Tjilpen. De mannelijke krekels zijn de communicators van het geslacht. De vrouwtjes wachten op het gezang van de mannetjes om het paringsritueel op gang te brengen. Vrouwelijke krekels tsjirpen niet.
Als het buiten iets warmer wordt, maken krekels de hele dag muziek! Het geluid wordt vaak tjirpen genoemd, maar de officiële term is stridulatie.
Zo bereken je de temperatuur met krekel geluid
Tel het aantal tjirpen dat een krekel in 14 seconden maakt. Tel daar 8 seconden bij op.
Krekels kunnen niet tegen kou
Dat doen ze met hun vleugels, die ze razendsnel tegen elkaar aan bewegen. Hoe warmer het is, hoe sneller zij de vleugels bewegen en hoe harder het geluid is dat ze produceren. Maar naar mate het kouder wordt, is de kans groter dat de krekel zich ook binnen gaat schuilhouden.
Het zijn lichtschuwe insecten. Overdag verbergen zij zich op donkere, warme plaatsen. Onder meer achter verwarmingsbuizen, radiatoren en ovens, in kieren, naden, doorvoeropeningen van leidingen, achter betimmeringen of boven plafonds. Als het donker is gaan zij op zoek naar voedsel, waarbij ze zich snel verplaatsen.
Maar krekels tsjirpen alleen als het stil is. Krekels zijn gevoelig voor grondtrillingen en geluiden. Het maakt deel uit van het verdedigingsmechanisme van een krekel om stil te worden zodra hij ongewenste, mogelijk roofdieren in de buurt kan waarnemen.
Ze zijn ongevaarlijk voor mensen: ze bijten niet en brengen geen schade aan aan de natuur. Sterker nog, hoe vies ze er ook uit zien, de krekels zijn wel degelijk nuttig. Veel dieren houden wel van een lekker hapje krekel.
Krekels maken geluid door de vleugels snel over elkaar te wrijven. Ze gebruiken de geluiden om andere krekels te vertellen wie ze zijn en wat ze willen.
Tegen het begin van de winter wordt het holletje afgesloten om te overwinteren. In Nederland gaat de soort al lange tijd achteruit en is niet meer algemeen. Verder komt de zwarte veldkrekel voor in centraal- en zuidelijk Europa, noordelijk Afrika en westelijk Azië.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos.
Vaak wordt het geluid wat huiskrekels produceren tjirpen genoemd, door het hoge geluid wat de beestjes veroorzaken. Het geluid wat huiskrekels maken wordt veroorzaakt doordat zij hun vleugels razendsnel over elkaar heen weten te wrijven.
'Het verminderd gehoor in de hoge frequenties leidt ertoe dat mensen allerlei geluiden minder goed horen, denk aan de pieptoon van de microgolfoven of van de afwasmachine. Mensen vertellen ons ook dat ze de vogels niet meer horen fluiten, of dat de muziekbeleving niet meer is wat ze vroeger was.
De zwaard- tot sabelvormige legbuis is ondanks het soms vervaarlijke uiterlijk nooit ontwikkeld tot een angel zoals bij de vliesvleugeligen het geval is. Geen enkele sprinkhaan of krekel kan dus steken.
Krekels strijken hun nachtconcert. Keer op keer maken ze een 'krrrrrrrrrrr'-geluid met hun achterpoten. Het lijkt op het geluid van nachtzwaluwen, mysterieuze vogels die op de grond broeden en 's nachts op jacht gaan naar insecten.
Mensen wel horen praten, maar moeite hebben met het verstaan van de woorden. Hoge tonen, zoals de geluiden van vogels, krekels en bellen niet meer kunnen horen.
De krekels kunnen zich zowel op het land als op het water prima redden. Op het land kunnen ze gemakkelijk een meter ver en zeventig centimeter hoog springen. Maar wat het beestje echt bijzonder maakt, is dat het ook op water kan springen.
Ook sprinkhanen en krekels hebben, net als alle insecten, 6 poten, 2 antennes, een kop, een borststuk en een achterlijf. Bovendien hebben ze twee sets vleugels. Met hun achterpoten kunnen ze springen. Vaak ook spelen deze lange poten een rol bij het tsjirpen.
In Nederland komen maar drie soorten krekels voor: de Bakkerskrekel (Acheta domestica) voornamelijk op continu ver- warmde plaatsen en alleen tijdens warme zomerperioden ook buiten, de kleine Bos- krekel (Nemobius silvestris) op bescha- duwde plaatsen tussen dode bladeren en onze Veldkrekel (Gryllus campestris).
Er zijn sprinkhanen en krekels die slecht hoorbaar zijn, vanwege het erg hoge geluid (frequentie) dat ze maken. Maar het geluid van de veldkrekel is voor iedereen hoorbaar, aangezien de frequentie van het geluid rond de 5 kilohertz ligt.
Ze zijn niet steeds makkelijk te zien. Ze kunnen flink bijten, indien vastnemen niet noodzakelijk is moet het vermeden worden. Neem ze eventueel bij het halsschild terwijl de beide achterpoten tegelijkertijd tegen lichaam worden gedrukt.
De krekel is een stridulant, die tjirpt door met zijn vleugels over elkaar te strijken.De cicade is echter een luide drummer, de Keith Moon van de insectenwereld. Op zijn achterlijf zit een membraan, de timbaal, die een oorverdovend lawaai maakt als hij vibreert.
Krekels hebben een sterkere smaak en zou je kunnen vergelijken met zonnebloempitten. De sprinkhaan doet, afhankelijk van de bereidingswijze, vaak denken aan amandelen. Tenslotte niet te vergeten ons kleinste insect de buffaloworm, die heeft een tarweachtige smaak en een luchtige textuur.
Hierdoor kan de huiskrekel tot wel 20 centimeter ver en 8 centimeter hoog springen.
Krekels hebben een nootachtige smaak en een lekkere bite door hun compacte bouw. Je kunt ze goed gebruiken in wraps, salade of in je zelfgemaakte krekelpizza. Bak de krekels een minuutje met een heel klein beetje olijfolie voor een extra lekkere smaak.