Mosselen waarvan de schelp beschadigd is, gooi je altijd weg. Je weet namelijk niet wanneer de schelp beschadigd is geraakt: is dat gebeurd terwijl de mossel al in z'n beschermende verpakking zat, of al van tevoren? Het is mogelijk dat de mossel bacteriën bevat die je kunnen ziek maken.
Mosselen goed spoelen tot er geen zand meer uit komt. Daarna mosselen checken; alle mosselen die dicht zijn zijn goed, kapotte exemplaren verwijderen. Mocht mossel open staan: even op tikken met bolle kant lepel. Als ze nu langzaam dicht gaan zijn ze goed, anders ook weggooien.
Misverstand 6: Mosselen die dicht blijven na het koken kan je niet opeten. Dichte mosselen in de mosselpot zijn geschikt voor consumptie. De reden waarom ze dicht blijven, heeft dan ook niets te maken met eetbaarheid, maar wel met een stevig ontwikkelde sluitspier.
Gewoon mosselen eten volgens de NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) probeert de gemoederen gerust te stellen en neemt goede maatregelen om ervoor te zorgen dat er geen enkel giftige mossel wordt gegeten.
De Moules Bouchots, hangcultuurmosselen uit de baai van Mont St.Michel, zijn wellicht wel de lekkerste en beste ter wereld volgens de kenners van hangcultuur mosselen. Door het hoge eiwit gehalte van deze éénjarige mossel heeft men genoeg aan een kleine portie.
Het mosselseizoen loopt van juli tot en met april. Dit is overigens niet altijd zo geweest. Vroeger had men het ezelsbruggetje dat mosselen beschikbaar waren als de “r” in de maand zat. Dat mosselen toentertijd nog niet in de warme maanden juli en augustus werden verkocht had meer met technische redenen te maken.
Het mosselseizoen begint in juli en eindigt in april.
Wilde mosselen mogen kleiner zijn dan de mosselen in de winkel; de smaak is er niet minder om. Je kunt ze heerlijk koken in bier, wijn of gewoon in water. Ook lekker: mosselen verwerken in paella of er een romige mosselsoep van maken.
Voor het mosselseizoen 2023/2024 onderscheiden we, van groot naar klein: goudmerk (minder dan 45 stuks per kilo), jumbo (45 tot 55 mosselen per kilo), imperial (55 tot 65 mosselen per kilo), super (65 tot 80 mosselen per kilo) en als laatste extra (meer dan 80 mosselen per kilo).
De kleur zegt helemaal niks over de smaak. Het is ook niet zo dat oranje mosselen vrouwtjes zijn en witte mosselen mannetjes. Die kleur heeft gewoon te maken met het pigment van de mossel, net zoals bij mensen. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.
Hoe lang duurt een voedselvergiftiging? De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje.
Dit water wordt door de kieuwen van de mossel gefilterd en met behulp van trilhaartjes wordt het voedsel naar zijn inwendige mond verplaatst. De oneetbare deeltjes die de kieuwen hebben tegengehouden worden uitgescheiden.Een soort poep dus.
Algengifstoffen (fycotoxines) kunnen voorkomen in vissen en schelpdieren, zoals mosselen, kokkels of oesters. Als je te veel algengifstoffen binnen krijgt, is dat schadelijk voor je gezondheid.
Veiligheid. Het norovirus zit vooral in rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters en mosselen. Dit kan komen doordat deze in besmet water gekweekt zijn. Verder kunnen ook rauwe groente en fruit besmet zijn door het gebruik van besmet water.
Allergie
Dat komt door de hoeveelheid aan eiwit in mosselen. Met name bij het begin van het seizoen is het eiwitgehalte erg hoog. Het percentage van deze mosseleiwitten loopt in de maanden met de ′r′ iets terug. Wanneer de genoemde symptonen zich openbaren, kan het drinken van een glas melk vaak verlichting brengen.
Chef Erik Haentjens van Het Nieuwe Palinghuis testte voor de Vlaamse krant De Gazet van Antwerpen (22/07/2023) vijf soorten mosselen uit de supermarkt. De "Super"-mosselen van ALDI beoordeelde hij het best. "Deze mosselen zijn duidelijk groter en ook de lekkerste.
Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Kweekgebieden Waddenzee en Oosterschelde
In totaal gaat het om ca. 7.000 ha. kweekpercelen, waarvan de meeste in de Waddenzee. Door de sterke invloed van eb en vloed – en het hierdoor hogere aanbod van voedsel voor de mosselen – is dit gebied het meest geschikt voor de kweek.
Mosselen plukken aan de kust: het kan verleidelijk zijn, maar het is verboden en al helemaal geen goed idee voor je gezondheid.
Bouchot mosselen worden gekweekt aan palen in Frankrijk. De mosselen zijn zeer smaakvol en zitten vol met vlees. De schelpen zijn een stuk kleiner dan die van Zeeuwse mosselen. De mosselen hebben een zilte, frisse, zoete smaak.
Na ongeveer één dag vormen zich mossellarven, die kleine schelpjes krijgen en naar de bodem zakken. Als het mosselschelpje 1 cm groot is wordt het mosselzaad genoemd. De overheid heft gereguleerd dat een bepaald percentage van dit mosselzaad opgevist mag worden door de Nederlandse mosselkwekers.
Het beste eet je mosselen in één van de mosseldorpen in Zeeland. Yerseke en Bruinisse zijn echte mosseldorpen. Met rijen mosselkotters in haven. Hier eet je de mosselen direct aan het water.
Mosselen in azijn behouden grotendeels de voedingswaarde van verse mosselen, zoals eiwitten, omega-3 vetzuren, vitamines en mineralen. Hoewel de azijn zelf geen significante voedingswaarde toevoegt, blijven de gezondheidsvoordelen van mosselen behouden.
De bouchot mossel is dezelfde mossel als de mossel die ook in onze wateren voorkomt. De bouchot mossel is een hangcultuur mossel die opgroeit in trossen aan eiken of kastanje houten palen die in de zee zijn geplaatst. De bouchot mossel is doorgaans veel kleiner dan de gewone mossel die wij in het noorden hebben.