Zorg er voor dat de kippen genoeg te drinken hebben. De leg wordt ook beinvloed door de voeding. Geef je kippen leg korrels of complete pluimvee korrels of gemend graan, maiskolfjes, als de kippen niet kunnen scharrelen geef ze ook meelwormen of vlokreefjes.
Zet de hen apart van de rest in een warme omgeving, best tussen de 28 en 32 graden, op een gaasbodem met daaronder een bak met warm water.De stoom die daar vanaf komt stimuleert de leg. Hanteer de hen wel voorzichtig, zodat het ei niet inwendig kan breken.
Ruiperiode
Ruiende kippen leggen minder of geen eieren. Nieuwe veren aanmaken vraagt immers veel eiwitten en hulpbronnen. Heb geduld. De eitjes zullen terugkomen wanneer je kippen minder energie en middelen nodig hebben om hun veren te laten groeien.
Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken. Vaak is dit de nestkast. Haar kam en lel zijn groter en feller van kleur. Daarnaast gaat het uitpersen van een ei gepaard met een hoop gekakel.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Zodra je kippen 18 à 20 weken oud zijn, kan je verwachten dat ze eieren beginnen te leggen. De meeste kippen zijn de eerste twee jaren het meest productief. Eens je kippen ouder zijn dan 2 jaar, daalt hun productie met ongeveer 20% per jaar. Doorgaans blijven legkippen nog eieren leggen tot ze 3 à 4 jaar oud zijn.
Bewaren van eieren
Tevens nemen eieren gemakkelijk de geur van andere producten op, wat de smaak meestal ook weer minder maakt. Nadat je ei dus minimaal drie dagen heeft gelegen, kun je 'm nog tot zeker 3 weken na het leggen opeten.
Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst, gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen.
Een hen kan eieren leggen zonder dat daar een haan voor nodig is. Een haan is wel nodig om een ei te krijgen waar een kuikentje in groeit. Want pas als de eicel van de kip bevrucht is door een zaadcel van de haan, kan er een kuikentje in het ei groeien.
Net nadat ze een ei gelegd hebben, zouden kippen zich namelijk in hun meest vruchtbare fase bevinden. Het opgewonden gekakel dat erop volgt, trekt meteen de aandacht van de haan – als die aanwezig is – die spontaan een potje mee begint te kukelekuu'en en zijn beste paringsdans-moves bovenhaalt.
Grit is voor legkippen en andere sierpluimvee een belangrijke bron van calcium waarmee de hennen de eischaal kunnen produceren. Andere namen zijn ook wel oesterschelpen en schelpengrit. Naast kippengrit heeft pluimvee ook maagkiezel nodig.
Zowel legkorrel als legmeel zijn complete kippenvoeders.Ze geven je hennen de perfecte basis voor een gezonde leg en een goede gezondheid. Bij het meel zijn de ingrediënten gemalen, in de korrels zijn ze samengeperst.
Als een kip een tekort aan kalk en mineralen heeft, kan hij daardoor de zijn eigen eieren en eierschalen gaan eten.Dit doet hij dan om de kalkvoorraad aan te vullen. In dit geval is het dus belangrijk om voldoende kalkhoudend voer te geven en daarbij ook kippengrit te verstrekken.
Liever op de grond
Er hoeft niet altijd iets mis te zijn, sommige kippen slapen ook graag op de grond. Lekker dicht tegen elkaar aangekropen en warm op de bodembedekking. Ook moeder en kuikens kunnen ervoor kiezen om liever op de bodem te slapen. Zeker als de kuikens nog klein zijn en niet kunnen vliegen.
Iedere kip heeft nood aan een goede slaapplaats. De meeste kippen slapen op een stok. Hun nest is enkel bedoeld om eieren in te leggen.
Een verhuis naar een nieuwe woonst kan best stresserend zijn, zeker voor kippen! Wacht daarom tot je kippen op stok gaan en in een diepe slaap verzonken zijn. Dan kan je ze rustig één voor één oppakken – hou hierbij de vleugels goed tegen het lichaam aan zodat ze niet kunnen flapperen – en naar het nieuwe hok dragen.
Ja, zegt Bestman. Je ziet, merkt en proeft niets aan de eieren. ,,Zolang de eieren koel worden bewaard staat de ontwikkeling stil. Zodra de eieren echter bebroed worden door een kip of in een broedmachine, gaat het vruchtje in het ei zich in 21 dagen ontwikkelen tot een kuiken.”
Zorg voor een felle lamp en houd het ei ervoor. Je kijkt dan door de eischaal heen. Onbevrucht: je ziet niets. Bevrucht: je ziet een zwart vlekje in het midden van het ei.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed.
Een hen kan in natuurlijke omstandigheden minstens zes jaar oud worden. Maar de meeste legkippen in de vee-industrie worden al na zo'n 21 maanden naar het slachthuis gebracht, omdat de productiviteit van de hen na deze periode afneemt.
De gemiddelde houdbaarheidsdatum is 28 dagen. Vaak zullen de eieren nog langer houdbaar zijn. Dit kun je testen door de eieren in een bak water te leggen. Wanneer het ei op de bodem blijft liggen, dan is het nog vers.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar.Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water. Hoelang kun je eieren buiten de koelkast bewaren?
"Bacteriën groeien het snelst op bepaalde voedingsmiddelen als ze zich in de gevarenzone van 5 tot 57 graden Celsius bevinden”, weet de expert. "En dan gaat het niet alleen over vleeswaren, zuivel en eieren, maar ook onder meer over bladgroenten, gesneden tomaten en gekookte groenten.