd met vloeibaar wasmiddel', stelt huishouddeskundige Zamarra Kok. 'Vloeibare wasmiddelen lossen iets beter op, en werken beter bij vette vlekken.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Het blijkt namelijk dat de bestanddelen waaruit bleek bestaat pas actief worden bij 40 °C. Het kan dus geen kwaad voor je kleding om voor donkere was een wit wasmiddel te gebruiken zolang je dit op maximaal 30 °C doet. Natuurlijk raden we aan om dit niet te vaak te doen.
Laat je witte was weken in een bad met kokend water. Voeg hier wat citroensap aan toe. Citroensap maakt witte was weer wit en laat vlekken verdwijnen. Ossengalzeep helpt uitstekend tegen gele (zweet)vlekken op witte T-shirts.
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Hoeveelheid wasgoed
Dan weet je precies welke hoeveelheid wasmiddel je nodig hebt. Wasmiddelen voor bonte en witte was baseren het advies vaak op 4 tot 5 kg. Fijnwas-middelen op 2,5 kg. Het gaat dan over het gewicht van het wasgoed dat je in de machine stopt, niet over de capaciteit van de wasmachine zelf.
Conclusie. Waspoeder kan je beter in het zeepbakje stoppen, behalve als er vaak of veel waspoeder achterblijft in de doseerla Vloeibare wasmiddelen kan je meestal het best in een wasbol gebruiken en dan rechtstreeks in de wastrommel op of tussen de was stoppen.
Het hangt namelijk af van het soort was dat je draait. Voor de witte was levert waspoeder vaak het beste resultaat, maar vloeibaar wasmiddel (zoals pods) houdt kleuren het mooist en werkt meestal beter tegen vlekken. Het nadeel van waspoeder is dat er vaak klonten en resten in het bakje van je wasmachine achterblijven.
Waspoeder. Wanneer je gebruik maakt van wasmiddel in poedervorm, doe je deze altijd in het daarvoor bestemde laatje van je wasmachine. Als je het poeder namelijk in de trommel bij je was doet, concentreert zich het poeder te veel op één plek en wordt de rest van je was niet goed schoon.
Let op de hoeveelheid was
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
Volgens Milieu Centraal laat je wasgoed minder vezels los bij het wassen met vloeibaar wasmiddel dan wanneer je wast met waspoeder. Maar, zo wordt vervolgd: "Het is niet te zeggen wat de beste keuze is voor het milieu. Er zitten namelijk voordelen en nadelen voor het milieu aan zowel vloeibaar als poederwasmiddel."
Azijn zorgt dat kleuren minder uitlopen. Perfect dus voor de bonte was! Leg je felgekleurde kleding een nachtje in koud water gemengd met een kopje azijn om die mooie kleuren te behouden. Een spijkerbroek wassen met azijn zorgt dat de blauwe kleur minder snel vervaagt.
Kleding wassen*
Voeg aan een volle wastrommel naast de helft van je gebruikelijke wasmiddel ook 3 eetlepels baksoda toe. Dit zorgt ervoor dat lastige vlekken en nare geurtjes sneller verdwijnen en je was extra zacht uit de wasbeurt tevoorschijn komt.
Een optische witmaker of opwitter is een fluorescerende chemische stof die wordt gebruikt om materialen witter te maken. Het effect van een opwitter is dat straling uit het onzichtbare ultraviolette deel van het spectrum wordt omgezet in zichtbaar blauw licht.
Glorix is een merk bleekmiddel en bestaat uit een oplossing van onder andere natriumhypochloriet in water. Er zijn kunstmatige geur- en kleurstoffen aan toegevoegd om de geur te veraangenamen. Het middel bevat hypochloriet.
Bleken en weken van vergeelde witte was
Chloorbleekmiddel werkt het beste in heet water, dus kies voor de hoogst mogelijke temperatuur. Lees altijd eerst het instructielabel van het wasgoed en bleek alleen volledig witte kledingstukken en linnengoed.