Je kans op een aneurysma in de buikslagader is groter als iemand in je directe familie er al een heeft. Dit komt door je genen. Een aneurysma kan namelijk erfelijk zijn. Ook je omgeving speelt een rol.
Onderzoek en diagnose
We kunnen zien of u een aneurysma hebt met een ct-scan en een Duplex-onderzoek. CT-scan van de buik: Een ct-scan van de buik is een onderzoek waarbij met behulp van röntgenstraling de organen en de bloedvaten in de buik worden afgebeeld.
Leef gezond. Een gezonde leefstijl verkleint de kans dat een aneurysma ontstaat, groeit of scheurt. Een gezonde leefstijl bestaat onder andere uit gezond eten, veel bewegen en (leren) omgaan met stress. Dit draagt bij aan een goed gewicht en betere bloeddruk.
Vanaf 65 jaar neemt de kans op het krijgen van een aneurysma toe. Mannen hebben een grotere kans op een buikaneurysma dan vrouwen. Je kans op een aneurysma van de buik is groter als je een andere aandoening hebt zoals Marfan of reuma.
Drie van de vier patiënten met een gescheurd aneurysma komt te overlijden. De kans op overleving is afhankelijk van de snelheid waarmee de patiënt op de operatietafel ligt. Patiënten, waarbij een aneurysma wordt ontdekt, worden ofwel geopereerd ofwel er wordt gecontroleerd hoe het aneurysma zich ontwikkelt.
Sommige activiteiten kun je beter niet doen, omdat ze pieken in bloeddruk kunnen veroorzaken: activiteiten waarbij je spieren kracht leveren maar niet bewegen, bijvoorbeeld 'planken', muurzitten of tegen een stilstaande auto of zwaar meubel duwen. fanatieke of competitieve sporten.
Van alle patiënten met een gescheurd aneurysma overlijdt ongeveer 70%. Van de patiënten met een gescheurd aneurysma die in het ziekenhuis komen en die worden geopereerd, overlijdt ongeveer 30%. Van de 3000 patiënten, die worden geopereerd, wordt ongeveer 2/3 preventief geopereerd en 1/3 acuut.
De helft van de patiënten met een ruptuur van een aneurysma overlijdt voordat zij het ziekenhuis bereiken. Van de patiënten die wel in het ziekenhuis komen en een spoedoperatie ondergaan, overlijdt de helft. Kortom, slechts één op de vier patiënten overleeft een ruptuur van een aneurysma.
Meestal merkt de patiënt op het moment van bloeding acute hoofdpijn en nekpijn, waarbij bovendien bewusteloosheid kan optreden. Vaak is er ook misselijkheid en moet men overgeven. Soms treden er ook epileptische trekkingen van de ledematen op of zijn er acute verlammingsverschijnselen.
Soms heb je door een buikaneurysma klachten in de buik of rug. Je kunt pijn hebben of een kloppend gevoel in de buik. De verwijde slagader drukt dan tegen de zenuwen of organen in de buurt van het aneurysma. Soms zijn deze klachten een teken dat het aneurysma snel groeit.
Het is afhankelijk van de grootte van het aneurysma en hoe snel deze groeit. De meeste aneurysma's groeien slechts enkele millimeters per jaar. Als de doorsnede van de aorta kleiner is dan 5 cm is meestal alleen controle door middel van een echografie nodig.
In Nederland krijgen waarschijnlijk zo'n 700-750 mensen per jaar te maken met een ruptuur.
Meestal geeft een aneurysma geen symptomen en wordt deze toevallig gevonden op een hersenscan. Soms kan een aneurysma, afhankelijk van de plaats en grootte, wel neurologische klachten geven door de druk op nabijgelegen hersen- of zenuwweefsel: Spraakproblemen. Dubbel zien.
Een aneurysma van de thoracale aorta wordt als ernstig beschouwd. De uitstulping in uw thoracale aorta kan zwak worden en de kracht van een normale bloeddruk kan er soms al voor zorgen dat de uitstulping scheurt. Dit kan leiden tot ernstige pijn en interne bloedingen.
Complicaties. Elke operatie brengt risico's op complicaties met zich mee. Algemene complicaties zijn bijvoorbeeld wondinfecties, nabloeding, trombose been of longembolie. Complicaties die vaker voorkomen tijdens of na operaties aan de grote lichaamsslagader zijn hartinfarcten of longontstekingen.
Om het scheuren ervan te voorkomen worden aneurysmata met een diameter groter dan 5.5 centimeter en snel groeiende aneurysmata nu standaard geopereerd. Maar bij sommige patiënten scheurt het aneurysma toch al eerder, terwijl andere aneurysmata stabiel kunnen blijven bij een heel grote diameter.
Hierdoor kan er in de zwakke plek een scheur ontstaan met als gevolg een bloeding. De omvang moet dan wel heel groot zijn, de kans op scheurtje is bij 5,5 cm kleiner dan 1%. Boven de 7 cm is kans op een scheurtje ongeveer 10% per jaar. Hoe groter een aneurysma is, hoe groter de kans op scheuren.
Aneurysma in de buikslagader
De slagader in de buik is normaal ongeveer 2 centimeter breed. Bij een aneurysma is het verwijde deel minimaal 3 centimeter breed. Dit kan oplopen naar meer dan 10 centimeter.
Gemiddeld groeit een 'klein' aneurysma (van 3,0 tot 5,4 cm) met 0,22 cm per jaar, maar naarmate het aneurysma groter wordt, neemt de groeisnelheid toe.
Medicijnen en het aanpakken van leefstijlrisico's verlagen de kans dat het aneurysma groeit of scheurt. Meestal groeit een aneurysma langzaam, slechts enkele millimeters per jaar.
Een aneurysma van de buikaorta kan ook plotseling vrij ernstige klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld bij een dreigende bloeding, een scheur in de vaatwand met zeer geringe lekkage, of een acute bloeding. U krijgt plots pijn in de buik, in de flank of in de rug, mogelijk met een kortdurende wegraking.
De operatie vindt plaats onder narcose en duurt 3 tot 5 uur: De vaatchirurg maakt de buik open van onder de navel tot de onderkant van het borstbeen. Dat gebeurt aan de voorkant of soms aan de zijkant van de buik. De chirurg klemt het aneurysma af aan de boven- en onderkant en knipt het open.
Het ontstaat door een bloeding in de ruimte tussen schedel en hersenen (een subarachnoïdale bloeding) en komt vaak al op jonge leeftijd voor, met helaas een hoge kans op overlijden of blijvende invaliditeit. Drie procent van alle volwassenen heeft een hersenaneurysma.
Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een bloedvat. De doorsnede van het bloedvat is dan meer dan anderhalf keer zo groot als normaal. Een aneurysma in de buikslagader komt het meeste voor.