Wanneer vocht het huis niet kan verlaten, kan dat zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en allergieën. Je zou denken dat het helpt om het raam even open te zetten, maar wanneer je het raam weer sluit is de gezonde lucht na een half uur alweer verdwenen.
Als het raam dicht zit, kan het vocht in je woning nergens heen. Dit kan zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en allergieën.
Je kunt tijdens een hittegolf – of überhaupt als het buiten warm is – je ramen beter dichthouden. Waarom? De kans is groot dat het buiten niet per se koeler is dan binnen. Zet je je ramen 'lekker' open, dan koelt het binnen dus niet af.
'Het beste is 's ochtends de ramen dicht doen en ze 's avonds open zetten om door te luchten', vertelt Doornheim. 'En doe overdag buiten de zonwering omlaag. ' Heb je geen rolluiken, dan kun je ook de gordijnen dichttrekken. 'Maar dat heeft als nadeel dat de lucht tussen het raam en het gordijn alsnog opwarmt.
Voor een optimale luchtcirculatie volstaat het om alle ramen een kwartier per dag open te laten staan. Zo wordt het huis voorzien van verse lucht en kan u met gesloten raam slapen. De verwarming hoeft in de slaapkamer niet hoger te staan dan 18° en tijdens de zomer mag het raam gerust op een kiertje staan.
De vorm van een auto zorgt dat er zo min mogelijk luchtweerstand is, ook wel aerodynamisch genoemd. Hoe minder luchtweerstand een auto krijgt, hoe minder brandstof deze verbruikt. Wanneer je met je autoramen open rijdt creëer je meer luchtweerstand. Hierdoor verbruikt je auto tot wel 20% extra brandstof.
Niet op je hoede zijn 's nachts
Veel huiseigenaren slapen daarnaast met het raam open. Op warme nachten is dit zelfs onvermijdelijk. Wanneer u het raam opent, let er dan op dat het inbrekers niet makkelijk wordt gemaakt om uw huis binnen te komen.
Moet ik de ramen en deuren dichthouden als de airconditioning aan is? Ramen en deuren dichthouden is niet strikt noodzakelijk maar je kunt je natuurlijk afvragen of het wenselijk is om deuren en ramen open te zetten als de airconditioner aan is, zeker als de buitentemperatuur (sterk) afwijkt van wat je binnen wil.
Isolerende raamfolie
Als er toch zonlicht rechtstreeks op je ramen invalt, dan is zonwerende raamfolie een uitstekende oplossing. Deze gelaagde folie houdt warmte buiten zonder lichtinval te beperken. De mate waarin de isolerende raamfolie het zonlicht tegenhoudt, kies je zelf.
Isolatiefolie aanbrengen
Isolatiefolie kun je op het glas plakken (raamfolie), of je spant het op het kozijn (kozijnfolie). Isolerende raamfolie kan worden aangebracht aan de binnenkant van enkel- of dubbel glas. Doorgaans wanneer glas vervangen niet mogelijk of niet gewenst is.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Wanneer je ademhaalt, neemt de concentratie kooldioxide toe. En als je alle ramen en deuren dicht laat, hoopt deze concentratie zich alleen maar op. Dat heeft invloed op je gemoedstoestand.
Koudeval is een verschijnsel dat zich vaak voordoet bij grote ramen. De warme lucht bij grote raampartijen koelt af waarna het naar beneden 'valt'. Hierdoor lijkt het alsof er altijd een koude luchtstroom over de vloer loopt en de vloer zal koud aanvoelen.
Om te voorkomen dat de spuiventilatie in een verblijfsruimte uitsluitend via een deur kan plaatsvinden, moet iedere verblijfsruimte ten minste één te openen raam hebben. Dit raam mag ook een schuifpui zijn. Een gedeelte van de spuiventilatiecapaciteit kan daarnaast via een luik of een deur plaatsvinden.
Als het buiten bijvoorbeeld 25 graden is en de thermostaat binnen 24 graden aangeeft, wordt het binnen alleen maar warmer als u ramen en deuren open zet. Om de buitentemperatuur te controleren heeft een thermometer nodig, of een weer-app op uw smartphone.
Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert. Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is. Deze werkwijze is ook omgekeerd van toepassing als u de ruimte wilt verwarmen met airconditioning.
Toch maar een raampje openzetten dan? Dat hangt er vanaf! Wie op de snelweg een raampje openzet, verbruikt méér brandstof dan met de airco aan en de ramen dicht. De lucht die door de ramen naar binnen stroomt remt de auto namelijk af.
Inbrekers gaan voor snel en makkelijk
Anders dan je misschien zou verwachten, wordt er vaker ingebroken in rijtjeshuizen dan in vrijstaande woningen. Het hang- en sluitwerk in deze woningen is vaker verouderd, zodat de inbreker makkelijker en sneller naar binnen en buiten kan.
Let op mysterieuze tekens op de gevel van het huis
Let ook op tandenstokers in sloten. Dat is een truc van inbrekers om te kijken of er iemand thuis is. Als de tandenstoker na een paar dagen nog in het slot zit, weten ze dat de kust veilig is. Hetzelfde geldt voor stokjes tegen de deur.”
In een koude ruimte verbrand je meer calorieën om op temperatuur te komen en te blijven. Je stofwisseling werkt beter bij koudere temperaturen, wat ook nog eens ziekten als diabetes helpt voorkomen. In plaats van naar de sportschool gaan en rauwkost eten, kun je dus ook een uurtje verkleumd onder de dekens gaan liggen.
Afhankelijk van de motorbelasting en rijomstandigheden (bijvoorbeeld stadsverkeer of buitenwegen) zal een moderne airco een meerverbruik hebben van zo'n 5 tot 15%.
Airco 's gebruiken extra brandstof (3 tot 10 procent) en kosten motorvermogen (5 tot 10 pk), afhankelijk van de omstandigheden. Vooral auto's met een automatische versnellingsbak verbruiken aanzienlijk meer dan auto's met een handbak. Tests van TNO wezen uit dat het brandstofverbruik dan tot 27 procent kan toenemen.