Bij deze vergunning tot het ver- breken van de vasten bestaan twee regels: a hij mag de vasten verbreken met echter de verplichting tot inhalen na zijn genezing, indien het vasten tijdens zijn ziekte voor hem een zware beproeving zou zijn, of de ziekte zou verergeren of het herstel zou vertragen.
Eerst Ramadan inhalen? Het kan zijn dat je nog dagen van Ramadan moet inhalen. De geleerden verschillen van mening over of je de zes dagen van shawwaal mag vasten terwijl je nog dagen in te halen hebt van Ramadan. Het beste is om eerst de dagen van Ramadan in te halen en daarna shawwaal te vasten.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
Het niet vasten gedurende de ramadan kent een aantal mogelijke gevolgen. Afhankelijk van de situatie moeten moslims de dagen die ze niet vasten op een later moment inhalen, indien ze daartoe in staat zijn. Een andere mogelijkheid is dat er voor de dagen die men niet vast, een behoeftig persoon wordt gevoed.
Wie het vasten in een onbewaakt moment doorbreekt, maakt geen grote fout en kan de ramadan gewoon voortzetten. Maar wie bewust breekt met de voorschriften moet elke verloren dag nadien inhalen, met een extra straf van telkens 60 dagen.
Als je niet kan vasten mits een geldige reden, dien je een fidya te betalen. Voor elke gemiste vastendag voed je een behoeftige d.m.v. een betaling van een maaltijd per dag. Dit bedrag is vastgelegd op 7 euro door de Moslimexecutieve van België. Karama zet jouw fidya/kaffarah om in een maaltijd voor kansarmen.
Alleen als je bewust eet en/of drinkt tussen ochtendschemering en zonsondergang, is het vasten ongeldig geworden. Als dit gebeurt omdat men het vergeten was dat men vastte, moet je gewoon doorgaan met vasten. Het vasten is dus nog geldig als je onderweg naar school per ongeluk een regendruppel inslikt.
In principe moet elke moslim meedoen met de ramadan. Voor wie lichamelijk overlast kan hebben van het vasten, is er een uitzondering. Chronisch zieken, zwangere vrouwen en ouderen mogen de ramadan overslaan.
Volgens Asrami staat er niets expliciet in de Koran over muziek, ook niet tijdens de ramadan. Wel zijn er theologische bronnen die ingaan op muziek in het algemeen. "Zo zijn er bronnen die aangeven dat naar de trommel luisteren oké is.'' Deze teksten bieden volgens haar ruimte voor interpretatie.
De vastende moet erop gebrand zijn om suhoor te eten en hij mag het niet missen omdat hij zich te slaperig voelt of om een andere reden.
Voor moslims zijn donaties erg belangrijk. Moslims helpen daarmee moslims en niet-moslims die het geld dringend nodig hebben. De verplichte donatie (zakat) is zelfs een van de vijf pijlers van de Islam. De vrijwillige donatie (sadaqa) is ook erg populair.
Vrouwen die vasten tijdens de zwangerschap hebben een grotere kans op een dysmature baby, een vroeggeboorte en zwangerschapsdiabetes. Het is daarom beter om niet te vasten tijdens je zwangerschap. Jouw gezondheid en die van je ongeboren kind staan voorop, ook volgens de gangbare regels van de islam.
Tijdens de islamitische vastenperiode zijn menstruerende vrouwen vrijgesteld van het vasten. De redenering daar achter? Menstruatie maakt de rituele wassing ongeldig en daardoor ook de mogelijkheid om het ritueel gebed te verrichten onmogelijk.
Halal (Arabisch: حَلاَلْ: rein, toegestaan) is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. Het tegenovergestelde is in niet-juridische termen haram (Arabisch: حَرَامْ: onrein, verboden). Het gaat hierbij zowel om handelingen als producten.
Wat is er erg aan als je een paar hapjes voedsel hebt gemist? Het nuttigen van Suhoor is een van de belangrijke Soennah van De Profeet (VZMH), en geen Fardh. Dus het is iedereen een raadsel als je Suhoor mist dan kun je nog steeds het vasten houden. Gehoorzaamheid aan Allah overwint alles.
Roken is verboden te nuttigen en te verkopen. Haram. Roken is een zonde. Stop ermee en vraag vergeving aan Allah.
Tandenpoetsen tijdens de vastenmaand
Zolang men geen water of tandpasta inslikt tijdens het tandenpoetsen, is het reinigen van het gebit geen probleem tijdens de ramadan. Sommige islamieten raden het gebruik van een tandpasta met fluoride en menthol smaak af tijdens deze periode, anderen zijn hier minder streng over.
U mag tijdens het fietsen muziek luisteren, bellen en uw telefoon of ander elektronisch apparaat handsfree gebruiken. Bijvoorbeeld via oordopjes waarbij u de knopjes aan het snoer gebruikt voor het beantwoorden van een telefoongesprek. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort.
"Tijdens de ramadan kun je gewoon lekker douchen en normaal leven. Natuurlijk ben je extra oplettend, maar wel binnen bepaalde perken. Ouders dragen hierin een verantwoordelijkheid."
Einde ramadan: Suikerfeest
Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor het Suikerfeest ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
Indien je gaat vasten en de tijd voor Iftar is aangebroken, dan is het ook op zijn plaats om een smeekbede (dua) van de Profeet te verrichten. Dha-haba ddhama'oe wabtallati l-'oeroeqoe, wa thabata al-adjroe in shaa'Allah. ' 'De dorst is verdwenen, de aderen zijn bevochtigd en de beloning is zeker, als Allah het wil.
Als u ziek wordt, kunt u soms beter stoppen met de ramadan. Neem contact op met uw huisarts en bespreek samen of u kunt doorgaan met de ramadan. Mensen die ziek worden, mogen van de Koran stoppen met de ramadan. U kunt later de gemiste dagen inhalen.
De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Deze maand mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksen. Ook roddelen, liegen en vloeken is tijdens het vasten verboden.
Omdat de ramadan van 2022 in de avond van 1 april 2022 van start gaat, praat ik je graag bij. Wat de ramadan inhoudt? Kort maar krachtig uitgelegd: tijdens de ramadan eten en drinken moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niets. Dus nee, ook geen slokje water tussendoor.