De gekozen plek van je hond om te poepen, stuurt andere honden een bericht over waar ze is geweest en wat ze aan het doen is. Wanneer hij lange tijd ergens rondsnuffelt, leest de hond berichten van andere dieren.
Geef een commando aan het plasje/kakje
Elke keer als je hond aanstalten maakt om op een juiste plek te gaan plassen/zijn behoefte te gaan doen zegt u steeds hetzelfde woord: “Plasje doen”, “pipi”,… eender wat. Als u dit steeds herhaalt wanneer hij dit doet zal hij ook sneller door hebben wat u van hem verlangt.
Uitlaatplaatsen zijn grasvelden of grasstroken waar honden hun behoefte kunnen doen. De poep mag hier blijven liggen. Iedere inwoner vindt op loopafstand van zijn huis zo'n uitlaatplaats. Ravotplaatsen zijn uitlaatplaatsen die geschikt zijn om honden lekker te laten rondrennen.
Om te weten welke hond langs is geweest gebruiken zij hun snuit en besnuffelen ze de pies of poep. Daarna plassen ze over de geur heen, zo bakenen ze hun territorium af.
Bij poepen in huis kan worden gedacht aan problemen van het maagdarmkanaal. Het kan zijn dat je van 3 opeenvolgende dagen de ontlasting van je huisdier moet opvangen voor verder onderzoek. Maar ook tal van andere medische oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan plassen of poepen in huis door je hond of kat.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
Antwoord van de Bieb:Door rond te draaien op één plek, trappen de honden onbewust gras en bladeren plat om zo een vlak oppervlak te creëren om op te slapen. Ze bouwen dus eigenlijk een comfortabel nest. De voorouders van onze honden sliepen buiten, overgeleverd aan de elementen, zonder al te veel warmte of veiligheid.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
Bij het uitlaten van de hond hoort het opruimen van de hondenpoep. Wil je dit doen zonder je handen vuil te maken dan kun je gebruikmaken van een hondenpoepschep of poepgrijper. Dit is een grijper - al dan niet met stok - waaraan je een afvalzakje kunt bevestigen.
Een jonge puppy zindelijk maken doe je zo, in het kort: Laat je puppy iedere twee uur uit. Laat je puppy uit voor- en na iedere activiteit (maaltijd, slapengaan en spelen) Ook 's nachts laat je je puppy uit, hij kan zijn plas nog niet ophouden.
Zet s' avonds het water weg
Het weghalen van het waterbakje als je naar bed gaat, is namelijk erg effectief als je jouw puppy zindelijk wilt maken. Als je het water voor het slapen gaan weghaalt, verminder je de kans dat je pup 's nachts in huis plast.
Omdat de hond controle moet leren krijgen over de spieren die zijn behoeften reguleren duurt het vaak zo'n 7 tot 8 maanden voor je pup volledig zindelijk is. Over het algemeen geldt, hoe meer tijd je eraan besteedt om je pup zindelijk te maken, hoe sneller het werkt.
Als een puppy zijn eten op heeft, wacht je een paar minuten voor je hem mee naar buiten neemt. Als je met de pup buiten blijft tot hij gepoept heeft, is de kans kleiner dat hij naar binnen komt om te poepen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden. Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Oog in oog… « Als je hond je strak aankijkt, geeft hij jou een knuffel met zijn ogen », Brian Hare. Volgens Brian Hare zou je hond in de ogen kijken oxytocine, beter gekend als 'het gelukshormoon', produceren. Hetzelfde hormoon wordt ontwikkeld bij een 'moeder-kind'-relatie na de bevalling.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Even alleen zijn kan best, maar als een hond vaak en veel alleen is, dan gaat dat ten koste van het welzijn. Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.