Een kracht wordt aangegeven met het symbool: F De
Loek. Voor zwaartekracht moet je de newton berekenen door deze formule te gebruiken: F (newton) = massa in kg x zwaartekracht (N/kg) De zwaartekracht op aarde is gelijk aan 9,8 N/kg (eigenlijk 9,81 maar zo precies hoef je niet te zijn).
De formule luidt F=C·u. Invullen van C = 120 Nm-1 en u = 0,24 m geeft F = 28,8 N. Aan het begin (u = 0 cm) is de kracht 0 N, aan het eind (u = 24 cm) is de kracht 28,8 N. Gemiddeld is de kracht over de afstand van 0 tot 24 cm uitrekking dus (28,8 + 0)/2 = 14,4 N.
Hieruit volgt: ∆h = s · cos(α). De spierkracht verricht dus een arbeid van W spier = m ∙ g ∙ Δh.
De veerconstante (c) is de deze krachttoename per millimeter indrukking. De veerconstante is te berekenen door de maximale kracht van de drukveer (Fn) te delen door de maximale veerweg (fn). Wanneer bovenstaande in een formule wordt uitgedrukt, dan is dit als volgt: C = Fn/fn.
Een newton is gedefinieerd als de kracht die nodig is om een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m s2 te geven: 1 = 1 kg m s2 . Voorbeeld 1.
De massa van een voorwerp kun je dus berekenen door de dichtheid en het volume te vermenigvuldigen.
Een van de meest fundamentele grootheden in de fysica is kracht. Kracht is een maat voor op welke manier er wordt geduwd tegen of getrokken aan een voorwerp. Wanneer een kracht inwerkt op een voorwerp, kan de kracht een verandering van de snelheid en/of een vervorming van dat voorwerp tot gevolg hebben.
De eenheid van kracht is Newton (N) De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft.
De eenheid van kracht (Newton) is een afgeleide eenheid.
Normaalkracht berekenen
Het berekenen van de normaalkracht gaat volgens de formule Fn = m * g. Hierbij is m de massa van het object in kilogram en g de zwaartekrachtversnelling in m/s². In de meeste gevallen is g een constante, namelijk 9.81 m/s². De uiteindelijke waarde wordt uitgedrukt in Newton.
Hierin is F de kracht die op het voorwerp werkt in Newton, m is de massa van het voorwerp in kg en a is de versnelling van het voorwerp in m/s2.
Fz = m x g Fz = 55 x 9,81 Fz = 539,55 N massa Wat is de massa in grammen van een voorwerp als de zwaartekracht 40 N is?
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton.
1 kilogram x 9,81 meter/seconde² = circa 10 newton. Of: 1 kg x 9,81 m/s² = circa 10 N. Die 9,81 m/s² staat voor de versnelling van de zwaartekracht. Een massa van 1 kilogram komt dus overeen met een gewicht van 10 newton.
Eén G-kracht staat gelijk aan het lichaamsgewicht. "In het geval dat hij tachtig kilo weegt, kreeg zijn lichaam tijdens de klap ruim vierduizend kilo te verwerken", legt coureur Jan Lammers uit.
Newton als eenheid van kracht
De grootte van de kracht wordt uitgedrukt in newton (afgekort: N). Zo duwt Jan in het vorige voorbeeld bijvoorbeeld met een kracht van 100 newton en Klaas met een kracht van 200 newton. Korter opgeschreven is dit: F1 = 100 N en F2 = 200 N.
De zin van zegt naar welke kant wijst. Dat kan bijvoorbeeld "naar links", "naar rechts", of "naar beneden" zijn. Naast een grootte, richting en zin, heeft een krachtvector ook een aangrijpingspunt. Het is namelijk ook belangrijk om te zeggen waar de kracht uitgeoefend wordt op het voorwerp.
Nettokracht is het resultaat als alle afzonderlijke krachten bij elkaar zijn geteld. En die kunnen elkaar dus tegenwerken. Als alleen spierkracht en weerstand (wrijving)skracht meespelen dan moet je die optellen. En dat betekent dat als ze in tegengestelde richting werken, dat je ze (vectorieel) aftrekt.
elektrische kracht;magnetische kracht (aantrekken en afstoten);trekkracht, duwkracht;opwaartse kracht (op een voorwerp dat in een vloeistof is ondergedompeld)
De gravitatieconstante G is een natuurconstante die in het hele heelal geldt. Gravitatie werkt in het hele heelal op dezelfde manier en de grootte ervan is alleen afhankelijk van de massa's. De zwaartekrachtsversnelling g is de versnelling die vrij vallende voorwerpen op aarde ondervinden en is gelijk aan 9,81 ms-2.
Fz = m · g
Hierin is m de massa van het object dat wordt aangetrokken in kilogram, g is de valversnelling op aarde en heeft een waarde van 9.81m/s2. Fz is dan de kracht in Newton waarmee de zwaartekracht het object naar de aarde trekt.
Met massa bedoelen we het aantal gram of kilogram van een voorwerp of van een soort materiaal.Met het volume bedoelen we het aantal liter of kubieke meter.
Het verschil tussen massa en gewicht is dat massa de hoeveelheid materie in een materiaal is, terwijl gewicht een maat is voor hoe de zwaartekracht op die massa inwerkt. Massa is de maat voor de hoeveelheid materie in een lichaam.