Water is zeer belangrijk voor eenden om te drinken, te zwemmen en zich te wassen. Je kan een vijver aankopen of zelf aanleggen.
Eenden in de vrije natuur eten wat het jaargetijde hun biedt. Hun voeding bestaat voornamelijk uit zaden en plantendelen.Met name waterplanten, grassen, erwten en granen staan op het menu. In de winter zijn de wilde eenden aangewezen op plantaardig voedsel.
Eenden besteden een groot deel van de dag aan hun toilet. Ze gaan kopje onder, spetteren het water als een douche over zich heen, en poetsen zich met hun snavel. Zonder water lukt het ze niet om zichzelf schoon te houden.
Eenden kunnen prima zelf voor een gezond en gevarieerd dieet zorgen: ze eten waterplanten, grassen en ook dierlijk voedsel zoals insecten, wormen, kikkers en kleine visjes.
Het is beter om een papje van verschillende soorten (vogel)zaden te maken en dit met een lepeltje bij de snavel te houden. Mocht je dit niet bij de hand hebben en de winkels al gesloten zijn, dan kun je het jonge eendje een gekookt ei met beschuit geven.
Voer voor insecteneters
Insecteneters zijn te herkennen aan hun langere dunne snavels. Hen maak je blij met (gevriesdroogde) meelwormen of insectenmix. Ook een fijn zaadmengsel, ongekookte havermout of wat broodkruimeltjes zijn geschikt, want ze passen hun dieet een beetje aan als de nood hoog is.
Vindt u het leuk om de eend op te voeden van jongs af aan dan is dit uw kans! Zo kunt u deze gedomesticeerde soorten goed tam maken. Wij adviseren wel om vooraf even te bellen over de beschikbaarheid van de verschillende rassen zodat u niet achter het net vist.
Voer zo min mogelijk brood. Een kapje oud, onbeschimmeld brood kan weinig kwaad, maar houd het beperkt, geen hele broden! Bied de dieren variatie als u wilt bijvoeren: doperwten, mais of ander graan (kippenvoer). Er is zelfs speciaal eendenvoer en watervogelvoer te koop.
Maar wat vaak niet gerealiseerd wordt, is dat het beter is om eenden geen brood te voeren. Brood is te eenzijdig voedsel met veel zout en doordat ze ander voedsel laten staan, missen ze veel voedingsstoffen.
Je moet ze echter dagelijks verzorgen, ze hebben veel ruimte nodig en moeten zwemwater ter beschikking hebben.
Een eend in Nederland wordt gemiddeld 3 jaar; ze kunnen maximaal ongeveer 30 jaar worden. Brood voeren is inderdaad niet goed voor eenden. Hoe goed je bedoelingen ook zijn. (overigens zijn er vele oorzaken waarom eenden niet echt oud worden, niet alleen voeren).
Een van de veel gestelde vragen is of je eenden en kippen samen kunt houden. Het antwoord is: Ja, zolang er voldoende ruimte is en de leefruimte voldoet aan de eisen voor een gezonde leefomgeving is er niks aan de hand. Een voorbeeld van zo'n “eis” zijn de drink en voerbakken van de vogels.
Als vogels te veel brood eten, zitten ze vol en hebben ze geen honger meer. Hierdoor eten ze geen voedingsrijk voedsel meer en kunnen ze uiteindelijk ondervoed raken. Vogels die ondervoed zijn, zijn vatbaarder voor ziekten en hebben een kortere levensverwachting. Dit is niet goed voor de vogelstand.
Mais, sla, erwtjes, appel, banaan en andere groenten en fruit zijn goede opties omdat ze voorzien in vezels, water, en essentiële vitaminen. Het nadeel van vooral fruit maar ook groenten die rijk zijn aan koolhydraten, zoals wortels, is dat ze maag-darmklachten kunnen veroorzaken bij vogels.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Voer de eenden doperwten, mais of graan zoals kippenvoer. Eendenvoer is ook een goed alternatief. Zorg dat je niet te veel voert en dat het voer opgaat waar je bij staat zodat er geen resten overblijven.
Zoek je een andere manier om eenden te verjagen, overweeg dan een sproeier met bewegingsmelder. Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden. Een goed voorbeeld hiervan is de Ketrop Black Hawk kite.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
Als je toch iets wil geven aan de eenden, dan kun je ze blij maken met:maïs, granen, haver, rijst, vogelzaden, druiven, wormen, sla, schillen en eendenkorrels. Belangrijk is dat alles wordt opgegeten terwijl je erbij staat.
Ook een eend kan bij de basis van de vleugels vastgehouden worden, ook met de hand onder de poten door waardoor de eend vervolgens kan rusten op een arm. Voor vrijwel alle dieren geldt: niet omhoogtillen onder enkel de poten. Er is een verschil tussen hanteren en fixeren. Dieren oppakken en vasthouden is hanteren.
Volgens Peter Birch, medewerker bij de Canal and River Trust, kunnen mensen nog steeds gerust eenden voeren. Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits.
Ook het vlees een oudere eend is nog heerlijk zacht. Zowel voor tamme als voor wilde eend geldt, de lekkerste bereiding is medium-rare. Het vlees mag nog rood zijn. Mocht je het graag verder doorgaren wordt de smaak wat leverachtig.
Meestal worden er zes tot soms zelfs vijftien eieren gelegd door de wilde eend, en zijn er twee à drie legsels per seizoen. Omdat het vrouwtje maar één ei per dag legt, kan ze hier een hele tijd mee bezig zijn.
Soms wel 150 tot 200 keer per dag.